62
Sm
Samarijum
150,36

Čudni gradovi



Samarijum: Imenica, vlastita. Jednina od Samarija.

Bilo je tako mnogo Samarija, teško ih je sve nabrojati.

Prvi Samarijum je izgradio Kralj Omri 880. godine p.n.e. kao prestonicu severnog kraljevstva Izraela. Pao je pod vlast Sargona 721. godine p.n.e. Domaće stanovništvo je bilo deportovano, i grad je postao prestonica Asirske provincije. 333. godine p.n.e. Aleksandar Veliki je osvojio ovaj Samarijum, ubio mnogo stanovnika, i učinio ga delom svog ogromnog i privremenog carstva. U trećem veku p.n.e. ponovo ga je izgradila i utvrdila dinastija Ptolomeja kao helenistički grad. Ivan Hirkan je uništio helenistički Samarijum 120 godine p.n.e, i prodao njegove stanovnike u ropstvo. 30. godine p.n.e. Irod Veliki je izgradio novi Samarijum kao rimski grad, koji je nazvao Sebaste ili „Augustus” prema caru. Ovaj Samarijum su uništili Rimljani 67. godine n.e. tokom Jevrejskih ratova.

Sada već počinje da se pojavljuje obrazac. 200. godine n.e. je postojao još jedan Samarijum, kao rimska kolonija. U četvrtom veku, postojao je vizantijski Samarijum. U desetom veku, postojao je krstaški Samarijum. Za vreme francuske okupacije Samarijum je bio latinski episkopat. U međuvremenu, postojali su grčki i (naravno) muslimanski Samarijum. Jednom, on se smanjio do veličine jedne jedine, nenastanjene, kuće.

Oh, dosadno je recitovati ove činjenice! Mir praćen ratom, blagostanje propašću, jednostavni životi ljudi praćeni istrebljenjem i uništenjem. Današnji Samarijum je palestinsko selo zvano Sebastija, okruženo voćnjacima i povrtnjacima. Nalazi se na Zapadnoj Obali, nedaleko od Nablusa. 2023. godine n.e.…

Ali zašto to izgovoriti?


Priče © 2002. Majkl Svonvik (Michael Swanwick).
Prevod, ilustracije & dizajn © 2009. SF tim.
Sva prava zadržana.