65
Tb
Terbijum
158,9254

Morfoboti




Terbijum je za morforobote što i silicijum za kompjutere. Njegove magnetoskupljajuće legure se produžavaju ili skraćuju kada su izložene magnetnom polju. Od kada mogu da uskladište mnogo energije istezanja, one su srce nanomotora, veštačkih mišića, i malih pokretača koji su učinili morfobote tako beskrajno prilagodljivim.

Decenije su posvećene istraživanju i razvoju da bi se stvorilti mikromehanizmi bazirani na terbijumu što je učinilo mogućim stvaranje prvog humanoidnih robota. Bio je potreban dug i kišni vikend da jedan smoreni tinejdžer zameni porodičnog Dživsa1 prvim morfobotom na svetu.

Da biste cenili čudesnost ovih običnih kućnih uređaja, pokušajte da zamislite način na koji su razmišljali naši primitivni, majmunoliki preci iz dvadeset prvog veka. Pretvarajte se da nikad niste videli morfobota kako priprema ručak. Sada pazite:

U mirovanju, morfobot izgleda baš kao privlačan mladi muškarac ili žena, samo daleko uslužniji i željniji da ugodi. On prima naredbu s osmehom oduševljenja i, napuštajući antropomorfni oblik, odjuri do predsoblja na nogama stonoge. Niz stepenice klizi kao zmija. U kuhinji, opet se vraća u ljudski oblik.

Ne previše ljudski, naravno! Prsti morfobota postaju sečiva koja ljušte i seku krompire, zatim se stope u vidu lonca koji se brzo napuni uljem (sipanog preko privremene mreže cevi iz obližnjeg ormara) i stoje iznad plinskog plamena. Dok se krompir prži i postaje hrskav, jedna noga je pretvorena u brisač i polira kuhinjski pod. Druga ruka je izdužena da bi mogla da dohvati frižider i obavi redovno održavanje. Treća ruka, naravno, peče hamburgere, dok pipci u vidu lopatice prave gomilu hlepčića i munjevito ih peku u instant-pećnici.

U međuvremenu, nešto što liči na snopić hvataljki uzima uzorke iz okruženja i biološki testira zdravstveno stanje sredine. Drugi mikroalati, eventualno, traže, biraju, sortiraju, i etiketiraju spore različitih pogodnih gljiva, za školski naučni projekt koji radi jedno od dece. Ovi isti mikroalati, usput, mogu biti (i bili su) upotrebljeni da oplode oba kućna ljubimca i domaćicu unapred odabranim genetskim materijalom.

Zamislite vaše čuđenje ako ovo ne gledate svakodnevno! Zamislite kako biste bili ushićeni!

Glavna upotreba morforobotike je naravno za seksbote - i nema potrebe ulaziti u pojedinosti toga! Svi poznaju onoliko mnogolikih užitaka seksa koliko žele da znaju. Redak je građanin koji može da baci pogled na Kama Sutru a da se ne nasmeje krajnje nemaštovitom manjku invencije.

Sociolozi nam govore, usput budi rečeno, da je prošlo najmanje trideset godina otkako je neko iskusio neprijatnost seksa s drugim ljudskim bićem.



1 Dživs (Jeeves) – batler, sobar, poslužitelj, prvobitno firma koja iznajmljuje poslugu. (prim. prev.)

Priče © 2002. Majkl Svonvik (Michael Swanwick).
Prevod, ilustracije & dizajn © 2009. SF tim.
Sva prava zadržana.