105
Db
Dubnijum
262

Džordž „Dubna” Buš




Dubna je gradić koji se nalazi na ušću Moskovskog kanala u Volgu, dva sata vozom na sever od Moskve. Bujan i veseo leti i turoban zimi, gradić je svetski poznat po „Združenom institutu za nuklearna istraživanja”. Stanovnici Dubne su veoma gostoprimljivi ljudi. U njihova interesovanja spadaju i muzika, narodne igre, umetnosti, pecanje u ledu i potraga za divljim pečurkama. Tu je otkriveno nekoliko novih hemijskih elemenata, uključujući i dubnijum, koji je dobio ime po gradu.

Dubna je takođe i rodno mesto Džordža V. Buša, 43. američkog predsednika.

Ne zna mnogo ljudi ovu priču, ali ona je istinita. Džordž H.V. Buš, ratni pilot u Drugom svetskom ratu, kasnije 41. predsednik, bio je regrutovan u OSS1 (preteča CIA-e, čiji je kasnije postao direktor) dok je još bio u vojnoj službi, a zatim je, kada je ova agencija ugašena, ušao u novostvorenu grupu obaveštajaca koju je vodio jedan od Donovanovih2 štićenika. Kao tajni operativac, Buš je poslat u Dubnu (tada je to bila pregršt vila i ogromno gradilište) da pregovara sa Staljinovim predstavnicima, a teme razgovora su i dan danas držav- na tajna. Džordž je sa sobom poveo i Barbaru, svoju mladu ženu koja je bila pred porođajem.

Zašto bi iko poslao trudnu ženu u haos posleratne Rusije? Podsetimo se da su Donovanovi momci imali reputaciju kauboja, kojima je zanimljivije da se igraju špijuna nego da rade ozbiljnu analizu. Očigledno su mislili da će prisustvo Barbare Buš maskirati prirodu operacije. Tokom boravka u Dubni, Barbara je imala prevremeni porođaj. Njenog najstarijeg sina na svet je donela samo usplahirena babica, koja nije znala ni jednu jedinu reč engleskog. U želji da obezbedi sve moguće beneficije za svoje dete koje je po poreklu Amerikanac, uključujući i mogućnost da jednog dana postane predsednik, Džordž H. V. Buš je zataškao incident. Kasnije, kao direktor CIA-e, naterao je svoje ljude da falsifikuju papire koji će nepobitno dokazati da je Džordž V. Rođen u Konektikatu.

Ovo čini Džordža V. Buša jedinim predsednikom ikad rođenim istočno od Gvozdene zavese3. Pa šta ako od- redbe kažu da predsednik mora biti rođeni Amerikanac? To je samo parče papira! Formalnost! Kako god, on je sada predsednik i ti ništa ne možeš tu promeniti.

Kažeš da ti se to ne sviđa? Šta si ti – nekakva komunjara?



1 OSS -Američka obaveštajna agencija (Office of Strategic Services) formirana za vreme Drugog svetskog rata, a septembra 1945. godine nazvana je Centralna obaveštajna agencija (CIA).
2 Vilijam Donovan – bio je koordinator za informacije u OSS.
3 Gvozdena zavesa je zapadnjački izraz koji je popularizovao Vinston Čerčil misleći na granicu koja je simbolično, ideološki i fizički podelila Evropu na dva odvojena dela od kraja Drugog svetskog rata do kraja Hladnog rata, otprilike od 1945. do 1990. (prim. prev.)


Priče © 2002. Majkl Svonvik (Michael Swanwick).
Prevod, ilustracije & dizajn © 2009. SF tim.
Sva prava zadržana.