104
Rf
Raderfordijum
261

„Radioaktivni” B. Hejes



Raderfordijum je otkrio multitalentovani fizičar i političar, Raderford B. Hejes. Hejes je bio uspešan advokat u Sinsinatiju i istraživač Kavendiš laboratorije u Kembridžu. Rano se proslavio kao advokat odbeglih robova i pronalazač alfa i beta radijacije.

Upravo dok je radio na svojoj savremenoj teoriji radioaktivnosti, Republikanska partija ga je ubedila da joj povrati integritet u političkom sistemu, koji je još uvek bio poljuljan skandalima Grantove administracije.1 Spoj neukaljane reputacije i besprekorne govorničke veštine lansirao je „Starog Radioaktivnog”, kako su mu birači blagonaklono tepali, na najviši položaj u zemlji.

Za vreme svog predsedničkog mandata, verovatno inspirisan sopstvenim čvrstim zalaganjem za „zlatni standard”2, Hejes je vodio seriju eksperimenata sa alfa česticama i zlatnom folijom koji su doveli do njegove te- orije atomskog jezgra.3 Element nazvan po njemu slučaj- no je otkriven tokom ovog istraživanja.

Raderfordijum je jedini element koji je do sada otkrio neki američki predsednik tokom svog mandata. Da ne spominjemo trule i lupeške pokušaje izvesnog šefa države da prisvoji zasluge za „niksonijum”.



1 Grantova administracija - (Julisiz Simpson Grant), 18. predsed- nik SAD. Njegova administracija poznata je kao leglo zloupotreba i korupcije.
2 Monetarna politika koja valutu vezuje za rezerve zlata, tako da je papirni novac moguće u svakom trenutku zameniti za zlato.
3 Raderfordov model atoma - Godina 1911. Ernest Raderford postavio je teoriju po kojoj je ukupno pozitivno naelektrisanje atoma skoncentrisano u maloj teškoj jezgri oko koje se nalaze lagani nosioci negativnog naelektrisanja - elektroni. Tako je ustanovio svoj model atoma. (prim. prev.)


Priče © 2002. Majkl Svonvik (Michael Swanwick).
Prevod, ilustracije & dizajn © 2009. SF tim.
Sva prava zadržana.