SF tim
* 17.05.2021. 20:23:25
napredna pretraga  
Dobro došli, Gost. Molimo vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Fan forum SF fanova. Smile
 
  Portal   Forum   Pomoć Pretraga Igre Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Lari Niven (Larry Niven)  (Pročitano 9939 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
MasterYoda
Jedi Council Member

predsednik


Poruke: 4.369
Ugled: +32/-5
Starost: 66
Lokacija: Very Far Away from Anywhere Else
Pol: Muškarac
Van mreže


« poslato: 13.12.2006. 22:56:01 »


Laurence van Cott Niven je američki SF pisac. Orijentisan prvenstveno na “tvrdu” naučnu fantastiku. U svojim radovima koristi koncepte “velike nauke” i teorijske fizike, često uključujući i detektivske i avanturističke elemente. Vjerovatno najpoznatije njegovo djelo je roman “Ringworld” (kod nas objavljen pod nazivom Prsten) za koji je dobio Hugo, Locus, Ditmar i Nebula nagrade.

Njegov rad u fantasy žanru nešto je manje poznat i uključuje „The Magic Goes Away” serijal koji sadrži ozbiljna upozorenja o rasipanju resursa.

Niven je takođe nadaren humorista, kako se može vidjeti iz zbirke „The Flight of the Horse”.

Rodio se u Los Anđelesu, Kalifornija, 30. aprila 1938. 1956. počeo studije na CALTEH ali ih je, godinu i po kasnije napustio, jer je u knjižari otkrio veću količinu polovnih SF knjiga i časopisa. Studirao matematiku na Washburn University, Topeka, Kanzas. Diplomirao je na UCLA.

Ljubav prema nauci navodila je Nivena na pisanje priča na samom rubu naučnih otkrića. Neutronske zvijezde bile su novootkriveni fenomen kada je Niven pisao o njima 1966. dok je savremena teorija o tamnoj materiji poslužila kao osnova za “The Missing Mass” (2000). U međuvremenu, pisao je priče o kvantnim crnim rupama, sunčevim bakljama i “stvarnim” razlozima zbog kojih su Saturnovi prstenovi na slikama s Vojadžera I uvrnuti.

Larijeva prva objavljena priča, “The Coldest Place” (Najhladnije mjesto). objavljena je decembra 1964. Radnja je smještena na tamnu stranu Merkura, proglašavajući to mjesto najhladnijim u svemiru. Baš kad je priča krenula u štampu, fizičari su otkrili da se Merkur ipak okreće oko svoje ose što je cijelu priču činilo nemogućom. Bez obzira na to, Niven nastavlja pisati o čudima univerzuma sledećih 40 godina, i nema znaka da će uskoro prestati.

Neki od njegovih savremenika, kao što je Dejvid Brin, govorili su da, kada Niven iscrpi neku teritoriju, drugim autorima tu ne preostaje ništa što bi mogli istražiti. Bez dileme, hard SF pisci dominantni 80-tih kao što je Greg Bear, kao i neki od onih u potrazi za slavom na smjeni vijekova kao što su Paul J. McAuley, Roger MacBride Allen ili Larijev favorit, Stephen Baxter, duguju mnogo Larijevoj inventivnosti i njegovom osjećaju za definisanje žanra koji je čvrsto usidren u stvarni svijet nauke i tehnologije.

Živi u predgrađu Los Anđelesa i bavi se samo pisanjem. Uvijek je bio potpuno samostalan pošto mu je djed ostavio prilično nasljedstvo.

Rane godine

Lari Niven veoma je rano predstavio koncepte koje će kasnije ugraditi i razviti u svojim djelima o “Poznatom Svemiru”. Tako je već u svojim prvim pričama uveo pojmove kao što su hipersvemirska slijepa tačka, policijeske snage zvane ARM, osnažujući začin, nekoliko planeta kao što su Canyon, Jinx, We Made It i Wunderland ali ih nije čvrsto vremenski postavio pa ih je mogao uklopiti u kasnije priče. Sam za sebe je rekao: “Znam šta želim kada počnem pisati. Sanjalica sam cijelog života i pričam priče, izvan magazina i antologija, drugoj djeci. Jednog dana moje sanjarenje pretoči se u priču, i ja želim da je podijelim s drugima. Astrofizička otkrića obuhvataju svijet širi od bilo kog izmišljenog. Nastojim dotaknuti te strane umove i prikazati njihova čuda. I očekujem da će ta moja SF djela biti objavljena. I očekujem Hugo nagradu!”

Stvaranje potpuno osmišljenih vanzemaljskih vrsta, veoma različitih od ljudi kako fizički tako i mentalno, jedna je od Nivenovih velikih i prepoznatljivih snaga. Ali, kritičari tvrde da kada jednom Niven da osnovne karakteristike neke strane vrste, sve dalje akcije pripadnika te vrste postaju predvidljive i unaprijed određene; oni se ponašaju kao „programirani” s odsustvom slobodne volje.

Kao pravi majstor za opisivanje vanzemaljskih civilizacija, predstavio nam je, npr. Slejvere, rasu izumrlu 3 milijarde godina ranije, tako vjerno kao da su stvarno tu, sada i ovdje. Kreirao je univerzum gusto nastanjen razniv vrstama, s beskrajnim potencijalom za stvaranje priča. Nije iznenađujuće što mu se uvijek vraćao, ponovo i ponovo.

Nekako u to vrijeme kreirao je i jedan od svojih najdražih likova, besposlenog pilota i turistu Beowulfa Shaffera, čovjeka koga je avanturistički put vodio do neutronskih zvijezda, antimaterijsih planeta i samje jezgre galaksije. U ovim pričama upoznali smo i Pirsonove lutkare, plašljivu dvoglavu tronogu rasu koja će ostaviti dubok trag u kasnijim romanima o poznatom svemiru.

Nastanak Poznatog Svemira (Known Space)

Još dok je pisao o Beovulfu Šeferu, Niven je počeo sanjariti o drugim i drugačijim stvarima i razvijati drugačije likove i uvoditi ih u svijet Pirsonovih lutkara, čvrsto povezujući svoju buduću istoriju u nešto što će postati poznato kao Poznati svemir.

Uz samo nekoliko izuzetaka, sledećih dvadeset Larijevih priča i knjiga smještene su u razne dijelove istorije Poznatog svemira. Poznati svemir nastanjen je genijalno osmišljenim i realizovanim vanzemaljskim rasama kao što su Kzinti, Trinoci ili Kdatlini. Snažni opisi udaljenih svjetova kao što je Jinx, Plateau ili Down udahnjuju svemiru život. A malo je nedostajalo da cijela ideja Poznatog svemira bude zbrisana još u početku. Na nagovor svog prijatelja Normana Spinrada, tokom 1968. Niven je napisao koncepciju za priču “Down in Flames” u kojoj uništava Poznati svemir bez ikakve nade za ponovnim uskrsnućem. Srećom za čitaoce, priča nikada nije napisana jer se te godine Niven počeo zanimati za ideju Dajsonove sfere. Sam o tome kaže: Tokom aprila, otkrio sam ideju Dajsonove sfere. Zahvatila je moju maštu i osmislio dam kompromisnu strukturu koja je na mnogo načina superiornija: Nivenov prsten. I taj prsten postao je osnova priče o prstenastom svijetu (Ringworld).

Warloci i Vremenski putnici

Od tog proljeća 1968. pa do pojavljivanja romana Ringworld početkom 1970. Lari je objavio više značajnih radova jednako bogatih po sadržaju i kvalitetu kao i radovi o Poznatom svemiru. “The Organleggers” istražuje tehnologije transplantacije organa i futuristički kriminal krađe organa. Ovdje je predstavljen još jedan njegov omiljeni junak, detektiv Gil “Ruka” Hamilton. Gil se pojavio u još četiri kasnije priče.
U međuvremenu, Niven je svoju plodnu imaginaciju uposlio u još nekin oblastima srodnim SF-u i fantaziji:
 • Not Long Before The End “ istražuje svijet mača i čarolije kroz lupu tvrdog SF-a, uz izvanrednu unutrašnju konzistenciju i još jednu čvrstu Nivenovu rasu: Warlocke. Niven će nastaviti sve do danas da piše priče o Warlocima. Poslednji objavljeni roman iz ovog magijskog serijala je “Burning Tower”, napisan u saradnji s Džerijem Purnelom i objavljen 2005.
 • Get a Horse!”  (kasnije preimenovana u “Flight of the Horse”) daje sličan razuman pogled na vremenska putovanja. Niven tvrdi da postoji samo jedno objašnjenje za gubitak interne strukture u tim pričama: Vremensko putovanje mora biti fantazija.
 • Decembra 1969. Niven objavljuje popularan ali kontroverzni esej “Man of Steel, Woman of Kleenex”, lično naučno istraživanje o razornim posljedicama Supermenovog seksualnog života. Priča je često citirana ali nikada nije objavljena kao strip.
Prsten prema kome se sve ravna

Kada se, u proljeće 1970, pojavio Ringworld, obrušio se na SF zajednicu poput oluje. Kombinacija vanzemaljskih likova i izmišljenih lokacija povezana Nivenovim karakterističnim stilom pisanja poziva čitaoce da zarone u egzotične predjele gdje su sva iznenađenja moguća. Čitaoci upoznati s Poznatim svemirom sreli su se s poznatim likovima Luisa Vua i ludog lutkara Nesusa. Roman je pokupio sve nagrade koje su nešto značile, uključujući i Hugo, Nebula, Locus i Ditmar nagrade i učvrstio Nivena kao vodećeg pisca tvrdog SF-a.

Činilo se da Ringworld predstavlja i kraj ciklusa o Poznatom svemiru. Narednih godina Niven je uglavnom objavljivao samostalne radove. Samo je priča “Cloak of Anarchy” labavo povezana s ovim serijalom.

Tokom ovog perioda Lari je dobio Huga za priču “Inconstant Moon”. Njegova priča “Flash Crowd” je prva iz ciklusa priča koje istražuju posljedice uvođenja teleportacije u moderno društvo. Godinama kasnije, u stvarnosti, grupe koje se iznenada formiraju i isto tako naglo raspadaju (uglavnom povezani na Internetu, e-meilom ili porukama) nazvane su “flash mobs”.
« Poslednja izmena: 17.12.2009. 23:55:44 od svetlost lutalica » Sačuvana

Čovek se ne bori s rupom iskopanom na pogrešnom mestu, nego s budalama koje su je iskopale. Rupu jednostavno zatrpava.
MasterYoda
Jedi Council Member

predsednik


Poruke: 4.369
Ugled: +32/-5
Starost: 66
Lokacija: Very Far Away from Anywhere Else
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #1 poslato: 13.12.2006. 23:09:00 »

Povratak Poznatom svemiru

A onda se, 1973. pojavio roman Protector, koji se na više načina uklapao u Poznati svemir. U prvom dijelu, nazvanom “The Adults”, Niven nam predstavlja još jednu vanzemaljsku rasz nazvanu Pak – pretke ljudi; čudna bića koja imaju tri potpuno različita stadijuma u razvoju. U jednom od stadijuma koji mi nazivamo Homo Habilis, oni su posjetili i pokorili Zemlju ali su tu ostavljeni bez mogućnosti prelaska u sledeći stadijum pa su se razvili u ljude.
U drugom dijelu, “Vandervecken” otkriva se da su Paki još uvijek postoje, negdje u jezgru galaksije i da se vraćaju prema Zemlji. Priča o njihovom povratku jiš nije napisana.

Njegova karijera, uvijek dinamična i kreativna, prosto je eksplodirala nakon Protektora. Priča “The Soft Weapon” adaptirana je za jednu epizodu animirane Star Trek serije

"The Hole Man," objavljena 1974, donijela mu je još jednog Huga. Ideju o kvantnoj crnoj rupi kao oružju dobio je nakon razgovora s Stivenom Hokingom. U saradnji s Džerijem Purnelom napisao je još jednu priču s kvantnom crnom rupom, “The Borderland of Sol” i takođe dobio Huga.

U pisanju sarađivao je s mnogim poznatim i nepoznatim piscima, svojim prijateljima: David Gerrold, Jerry Pournelle, Steven Barnes, Brenda Cooper i mnogi, mnogi drugi.

Poslije velikog pritiska čitalaca, Niven je konačno, 1980. objavio nastavak sage o Prstenastom svijetu, roman “The Ringworld Engineers” (Inžinjeri prstena), da bi kasnije priču nastavio u “The Ringworld Throne” 1996. i “Ringworld’s Children” 2004.

Blowing Smoke

Osim Ringworld serijala, većina romana koje je Niven objavio u kasnijem periodu svog života napisana je u saradnji s drugim autorima. Dva značajna izuzetka su “The Integral Trees” 1983. i nastavak, “The Smoke Ring” 1987.
 
Konačno, Niven je otvorio ograničeno područje Poznatog svemira za druge autore – odluka koja je dovela do izdavanja jedanaest antologija o Ljudsko-Kzinskim ratovima. Iako je i sam napisao nekoliko priča, većinu su napisali drugi autori. “Nadao sam se da će me nove priče inspirisati”, rekao je Niven. “To funkcioniše.”

Druga značajna knjiga iz ovog perioda je “Niven’s Laws” dajući prvi put priliku čitaocima da se upoznaju s Larijevim naučnim ali ne i SF radovima. Kolekcija je visoko ocijenjena i kasnije više puta dopunjavana i proširivana.

Još neki detalji

Pisao je i scenarije za razne SF televizijske emisije, uključujući i originalnu TV seriju “Land of the Lost” i epizodu “The Slaver Weapon” za Star Trek:The Animated Series. Njegova priča “Inconstant Moon” adaptirana je kao epizoda TV serije “The Outer Limits”. Pisao je i za strip, uključujući u priču tvrde SF koncepte kao što je entropija ili crveni pomak, uobičajene u SF književnosti ali ne i u stripu.

Loše prikriveni lik Nivena pojavljuje se kao Lorens Van Kot u romanu The Forge of God Grega Bera.

Jedan dio igre Wing Commander II smješten je u “Nivenov sektor” (vjeruje se da su Kilrati, podmukli neprijatelji u Wing Commander serijalu igara bazirani na Nivenovim Kzintima).

Neki misle i da su Nivenovi brojevi nazvani po ovom piscu, što nije tačno. Ustvari, oni su nazvani po matematičaru Ivanu M. Nivenu.

Video igra Halo očigledno koristi neke ideje iz Ringworld-a. Kzintski mač, Kzinti sami kao i lutkari, mogu se direktno povezati sa energetskim mačem, Brutom i Prophetom.

Zanimljivost vezana za Nivenov rad je da on često koristi nazive koji su, prema izboru riječi, očigledno metaforički, ali se kod njega moraju uzeti bukvalno. Evo nekoliko primjera:
 • Roman “Destiny’s Road” (Put sudbine) u stvari se odnosi na stvarni put na planeti s imenom Destiny, tj. Put na Destiny.
 • Na prstenastom svijetu u prošlosti se desio jedan događaj poznat pod nazivom “Fall of the Cities” (Pad gradova), pri kome su leteći gradovi bukvalno pali s neba i razbili se o površinu.
 • Roman nazvan “The Integral Trees” (Cjelovito drveće) u stvarnosti se odnosi na drveće savijeno na oba kraja tako da liči na matematički simbol integrala.
Nagrade

Niven je dobitnik Skylark Award za 1973 (Službeno to je "Edward E. Smith Memorial Award for Imaginative Fiction"), goja se jednom godišnje dodjeljuje od strane SF Asocijacije Nove Engleske, za značajan doprinos SF-u.

NEBULA:
 • 1970 Ringworld (Best Novel)
HUGO:
 • 1967 Neutron Star (Best Short Story)
 • 1971 Ringworld (Best Novel)
 • 1972 Inconstant Moon (Best Short Story)
 • 1975 The Hole Man (Best Short Story)
 • 1976 The Borderland of Sol (Best Short Story)
LOCUS:
 • 1970 Ringworld (Best Novel)
 • 1980 The Convergent Series (Single Author Collection)
 • 1984 The Integral Trees (Best Novel)
 • 2001 The Missing Mass (Best Short Story)
Ringworld (1972) i Protector (1973) su takođe dobili i Ditmars, Australijsku nagradu za najbolje međunarodnos SF djelo.

Fallen Angels je dobila Prometheus Award 1992 za najbolji roman i Seiun Award (Japanska nagrada), za najbolji strani roman 1998.

Reference
 • Grolier's Science Fiction Encyclopedia
 • Wikipedia
 • Larry Niven Biography – Limits
 • Locus Magazine Website
Sačuvana

Čovek se ne bori s rupom iskopanom na pogrešnom mestu, nego s budalama koje su je iskopale. Rupu jednostavno zatrpava.
MasterYoda
Jedi Council Member

predsednik


Poruke: 4.369
Ugled: +32/-5
Starost: 66
Lokacija: Very Far Away from Anywhere Else
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #2 poslato: 13.12.2006. 23:10:42 »

Bibliografija

Known Space (Poznati svemir)

Ringworld (Prstenasti svijet)[list=1]
 • Ringworld (1970)
 • The Ringworld Engineers (1979)
 •    The Ringworld Throne (1996)
 • Ringworld's Children (2004)[/list:o]
  Man-Kzin (Ljudi-Kzini)[list=1]
 • Man-Kzin Wars (1988)
 • Man-Kzin Wars II (1989)
 • Man-Kzin Wars III (1990)
 • Man-Kzin Wars IV (1991)
 • Man-Kzin Wars V (1992)
 • Man-Kzin Wars VI (1994)
 • Man-Kzin Wars VII (1995)
 • Man Kzin Wars VIII: Choosing Names (1998)
 • Man-Kzin Wars IX (2002)
 • Man-Kzin Wars X: The Wunder War (2003)
 • Man-Kzin Wars XI (2005)[/list:o]
  • World of Ptavvs (1966)
  • A Gift From Earth (1968)
  • Neutron Star (zbirka) (1968)
  • The Shape of Space (zbirka) (1969)
  • Protector (1973)
  • Tales of Known Space: The Universe of Larry Niven (zbirka) (1975)
  • Three Books of Known Space (omnibus) (1989)
  • The Long Arm of Gil Hamilton (fix-up novel) (1976)
  •    The Patchwork Girl (1980)
  • World of Ptavvs / A Gift From Earth / Neutron Star (omnibus) (1991)
  • Flatlander: The Collected Tales of Gil 'the Arm' Hamilton (omnibus) (1995)
  Sa Jerry Pournelle-om
  • Inferno (1976)
  • Lucifer's Hammer (1977)
  • Oath of Fealty (1982)
  • Footfall (1985)
  Moties[list=1]
 • The Mote in God's Eye (1974)
 • The Gripping Hand ili The Moat Around Murcheson's Eye (1993)[/list:o]
  Golden Road (smješten u isti fantastični svijet u kome je i The Magic Goes Away)[list=1]
 • The Burning City (2000)
 • Burning Tower (2005)[/list:o]
  Heorot (sa Stevenom Barnes-om i Jerry Pournelle-om)[list=1]
 • The Legacy of Heorot (1987)
 • The Dragons of Heorot ili Beowulf's Children (1995)
 • Destiny's Road (1997) (Ovo je Niven napisao samostalno i nije nastavak Heorot serijala. Povezanost istim lokacijama i nekim događajima iz prva dva romana samo se naslućuje.)[/list:o]
  Dream Park (sa Steven Barnes-om)[list=1]
 • Dream Park (1981)
 • The Barsoom Project (1989)
 • The California Voodoo Game ili The Voodoo Game (1992)
 • The Descent of Anansi (1982)[/list:o]
  The State[list=1]
 • A World Out of Time (1976)
 • The Integral Trees (1984)
 • The Smoke Ring (1987)[/list:o]
  Magic Goes Away[list=1]
 • The Magic Goes Away (1978)
 • The Magic May Return (1981)
 • More Magic (1984)
 • The Time of the Warlock (1984) [/list:o]
  • The Magic Goes Away Collection (omnibus) (2005)
  Graphic Novels
  • Death By Ecstasy: Illustrated Adaptation of the Larry Niven Novella (1991)
  • Green Lantern: Ganthet's Tale (1998) (sa John Byrne-om)
  Zbirke
  • All the Myriad Ways (1971)
  • The Flight of the Horse (1973)
  • Inconstant Moon (1973)
  • A Hole in Space (1974)
  • Convergent Series (1979)
  • Niven's Laws (1984)
  • Limits (1985)
  • N-Space (1990)
  • Playgrounds of the Mind (1991)
  • Bridging the galaxies (1993)
  • Crashlander (1994)
  • Rainbow Mars (1999)
  • Scatterbrain (2003)
  • Larry Niven Short Stories Volume 1 (2003)
  • Larry Niven Short Stories Volume 2 (2003)
  • Larry Niven Short Stories Volume 3 (2003)
  • The Draco Tavern (2006)
  Romani
  • The Flying Sorcerers (sa David Gerrold-om) (1971)
  • Berserker Base: A Collaborative Novel (1984) (sa Poul Anderson, Edward Bryant, Stephen Donaldson, Fred Saberhagen, Connie Willis i Roger Zelazny)
  • Fallen Angels (1991) (sa Jerry Pournelle i Michael Flynn)
  • Achilles' Choice (1992) (sa Steven Barnes)
  • Saturn's race (2000) (sa Steven Barnes)
  • Building Harlequin's Moon (2005) (sa Brenda Cooper)
Sačuvana

Čovek se ne bori s rupom iskopanom na pogrešnom mestu, nego s budalama koje su je iskopale. Rupu jednostavno zatrpava.
MasterYoda
Jedi Council Member

predsednik


Poruke: 4.369
Ugled: +32/-5
Starost: 66
Lokacija: Very Far Away from Anywhere Else
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #3 poslato: 13.12.2006. 23:15:27 »

Known Space

Known Space (Poznati svemir) je izmišljeno okruženje u koje je SF pisac Lari Niven smjestio radnju velikog broja svojih romana i priča. Ime su mu dali ljudi da bi označili istraženi prostor svemira i obuhvata prostor prečnika 120 svjetlosnih godina, sa Zemljom u sredini. Radnja priča obuhvata vremenski period od oko 1000 godina buduće istorije. U tom prostoru nalazi se veliki broj istraženih i naseljenih planeta kao i veći broj različitih vanzemaljskih humanoidnih i nehumanoidnih manje ili više inteligentnih rasa.

Rase u Poznatom svemiru

Istražujući svemir, ljudi su se sreli s više inteligentnih rasa, uključujući slijedeće koje su detaljno opisane:

Kzinti, velika ratoborna vrsta vanzemaljaca nalik na mačke s kojima su ljudi vodili više brutalnih međuzvjezdanih ratova. Kzintska taktika pomalo liči na mačiju “vrišti i skoči”. Sam Niven nije mnogo pisao o ovim ratovima. Priče o ljudsko-kzintskim ratovima, objavljene u većem broju zbirki, uglavnom su pisali drugi autori.

Pirsonovi Lutkari (Pierson’s Puppeteers), tehnološki veoma napredna tronoga rasa sveždera. Po prirodi kukavice ali njihova trgovačka imperija direktno ili indirektno kontroliše događaje u Poznatom svemiru a i šire, pa Lutkari igraju veliku ulogu u Poznatom svemiru.

Stranci (Outsiders), krhka, nisko-trmperaturna rasa koja krstari dubokim svemirom. Trguju informacijama i oni su zemljanima donijeli FTL tehnologiju. Stoje u nekoj tajanstvenoj vezi s Sijačima zvijezda (Starseeds)

Pak, humanoidni preci čiji životni ciklus obuhvata i humanoidno stanje. Pak koji živi dovoljno dugo postaje Protektor svojih potomaka. Pak Protektori su izgradili Prstenasti svijet.

Kdatlini (Kdatlyno) vrsta koja je živjela u ropstvu pod Kzintima dok ih ljudi nisu oslobodili. „Vide” pomoću neke vrste sonara.

Trintuni (Thrintun), prividno davno izumrla vrsta koja upravlja galaksijom pomoću telepatije. Oni su izumitelji stazis polja, važnog elementa u velikom broju Nivenovih priča.

Grogi (Grogs), stanovnici krznastih kupa, koji upravljaju životinjama pomoću telepatije. Potomci rase Trintun nakon dvije milijarde godina deevolucije.

Tnuktipuni (Tnuctipun), još jedna prividno izumrla stara rasa mesoždera, savremenici i uglavnom porobkjeni od Trintuna; posebno poznati po tehnološkoj smjelosti, posebno u genetskom inžinjeringu.

Bandersnači (Bandersnatchi), ogromne trome kreature, nastale iz eksperimenata Tnuktipuna da bi služile kao hrana za Trintune.

Trooki (Trinocs), ime su dobili po svoja tri oka; takođe imaju i po tri prsta i trougaona usta. Paranoična rasa, barem prema ljudskim standardima.

Marsijanci (Martians), primitivni humanoidi koji žive ispod pijeska. Uglavnom naseljavaju Mars ali žive i na Mapi Marsa na Prstenastom svijetu.

Jotoki, razumna bića nalik na oktopade. Nastaju spajanjem pet samostalnih jedinki nalik na jegulje radi formiranja zajedničkog mozga. U prošlosti osnovali svoju međuzvjezdanu imperiju i koristili Kzinte kao čuvare. Nakon što su se oslobodili, Kzinti su iskoristili tehnologiju Jotoka za osnivanje svoje imperije.

Morloci (Morlocks) polurazumni humanoidni stanovnici pećina na Wunderlandu. Likovi pozajmljeni od H.G.Velsa (The Time Machine).

Sijači zvijezda (Starseed). Malo je šta poznato o njima. Putovali su iz centra galaksije u svojim milju velikim „sijačima”, izbacivali svoja „jaja” i vraćali se prema jezgri.

Vorloci (Whrloo), stopu visoki insektoidi s dugačkim prozirnim krilima, naseljavaju svjet s niskom gravitacijom i debelom, gustom atmosferom. Nikada nisu vidjeli zvijezde dok ih Kzinti nisu porobili.

U nekim pričama pojavljuju se i inteligentni Cetianci i razne podvrste Homo sapijensa, ali bez detaljnijeg opisa.

Mnoge životne forme u Poznatom svemiru imaju sličnu biohemiju, pošto su evoulirale iz Trintumske prakse zasijavanja obećavajućih svjetova sjemenom života.

Lokacije u Poznatom svemiru

Većina planeta u Poznatom svemiru koja je kolonizovana ljudima nema baš optimalne uslove za ljudski život. Neke od planeta označene su kao nastanjive nakon relativno prostih testova i na njih su poslati brodovi spavača (sleeper ships) sa uspavanim kolonizatorima koji su se morali prihvatiti teškog posla da se što bolje prilagode lošoj situaciji.


Dio mape poznatog svemira.

Down je postojbina Groga.

Fafnir je bivša Kzintska kolonija uglavnom prekrivena vodom. Ljudi su je zauzeli u jednom od ljudsko-kzinskih ratova.

Fleet of Worlds, pet planeta koje su postojbina Lutkara. Trenutno se u formaciji  podsvjetlosnom brzinom udaljavaju iz galaksije, kako bi izbjegli eksploziju galaktičke jezgre.

Home je jedna od najudaljenijih zemaljskih kolonija, desetkovana u ratu s Pakom ali kasnije ponovo kolonizovana. Ime dobila od kolonista zbog velike sličnosti sa Zemljom. Nalazi se u sistemu Epsilon Indi.

Jinx, u sistemu Sirius, veliki mjesec gasnog giganta, zgnječen gravitacionim silama u jajast oblik, s gravitacijom na samoj granici podnošljivog. Polovi su u vakumu dok ekvatorijalna zona liči na Veneru (i naseljena je Bandersnačima).

Kobold je vještački svijet koji je stvorio Džek Brenan, humanoidni Protektor. Sastoji se od male sfere u centru duge cijevi. Gravitacioni generatori omogućavaju prelazak s jedne zone na drugu.

Mars, četvrta planeta Sunčevog sistema i prva kolonija u Poznatom svemiru. Prirodni marsovci istrijebljeni su od strane Brenana čudovišta.

Plateau u sistemu Tau Ceti nalik je na Veneru, s velikim platoom veličine pola Kalifornije, koji leži dovoljno visoko da bi bio nastanjiv. Stanovnici su podijeljeni u strogo razdvojene kaste, Posadu i Koloniste, pri čemu se Posada smatra višom kastom.

Ringworld, vještački svijet milion puta veći od Zemlje. Prsten širok milion milja i prečnika 180 miliona milja koji opasava svoju zvijezdu. Izgradili su ga Pak Protektori.

Sheathclaws je planeta kolonizovana od ljudi i Kzintskih telepata.

Warhead je nenastanjiva planeta tipa Marsa, korištena kao vojna baza od strane Kzina dok nije bila pogođena eksperimantalnim oružjem koje je napravilo ogromni, kilometar doboki krater. Većina atmosfere slila se u taj krater. Planeta je preimenovana u Kanjon (Canyon) i naseljena ljudima koji su sagradili više gradova na zidovima kanjona.

We Made It u orbiti Procyon. Gravitacija tri četvrtine Zemljine, s osom u ravni ekliptike što prouzrokuje ogromne ciklone tokom polovine godine i primorava stanovnike da žive pod zemljom. Poznata i kao Crashlanders pošto se prvi kolonijalni brod srušio na planetu (crash-land). Na njoj postoji i jedan okean.

Wunderland je nastanjena planeta u orbiti Alfa Kentaura i prva je ljudska kolonija izvan sunčevog sistema. Veoma pogodna za ljudski život. Bila je porobljena od Kzina tokom prvog rata i oslobođena pred kraj rata od prve ljudske Hiperdrajv Armade.

Kzin, što na herojskom jeziku znači Dom Kzinta, nalazi se u sistemu 61 Ursa Majoris. Ima veću gravitaciju i veći procenat kiseonika nego Zemlja. Ima i dva mjeseca poznata kao Lovački mjesec i Putnički mjesec.

The Asteroid Belt, Asteroidni pojas, najgušće kolonizovan dio Poznatog svemira. Karakteriše ga veoma mala ili nepostojeća gravitacija i bogatstvo raznih vrijednih ruda. U Sunčevom sistemu obično se koristi jednostavniji naziv The Belt. Ima svoju vladu. Stanovnici se obično nazivaju Belters.

Knjige i priče o Poznatom svemiru[/color] (abecedno)[/size]

Neke od priča štampane su kao samostalne a kasnije objavljene u jednoj ili više zbirki.

All the Myriad Ways (1971)
 • Wait it Out
 • The Jigsaw Man
 • Becalmed in Hell
The Best of All Possible Wars (1998)
 • The Warriors – Larry Niven
 • Madness has its Place – Larry Niven
 • The Man Who Would be Kzin – Greg Bear i S. M. Stirling
 • In the Hall of the Mountain King – Jerry Pournelle and S. M. Stirling
Crashlander (1995)
 • Ghost
 • Neutron Star
 • At the Core
 • Flatlander
 • Grendel
 • The Borderland of Sol
 • Procrustes
Flatlander (1995)
 • The Defenseless Dead
 • Death By Ecstasy
 • A.R.M.
 • The Patchwork Girl
 • The Woman in Del Rey Crater
The Flight of the Horse (1973)
 • Flash Crowd
A Gift From Earth (1968, originally appeared in Slowboat Cargo (1968)

A Hole in Space (1974)
 • There is a Tide
 • The Hole Man
The Houses of the Kzinti (2002)
 • Children's Hour
 • Cathouse
Inconstant Moon (1998)
 • How the Heroes Die
 • At the Bottom of a Hole
 • Becalmed in Hell
 • Death By Ecstasy
The Long ARM of Gil Hamilton
 • Death By Ecstasy (Originalni naslov The Organleggers)
 • The Defenseless Dead
 • A.R.M.
Man-Kzin War (1988)
 • Introduction – Larry Niven
 • The Warriors – Larry Niven
 • Iron – Poul Anderson
 • Cathouse – Dean Ing
Man-Kzin War II (1989)
 • Introduction – Larry Niven
 • Briar Patch – Dean Ing
 • Children's Hour – Poul Anderson i S. M. Stirling
Man-Kzin War III  (1990)
 • Madness has its Place – Larry Niven
 • The Asteroid Queen – Poul Anderson i S. M. Stirling
 • Inconstant Star – Poul Anderson
Man-Kzin War IV (1991)
 • Introduction – Larry Niven
 • The Survivor – Donald Kingsbury
 • The Man Who Would be Kzin – Greg Bear i S. M. Stirling.
Man-Kzin War V (1992)
 • In the Hall of the Mountain King – Jerry Pournelle i S. M. Stirling.
 • Hey Diddle Diddle – Thomas T. Thomas
Man-Kzin War VI (1994)
 • The Heroic Myth of Lieutenant Nora Argamentine – Donald Kingsbury
 • The Trojan Cat – Mark O. Martin i Gregory Benford
Man-Kzin War VII (1995)
 • The Colonel's Tiger - Hal Colebatch
 • A Darker Geometry – Mark O. Martin i Gregory Benford
 • Prisoner of War – Paul Chafe
Man-Kzin War VIII (1998)
 • Choosing Names - Larry Niven
 • Telepath's Dance - Hal Colebatch
 • Galley Slave - Jean Lamb
 • Jotok - Paul Chafe
 • Slowboat Nightmare - Warren W. James.
Man-Kzin War IX  (2002)
 • Pele – Poul Anderson
 • His Sergeant's Honour - Hal Colebatch
 • Windows of the Soul - Paul Chafe
 • Fly-by-Night - Larry Niven
Man-Kzin War X - The Wunder War (2003)
 • One War for Wunderland - Hal Colebatch
 • The Corporal in the Caves - Hal Colebatch
 • Music Box - Hal Colebatch
 • Peter Robinson - Hal Colebatch
N-Space (1991)
 • From World of Ptavvs
 • From A Gift From Earth
 • Down in Flames
 • From Ringworld
 • Shall We Indulge in Rishathra?
 • Cloak of Anarchy
 • From Protector
 • The Hole Man
 • Madness Has its Place
Neutron Star (1968)
 • Neutron Star
 • A Relic of Empire
 • At the Core
 • The Soft Weapon
 • Flatlander
 • The Ethics of Madness
 • The Handicapped
 • Grendel
Playgrounds of the Mind (1991)
 • From The Ethics of Madness
 • Becalmed in Hell
 • Wait it Out
 • A Relic of the Empire
 • The Soft Weapon
 • The Borderland of Sol
 • From The Ringworld Engineers (izvod)
 • The Defenseless Dead
 • From The Patchwork Girl
Protector (1973, prvi dio originalno objavljen kao Phssthpok (1967))

Ringworld (1970)

Ringworld Engineers (1980)

The Ringworld Throne (1996)

Ringworld's Children (2004)

Scatterbrain, (2003)
 • The Ringworld Throne (izvod)
 • The Woman in Del Rey Crater
 • Procrustes
 • Introductory Material for Man Kzin Wars II
 • Canon for the Man-Kzin Wars
The Shape of Space  (1969)
 • Safe at Any Speed
 • How the Heroes Die
 • At the Bottom of a Hole
 • Death by Ecstasy (original objavljen 1969 kao The Organleggers)
Tales of Known Space (1975)
 • Timeline for Known Space
 • Introduction: My Universe and Welcome to It!
 • The Coldest Place
 • Becalmed in Hell
 • Wait it Out
 • Eye of an Octopus
 • How the Heroes Die
 • The Jigsaw Man
 • At the Bottom of a Hole
 • Intent to Deceive (original objavljen 1968 kao The Deceivers)
 • Cloak of Anarchy
 • The Warriors
 • The Borderland of Sol
 • There is a Tide
 • Safe at Any Speed
 • Afterthoughts
 • Bibliography: The Worlds of Larry Niven
 • About the Cover
Three Books of Known Space (1996)
 • Tales of  Known Space (reprint)
 • A Gift From Earth (reprint)
 • World of Ptavvs (reprint)
World of Ptavvs (1968)
« Poslednja izmena: 09.12.2007. 03:25:32 od dan555 » Sačuvana

Čovek se ne bori s rupom iskopanom na pogrešnom mestu, nego s budalama koje su je iskopale. Rupu jednostavno zatrpava.
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

 
Prebaci se na:  

Šema sajta  ◊   SF Vektor  ◊   TV program  ◊   Periodni sistem NF

Pravilnik  ◊   SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   SF filmovi  ◊   Bibliografije

Kopirajt © 2006-2021. SF tim. Sva prava zadržana.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines | Mapa foruma | Arhiva | wap2 Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.045 sekundi sa 24 upita.