63
Eu
Europijum
151,96

Evropa i bik


Mit o Evropi i Biku (U Zevsu se probudi strast prema lepoj devojci, te pretvori sebe u bika, noseći je do daleke zemlje i imajući je na svoj grešan način) je puno stariji nego što misli većina ljudi. Koliko možemo da rekonstrušemo, izvorna priča ide ovako:

Pre sto hiljada godina, Kralj Bogova (njegovo ime nije bilo Zevs ili čak Ra već nešto daleko starije) je video lepu devicu kako igra sa prijateljima na morskoj obali. Ili moguće-vidi ispod-na obali reke. Ne znamo pravo ime device. Grčki mit nam kaže da je bila „Feničanka”, što bi po njima značilo Egipćanka, ali ako uzmemo da ona je bila kći Libije, možemo pretpostaviti da joj je poreklo južnije.

Tako se Veliki Praotac pretvorio u belog (belo je boja smrti) bika, nestašnog i blagog. On je lizao devojčina lepa smeđa stopala, jeo cveće iz njene graciozne ruke, i vremenom ju je nagovorio da se popne na njegova leđa.

U jednom trenutku, Bog-Bik je zagnjurio u Nil! Jadna devojka se čvrsto pripila uz njegova leđa u paničnom strahu kad je on pomamno zaplivao stotinama kilometara prema pučini, a zatim preko olujom šibane površine prema dalekoj obali. Toliko se uplašila da joj je koža pobelela kao sneg. Hladne vode su joj štipale nos i sušile njene usne i ispostile njenu kosu, tako da je na kraja tog iskušenja jedva ličila na ljudsko biće.

Konačno su stigli do Zemlje Mrtvih. Od tog vremena devojka je bila poznata kao Evropa, ili „Ona koje je umrla.” Iskonski Oplođivač tada preuze svoj pravi oblik (može biti da je imao krila i kljun; možda je imao kandže) i postade otac nove rase ljudi.

Tri sina koja je Evropa rodila Ocu Bogova, zvali su se Lovački Pas i Koplje i Bronzana Koža. Prvi je bio nenadmašan u lovu. Drugi bi mogao da pogodi bilo koju metu svojim kopljem. Treći je bio zaštitnik svojih ljudi. U to vreme je nastao moćan narod u Evropi, jak u snazi i veliki u broju, koji danas nazivamo Neandertalcima. Ovi sinovi Evrope su se umnožili. Tako su zadobili vlast širom zemlje i napredovali.

Ovo je priča o tome kako su Baski prvo došli u Španiju. Zabeležena je na zidovima Laskoa i Altamire kao i mnogih drugih pećina, gde je Bog-Bik zastupljen na značajnim mestima i u velikom broju.

Godinama kasnije, manji bledoliki narodi su takođe došli u Evropu. Ali oni nisu postigli ništa što je vredno pisanja, pa se ovde nećemo baviti njihovom sudbinom.


Priče © 2002. Majkl Svonvik (Michael Swanwick).
Prevod, ilustracije & dizajn © 2009. SF tim.
Sva prava zadržana.