103
Lr
Lorencijum
262

Lorens od Amerike



Arheolog, naučnik, pisac i vojni genije E.T. Lorens je bio dodeljen Zemlji tokom Prvog galaktičkog rata i zadužen da nađe način da sile Osovine, koje su koristile planetu za izvođenje pripremnih napada na Kentaur stavi u neugodan položaj. Tu je smislio neuobičajen plan kako da oslabi kineske saveznike sila Osovine, tako što je nacije Severne Amerike, koje su plaćale danak, podstakao na pobunu protiv osvajača.

Lorens u živopisnoj narodnoj nošnji sa kravatom koja mu vijori preko ramena dok vodi Amerikance u bitku jedna je od najromantičnijih scena u celom Prvom Galaktičkom ratu. Njegova vizija o obnovljenoj američkoj naciji (dosta većoj od prvobitne, jer bi se prostirala preko celog kontinenta), kombinovana sa njegovom hrabrošću, izdržljivošću i obećanjima o vanplanetarnom zlatu, privremeno je ujedinila sebične političare i dovela do pohoda na Toronto i Njujork, sterilizacije ogromnih prostranstava Azije i konačno do trijumfalnog, mada pomalo krvavog, napada na sam Meksiko siti.

Avaj! Sa završetkom rata, Lorensovi američki saveznici pokazali su se nedostojnim samouprave i okrenuli su se jedan protiv drugog u divljačkom frakcionašenju. Raspršenih iluzija, ovo biće retkih osobina našlo se pred teškim vremenima. Odbijajući sve počasti, podvrgao se potpunoj promeni tela, pristupio denebijan- skim1 gmizačima kao dobrovoljac i istakao se u Blatnja- vim ratovima, ali je na kraju shvatio da mu Polučvrste formacije2 ne pružaju pravo zadovoljstvo. Tragična ne- sreća tokom surfovanja na super-novoj okončala je njegov nesrećni život.

Zemljom danas vlada Hegemonija, puna najdubljeg poštovanja i nesebične ljubavi prema domorodačkom stanovništvu. Bez obzira šta cinici kažu, naše prisustvo ovde nema veze sa trgovinom robljem.



1 Denebijanci - humanoidna rasa (iz Zvezdanih staza) sa planete Deneb V, locirani u alfa kvadrantu.
2 Polučvrste formacije (Semisolid Corps): igra reči - može da označava polučvrsta tela koja nisu ni u čvrstom ni u tečnom stanju, a zovu se još i sporotekuće tečnosti. Staklo je jedna od tih materija (nalazi se u čvrstom stanju, ali se posle mnogo godina primeti da su ivice zadebljale, a u sredini se istanji), ali i neredovnu vojnu formaciju. (prim. prev.)


Priče © 2002. Majkl Svonvik (Michael Swanwick).
Prevod, ilustracije & dizajn © 2009. SF tim.
Sva prava zadržana.