SF tim
* 17.05.2021. 21:11:08
napredna pretraga  
Dobro došli, Gost. Molimo vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Fan forum SF fanova. Smile
 
  Portal   Forum   Pomoć Pretraga Igre Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Robert Hajnlajn (Robert A. Heinlein)  (Pročitano 6098 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
MasterYoda
Jedi Council Member

predsednik


Poruke: 4.369
Ugled: +32/-5
Starost: 66
Lokacija: Very Far Away from Anywhere Else
Pol: Muškarac
Van mreže


« poslato: 14.12.2006. 10:39:00 »Robert Anson Heinlein (7. juli 1907. – 8. maj 1988.) je jedan od najpopularnijih, najuticajnijih i najkontroverznijih autora tvrdog SF-a. Postavio je visoke standarde naučne i tehnološko-inžinjerske prihvatljivosti i pomogao razvoju standarda kvaliteta u žanru. Prvi je pisac koji je, u svakodnevnim opštim magazinima raskinuo s tradicijom neuglađenog SF-a. Među prvim je piscima bestseler SF romana novog marketinškog doba. Mnogo godina Hajnlajn, Asimov i Klark bili su poznati kao “velika trojka” naučne fantastike.

Glavne teme Hajnlajnovih radova su socijalne: individualizam, liberalizam, religija, odnos između psihičke i emocionalne ljubavi, i spekulacije oko neortodoksnih odnosa u porodici. Njegov pristup tim temama izaziva različite, često suprotstavljene stavove. Roman Starship Troopers iz 1959. od nekih je proglašen fašističkim. S druge strane, Stranger in a Strange Land iz 1961. neočekivano ga promoviše kao vođu seksualne revolucije i kontrakulture.

Za svoje romane dobio je četiri nagrade Hugo. Pedeset godina nakon objavljivanja, tri od njegovih romana dobila su nagradu „Retro Hugo” – nagradu koja se dodjeljuje za romane objavljene prije nego što je ta nagrada osnovana. Dobitnik je i Grand Master Award za životno djelo, koji dodjeljuje Science Fiction Writers of America.

Biografija

Heinlein se rodio 7. jula 1907. u mjestu Butler, Missouri. Djetinjstvo je proveo u Kanzas Sitiju sa svojom velikom porodicom u maloj kući. Uticaj tog okruženja i porodičnih vrijednosti vidljiv je u njegovim kasnijim radovima a i u privatnom životu. Pojava Halejeve komete 1910. probudila je njegovo zanimanje za astronomiju. Do završetka srednje škole, 1920, pročitao je sve knjige o astronomiji koje je mogao naći u biblioteci Kanzas Sitija. Pročitao je, takođe, i sve SF knjige iz biblioteke (Edgar Rice Burroughs, Jules Verne, i H.G. Wells)

1929. završio je Mornaričku akademiju i pristupio Američkoj mornarici. Zbog tuberkuloze napušta mornaricu 1934. u činu poručnika. Tokom dugotrajnog ležanja u bolnici dao je koncept vodenog kreveta koji je detaljno opisao u nekim svojim kasnijim radovima. Vojno iskustvo vidljivo je u njegovim romanima u kojima veliča lojalnost, vođstvo i ostale ideje vezane za vojsku. Proglašen je potpuno i trajno nesposobnim za vojsku. Prvi pokušaj karijere tako je propao.

Nekoliko sedmica studirao matematiku i fiziku na UCLA ali odustao zbog zdravlja i angažovanosti u politici. Izdržavao se radeći razne poslove uključujući i kopanje srebra. Bezuspješno se kandidovao za parlament Kalifornije kao demokrata ali je krio svoju socijalističku orijentaciju. 1954. je napisao: „mnogi amerikanci podlegli su glasnim McCartijevim tvrdnjama i stvorili carstvo terora. Jeste li i vi uključeni? Ja nisam. Pozadina mojih političkih aktivnosti leži lijevo od McCartijeve pozicije.” Nakon političkog neuspijeha propao je i drugi pokušaj građenja karijere, ali na pomolu je bio treći.

Oktobra 1938 do ruku mu dospijeva Thrilling Wonder Stories, koji ohrabruje nove, neafirmisane pisce. Za samo četiri dana napisao je “Life-Line” i poslao ga J.W.Campbelu, izdavaču Astounding SF. Nakon objavljivanja, poslao je pola tuceta priča i bio odbijen. Priča „Life-Line” zauzima lidersku poziciju u nastajanju nove, „socijalne” naučne fantastike.

Sredinom ’41 Campbell je odbacio Hajnlajnovu „Fortean story” koju je autor smatrao veoma vrijednom. Revidirana verzija objavljena je kasnije pod nazivom „Goldfish Bowl”.
6. decembra 1941. završio je “Beyond This Horizon”. Sledećeg dana Japan je napao Perl Harbur i SAD su ušle u rat.

Tokom WW2 radi u mornarici kao aeronautički inžinjer gdje regrutuje mladog Isaka Asimova. Kako se rat privodio kraju, ponovo oživljava svoju karijeru. Objavljuje četiri priče od kojih ga prva „The Green Hills of Earth” promoviše kao prvog SF pisca koji raskida s SF tradicijama tog vremena.

Jedan od zanimljivijih aspekata njegovog rada su dva pisma koja je uputio mornarici pred sami početak rata, pozivajući ih da počnu istraživanje svemira, od kojih je jedno dospjelo do Trumanovog kabineta. Odatle je vraćeno do vazduhoplovnih snaga pa su one, kasnije, preuzele istraživanje svemira i osnovale agenciju NASA.

Ženio se triput. Prva dva braka bila su kratkotrajna, a brak s Virdžinijom “Džini” Gernstenfeld održao se preko 40 godina, sve do njegove smrti. Džini je poslužila kao model za mnoge snažne, inteligentne i nezavisne ženske likove njegovih romana.

Nakon ženidbe s Džini čini snažan politički zaokret udesno. Džinin uticaj vidi se u sadržaju njegovih radova. Kao bolji inžinjer, ona je bila prvi čitalac i kritičar njegovih radova. Džini je bila integralni element njegovog profesionalnog života, organizujući njegov rad, dajući ideje i kritike.

Tokom 1948. napisao je scenario za Destination Moon, čije je snimanje počelo sledeće godine. Postavljen je za tehničkog direktora filma ali je snimanje stalno odlagano a scenario iznova i iznova dorađivan. Film je proglašen za prvi moderni SF film i nominovan za Oskara u tri kategorije. Dobio je Oskara za specijalne efekte.

Njegova druga omladinska knjiga, Space Cadet, obrađena je za TV bez njegovog znanja ili učešća. Tu TV adaptaciju vidio je tek mnogo godina kasnije.

Tokom 1953. s Džini je krenuo na šestomjesečni put oko svijeta. Tako je nastao njegov fascinantni dnevnik “Tramp Royale”.

Bez obzira na loše zdravlje, Hajnlajn nastavlja da stvara dva romana godišnje: jedan iz omladinske serije i drugi za odrasle čitaoce.

1956. dobio je svog prvog Huga za Double Stars, izdatu godinu ranije.

Jedan od projekata na kome je stalno radio je i satirički Mowgli, koji je sa Virdžinijom zamislio još 1948. Stalno je skupljao napomene i djeliće priče ali nije bio zadovoljan pa se skupljanje materijala nastavljalo. 1955. materijal s radnim imenom Martian Named Smith imao je već oko 43000 riječi, ali on još nije bio zadovoljan. Kasnije će se vraćati tom materijalu, promijenivši mu ime u The Heretic.

Tokom ’58 uključio se u kampanju za jednostrano obustavljanje nuklearnih proba. Uključio se u političku kampanju izvjesnog Patrika Henrija (Who Are the Heirs of Patrick Henry) i bio napadnut od svojih kolega pisaca zbog izraženog konzervativizma. Napustivši kampanju, vraća se pisanju ali The Heretic ostaje po strani. Nastaje Starship Troopers, koji svojim oštrim antikomunizmom šokira SF zajednicu. Ipak, za ovaj roman dobija svog drugog Huga.

Konačno, u proljeće 1960. završava The Heretic mijenjajući mu ime u The Man From Mars. Roman je imao preko 800 strana i 220000 riječi – tri puta duže od prosječnih romana. Roman nije ličio ni na jedno njegovo ranije djelo. Bila je to kompleksna satira o seksu i religiji, prepuna teško razumljivih privatnih šala i igara riječima, teška za reklamiranje, teška za prodaju. Sve u svemu, niko nije želio da je objavi. Kasnije, Hajnlajn je skratio i prepravio roman i objavio ga 1961. pod imenom Stranger in a Strange Land, i za njega dobio svog trećeg Huga.

Hajnlajnovi radovi za omladinu najvažniji su od svih koje je uradio, stvarajući publiku za ozbiljnije, naučnije radove. Ipak, njegov Starship Troopers proglašen je previše kontroverznim. Prestaje pisati za djecu i pokreće seriju mnogo izazovnijih knjiga, uključujući i njegove najpoznatije Stranger in a Strange Land (1961) i The Moon Is a Harsh Mistress (1966) koje mnogi ocjenjuju kao njegova najbolja djela.

Početkom sedamdesetih upada u cijeli niz zdravstvenih kriza. Ipak, u periodima kada je bio sposoban za rad počinje pisanje Time Enough for Love koja je uvod u mnoge teme iz njegovih kasnijih radova. U tom periodu, zajedno s Džini, posvetio se i reorganizovanju donacija krvi u USA.

Kada se početkom šezdesetih NORAD preselio u Kolorado čineći Kolorado Springs metom broj 1 za nuklearne projektile, Robert i Džini napuštaju svoju kuću i sele u Kaliforniju, gradeći za sebe ultra modernu kuću primjerenu njihovom stilu života.  Hajnlajn se „osvetio” bombardujući Čejenske planine u The Moon Is a Harsh Mistress, romanu za koji je dobio svog četvrtog Huga.

1975. dobio je SFWA Grand Master Nebula Award. Tokom sedamdesetih nastavio je da piše ali i odlučio da ne objavljuje te radove.
Za skraćenu verziju svog romana The Number of the Beast, objavljenu u Omni Magazine, dobio je rekordnih $500,000

Jedan je od prvih ljudi nad kojima je izvršena operacija bajpasa na srčanoj arteriji. Nakon oporavka, od 1980. pa do smrti, napisao je još pet romana. Nekoliko njegovih romana objavljeno je posmrtno.

Rani Hajnlajnovi radovi (1939–1960)

Prvi roman koji je napisao, For Us, The Living: A Comedy of Customs (1939) nije objavljen za njegovog života. Roman je bio prerušena Hajnlajnova socijalna teorija, prozor za razumijevanje razvoja njegovih radikalnih ideja o čovjeku kao socijalnoj životinji, uključujući i slobodnu ljubav. Korijen mnogih tema koje nalazimo u njegovim kasnijim radovima može se naći u ovoj knjizi.

Pokazaće se da će Hajnlajn pokušati da živi u skladu sa svojim idealima, pa je tridesetih imao otvorene odnose u braku sa svojom drugom ženom. Takođe, bio je i nudist. Nudizam i tabui tijela često su obrađivani u njegovim djelima. Na vrhuncu hladnog rata imao je atomsko sklonište u svojoj kući, slično onom opisanom u Farnham’s Freehold.

Nakon For Us, The Living, Hajnlajn počinje magazinima prodavati svoje prve kratke priče a zatim i romane, dijelove serijala Future History.

Njegov prvi roman koji je objavljen kao knjiga, Rocket Ship Galileo prvo je bio odbijen ali je on brzo našao drugog izdavača, Scribner’s. Ovaj izdavač nastavio je jednom godišnje, pred Božić, objavljivati Hajnlajnove romane za mlade. Neki od romana te serije su: Have Space Suit—Will Travel, Farmer in the Sky, i Starman Jones. Spekulisalo se i kako Hajnlajnova snažna opsjednutost njegovom privatnošću i nekonvencijalnom privatnom životu stoji u suprotnosti s njegovom karijerom dječijeg pisca, ali, For Us,The Living eksplicitno navodi političku važnost koju on dodjeljuje privatnosti kao elementu zakona.

Romani koje piše za mlade su mješavina tema za adolescente i odrasle. Većina tema u tim knjigama su problemi koje mladi iskušavaju. Njegovi junaci obično su veoma inteligentni tinejdžeri koji grade svoj put u svijet odraslih koji vide oko sebe. Na prvi pogled, to su jednostavne priče o avanturama, postignućima, odnosima s glupim učiteljima i ljubomornim vršnjacima.

Međutim, Hajnlajn je glasan zagovornik ideje da su mladi čitaoci mnogo sposobniji i spremniji da savladaju kompleksnije i teže teme, nego što o većina ljudi shvata. Stoga u isti mah njegove omladinske priče imaju i onu zrelost koja ih čini čitljivim i za starije. Red Planet, na primjer, prikazuje neke veoma subverzivne teme, uključujući revoluciju u kojoj su angažovani mladi studenti; njegov izdavač tražio je znatne promjene u romanu, kao što je upotreba oružja kod adolescenata i konfuzna seksualnost marsovskih likova

Hajnlajnov poslednji roman za mlade, Starship Troopers (1959), vjerovatno je najkontraverzniji njegov roman uopšte. Napisan je kao njegov odgovor na odluku SAD o jednostranom prekidu atomskih proba.

Zrelo doba (1961–1973)

U periodu od 1961. i romana Stranger in a Strange Land pa do 1973. i Time Wnough For Love, Hajnlajn je napisao većinu svojih karakterističnih potpuno izgrađenih romana. Njegovi radovi iz tog perioda obrađuju njegove najvažnije teme kao što je individualizam, slobodoljubivost i psihička i emocionalna ljubav. Do neke granice, očigledno neslaganje između ovih radova i mnogo naivnijih tema njegovih ranijih romana može se pripisati njegovom vlastitom razumijevanju, što je vjerovatno tačno, da čitaoci i izdavači pedesetih godina nisu bili spremni za njegove mnogo radikalnije ideje.

Iako je Hajnlajn prvo napisao nekoliko priča u fantazi žanru, tokom tog vremena napisao je i prvi fantazi roman, Glory Road. U Stranger in a Strange Land i I Will Fear No Evil počinje miješati hard SF i fantaziju, misticizam i satire o organizovanoj religiji.

Pozni radovi (1980–1987)

Nakon sedam godina praznine zbog lošeg zdravlja, Hajnlajn je napisao još pet romana u periodu 1980. do 1987. Romani su povezani glavnim likovima, mjestom i vremenom. Mnogo direktnije iznose Hajnlajnovu filozofiju i vjerovanja i mnogo duže odlomke dijaloga i obrazlaganja koje se odnose na vladu, seks i religiju. Ovi romani su kontroverzni kako među čitaocima tako i među kritičarima koji su se veoma negativno izražavali o njima.

Neke od tih knjiga, kao što su The Number of the Beast i The Cat Who Walks Through Walls kreću kao čvrsto izgrađena avanturistička priča ali se na kraju transformišu u filozofsku fantaziju. Tendencija prema autorovom samoodređenju, početa u Stranger in a Strange Land postaje mnogo očiglednija u The Cat Who Walks Through Walls čiji protagonist, demobilisani vojni veteran postaje pisac i pronalazi ljubav u ženskom liku koji, shodno svim Hajnlajnovim snažnim ženskim likovima, veoma liči na njegovu ženu Džini.
Roman Job: A Comedy of Justice iz 1984. oštra je satira o osnovama kršćanstva.

Posmrtna izdanja

Nekoliko Hajnlajnovih djela objavljeno je poslije njegove smrti, uključujući i  gore pomenuti For Us, The Living, Grumbles from the Grave, kolekciju pisama između Hajnlajna i njegovih izdavača, Tramp Royal, putopisni dnevnik sa putovanja po južnoj hemisferi tokom pedesetih, Take Back Your Government, Requiem i zbirku Off The Main Sequence.

SF autor Spider Robinson i veliki poštovalac Hajnlajna napisao je Variable Star prema zabilješkama koje je Hajnlajn napravio 1955. za roman za mlade.
« Poslednja izmena: 17.12.2009. 23:50:26 od svetlost lutalica » Sačuvana

Čovek se ne bori s rupom iskopanom na pogrešnom mestu, nego s budalama koje su je iskopale. Rupu jednostavno zatrpava.
MasterYoda
Jedi Council Member

predsednik


Poruke: 4.369
Ugled: +32/-5
Starost: 66
Lokacija: Very Far Away from Anywhere Else
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #1 poslato: 14.12.2006. 10:40:30 »

Bibliografija

Kao veoma plodan pisac, Robert A. Heinlein je tokom svoje 49.-to godišnje karijere napisao 32 romana, 59 priča i 16 zbirki objavljenih tokom njegovog života. Četiri filma, dvije TV serije, nekoliko radio drama i jedna igra bazirane su, u većoj ili manjoj mjeri, na njegovim radovima. Sam je napisao scenario za jedan film.

Tri ne-SF knjige i dvije pjesme objavljene su posthumno. Posthumno su objavljene i četiri zbirke.

Nekoliko radova objavio je i pod pseudonimima: Anson MacDonald (4), Lyle Monroe (7), John Riverside (1), Caleb Saunders (1), i Simon York (1).[1]

Romani

Romani označeni zvjezdicom pripadaju romanima za mlade. Neki njegovi radovi teško se mogu klasifikovati.

 • Rani Hajnlajnovi romani
  • For Us, The Living: A Comedy of Customs, 1939, izdata posthumno 2003
  • Beyond This Horizon, 1942
  • Rocket Ship Galileo, 1947 *
  • Space Cadet, 1948 *
  • Red Planet, 1949 *
  • Sixth Column, kao serija 1941, knjiga 1949. (takođe objavljena i kao The Day After Tomorrow)
  • Farmer in the Sky, 1950 (Retro Hugo Award, 1951) *
  • Between Planets, 1951 *
  • The Puppet Masters, 1951, ponovo objavljena posthumno 1990. sa proširenim krajem
  • The Rolling Stones  ili Space Family Stone, 1952 *
  • Starman Jones, 1953 *
  • The Star Beast, 1954 *
  • Tunnel in the Sky, 1955 *
  • Variable Star, posthumno, s Spider Robinsonom (1955, 2006)
  • Double Star, 1956 (Hugo Award, 1956)
  • Time for the Stars, 1956 *
  • Citizen of the Galaxy, 1957 *
  • The Door into Summer, 1957
  • Have Space Suit—Will Travel, 1958 *
  • Methuselah's Children, 1958 (originalno, kao serija priča 1941)
  • Starship Troopers, 1959 (Hugo Award, 1960) *
 • Zreli period
  • Stranger in a Strange Land, 1961 (Hugo Award, 1962), ponovo objavljena u neskraćenom obliku 1991
  • Podkayne of Mars, 1963 *
  • Glory Road, 1963
  • Farnham's Freehold, 1965
  • The Moon Is a Harsh Mistress, 1966 (Hugo Award, 1967)
  • I Will Fear No Evil, 1970
  • Time Enough for Love, 1973
 • Pozni romani
  • The Number of the Beast, 1980
  • Friday, 1982
  • Job: A Comedy of Justice, 1984
  • The Cat Who Walks Through Walls, 1985
  • To Sail Beyond the Sunset, 1987
Kratke priče
 • "Future History"
  • "Life-Line", 1939
  • "Misfit", 1939
  • "The Roads Must Roll", 1940
  • "Requiem", 1940
  • ""If This Goes On—"", 1940
  • "Coventry", 1940
  • "Blowups Happen", 1940
  • "Universe", 1941
  • ""—We Also Walk Dogs"", 1941
  • "Common Sense", 1941
  • "Methuselah's Children", 1941 (proširena i objavljena kao roman, 1958)
  • "Logic of Empire", 1941
  • "Space Jockey", 1947
  • ""It's Great to Be Back!"", 1947
  • "The Green Hills of Earth", 1947
  • "Ordeal in Space", 1948
  • "The Long Watch", 1948
  • "Gentlemen, Be Seated!", 1948
  • "The Black Pits of Luna", 1948
  • "Delilah and the Space Rigger", 1949
  • "The Man Who Sold the Moon", 1951, Retro Hugo Award
  • "The Menace From Earth", 1957
  • "Searchlight", 1962
 • Ostale kratke fantazi priče
  • "Magic, Inc.", objavljena i kao "The Devil Makes the Law", 1940
  • "Solution Unsatisfactory", kao Anson MacDonald, 1940
  • "Let There Be Light", kao Lyle Monroe, 1940
  • "Successful Operation" ("Heil!", kao Lyle Monroe), 1940
  • "They", 1941
  • ""—And He Built a Crooked House—"", 1941
  • "By His Bootstraps", kao Anson MacDonald, 1941
  • "Lost Legacy" ("Lost Legion", kao Lyle Monroe), 1941
  • "Elsewhen", ("Elsewhere", kao Caleb Saunders), 1941
  • "Beyond Doubt", kao Lyle Monroe, s Elmom Wentz, 1941
  • "The Unpleasant Profession of Jonathan Hoag", 1942
  • "Waldo", kao Anson MacDonald, 1942
  • ""My Object All Sublime"", kao Lyle Monroe, 1942
  • "Goldfish Bowl", kao Anson MacDonald, 1942
  • "Pied Piper", kao Lyle Monroe, 1942
  • "Free Men", napisana 1946, objavljena 1966
  • "Jerry Was a Man", 1947
  • "Columbus Was a Dope", kao Lyle Monroe, 1947
  • "On the Slopes of Vesuvius", 1947
  • "Our Fair City", 1948
  • "Gulf", 1949
  • "Nothing Ever Happens on the Moon", 1949
  • "Destination Moon", 1950.
  • "The Year of the Jackpot", 1952
  • "Project Nightmare", 1953
  • "Sky Lift", 1953
  • "Tenderfoot in Space", 1956, u nastavcima 1958
  • "The Man Who Traveled in Elephants" (takođe kao "The Elephant Circuit"), 1957
  • ""—All You Zombies—"", 1959
 • Ostale priče
  • "A Bathroom of Her Own", 1946
  • "Dance Session", ljubavna pjesma, 1946
  • "The Witch's Daughters", pjesma, 1946
  • "Water is for Washing", 1947
  • "They Do It with Mirrors (Heinlein)", kao Simon York, 1947
  • "Poor Daddy", 1949
  • "Cliff and the Calories", 1950
  • "The Bulletin Board", 1951
Zbirke
 • The Man Who Sold the Moon, 1950
 • Waldo & Magic, Inc., 1950
 • The Green Hills of Earth, 1951
 • Orphans of the Sky, 1951: Universe and Commonsense
 • Assignment in Eternity, 1953
 • Revolt in 2100, 1953
 • The Robert Heinlein Omnibus, 1958
 • The Menace From Earth, 1959
 • The Unpleasant Profession of Jonathan Hoag (takođe kao 6 X H), 1959
 • Three by Heinlein, 1965
 • A Robert Heinlein Omnibus, 1966
 • The Worlds of Robert A. Heinlein, 1966
 • The Past Through Tomorrow, 1967
 • The Best of Robert A. Heinlein, 1973
 • Expanded Universe, 1980
 • A Heinlein Trio, (Doubleday), 1980: The Puppet Masters, Double Star, and The Door Into Summer
 • The Fantasies of Robert A. Heinlein, 1999
 • Infinite Possibilities, 2003: Tunnel in the Sky, Time for the Stars, and Citizen of the Galaxy
 • To the Stars, 2004: Between Planets, The Rolling Stones, Starman Jones, and The Star Beast
 • Four Frontiers, 2005: Rocket Ship Gallileo, Space Cadet, Red Planet, and Farmer in the Sky
Predgovor
 • Tomorrow, the Stars, 1952, antologija priča 14 autora u izboru Frederick Pohla i Judith Merril, foreword za koju je Hajnlajn dao i naziv.
Ne-SF
 • No Bands Playing, No Flags Flying, napisana 1947, objavljena 1973
 • Dva priloga za Encyclopædia Britannica o Paul Dirac-u i antimateriji kao i o hemiji krvi.
 • Grumbles from the Grave, 1989 (posthumno)
 • Take Back Your Government: A Practical Handbook for the Private Citizen, 1992
 • Tramp Royale, 1992
Filmografija
 • Destination Moon (priča (iz knjige Rocket Ship Galileo), screnario, tehnički nadzor), 1950 (Retro Hugo Award, 1951)
 • Tom Corbett, Space Cadet, 1950, (prema knjizi Space Cadet)
 • Project Moonbase, 1953
 • The Brain Eaters, 1959, (prema knjizi The Puppet Masters, bez dozvole autora Heinleina)
 • Uchu no Senshi (Japanese) (TV serija) (1988)
 • Red Planet, TV mini-serija (prema knjizi), 1994
 • The Puppet Masters (film), film (prema knjizi), 1994
 • Starship Troopers, film labavo baziran na knjizi, 1997
 • Roughnecks: The Starship Troopers Chronicles, TV serija (prema knjizi Starship Troopers), 1999
 • (još neimenovani film, prema knjizi The Moon Is a Harsh Mistress, u predprodukciji)
Neklasifikovano
 • The Notebooks of Lazarus Long, 1978
 • New Destinies, Vol. VI/Winter 1988 — Robert A. Heinlein Memorial Issue, 1988
 • Fate's Trick
 • Requiem: New Collected Works by Robert A. Heinlein and Tributes to the Grand Master, 1992
 • Starship Troopers (board game), by Avalon Hill, 1976 and 1997
 • Dimension X, SF radio program tokom 1950-1951. Među drugim autorima, neke epizode bazirane su na Destination Moon (film) (ep. 12), The Green Hills of Earth (ep. 10), Requiem, The Roads Must Roll, i Universe.
 • X Minus One, radio serija tokom 1955-1958: Universe
Sačuvana

Čovek se ne bori s rupom iskopanom na pogrešnom mestu, nego s budalama koje su je iskopale. Rupu jednostavno zatrpava.
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

 
Prebaci se na:  

Šema sajta  ◊   SF Vektor  ◊   TV program  ◊   Periodni sistem NF

Pravilnik  ◊   SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   SF filmovi  ◊   Bibliografije

Kopirajt © 2006-2021. SF tim. Sva prava zadržana.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines | Mapa foruma | Arhiva | wap2 Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.03 sekundi sa 24 upita.