67
Ho
Holmijum
164,9304

Pluća nanotehnologa



Najveći rizik profesije u nanotehnologiji je loša laboratorijska tehnika. Bitno je da laboratorijski tehnolozi zapamte da su nanotehnološki uređaji vrlo, vrlo mali. I najmanja nepažnja može da rezultira oslobađanjem samoreplicirajućih agenasa u vazduh. Ako ih tehnolog nakon toga udahne, sasvim je moguće da će se oni nastaniti u njegovim ili njenim plućima, i tamo početi sa stvaranjem civilizacije.

Rani znaci „bolesti nanotehnologovih pluća” uključuju težinu u grudima, otežano disanje, i neobjašnjivo visoke račune za mobilni telefon. Ovo poslednje je rezultat pokušaja nastajuće nano-civilizacije da stekne nezavisnu finansijsku bazu prodajom složenih informacionih usluga, i uspostavljanjem diplomatskih odnosa s postojećim makro-nacijama.

Izuzetno je važno da se brzo reaguje protiv „bolesti nanotehnologovih pluća”! Ako nano-civilizacija predugo ostane nesuzbijena, može da dobije pravnog zastupnika i sudski nalog kojim će vam zabraniti primenu medicinskog tretmana.

Takav tretman se obično primenjuje putem laserske hirurgije. Za tu svrhu se kao najpogodniji pokazao 60-vatni holmijumski laser s 5,37 kilodžula energije. Pošto voda u tkivima brzo apsorbuje energiju lasera, maksimalna dubina prodiranja je 0.4 mm ili manje, što rezultira efektnim odstranjivanjem žarišta i skoro beskrvnim rezanjem mekog tkiva. Osim toga, dugo je bio upotrebljavan u arteroskopiji, angioplastici, termokeratoplastici, litotripsiji, i drugim hirurškim procedurama tako da je oblast njegove primene dobro poznata.

Nano-civilizacija će, naravno, odgovoriti izradom sopstvenih, mada manjih holmijumskih lasera i započeti protivnapad. Zato se savetuje da tretman protiv „bolesti nanotehnologovih pluća” ne sprovode lekari već oružane trupe tehnologovog matičnog naroda, koje će biti bolje opremljene za odbranu protiv neprijateljske vojne akcije.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Ustav jasno kaže da ratno stanje može da bude objavljeno samo dekretom Kongresa. Zbog ovoga bi oni koji pate od „bolesti nanotehnologovih pluća” trebalo da požure i odmah podnesu zahtev za državljanstvo neke zemlje koja ima fleksibilniju politiku nacionalne odbrane. Ne smete da čekate mesecima koliko bi moglo da potraje donošenje zakona.

Od vitalnog je značaja da dobijete pomoć pre nego što vaša infekcija postane nuklearna sila.


Priče © 2002. Majkl Svonvik (Michael Swanwick).
Prevod, ilustracije & dizajn © 2009. SF tim.
Sva prava zadržana.