SF tim
* 16.05.2021. 16:19:45
napredna pretraga  
Dobro došli, Gost. Molimo vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Fan forum SF fanova. Smile
 
  Portal   Forum   Pomoć Pretraga Igre Prijavljivanje Registracija  
Glasanje
Pitanje: Ocenite film
Izvanredno - 1 (6.3%)
Dobro - 0 (0%)
Osrednje - 9 (56.3%)
Loše - 5 (31.3%)
Negledljivo - 1 (6.3%)
Ukupno glasova: 16

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: 2012  (Pročitano 20980 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dan555
Kosmozamlata

predsednik


Poruke: 8.909
Ugled: +80/-9
Starost: 62
Lokacija: Nigdina
Slike: moj album
Pol: Muškarac
Van mreže


« poslato: 02.01.2010. 06:57:14 »

2012 (2009)

Nekoliko članova foruma je prijavilo da je odgledalo film ali da ih ništa ne vuče da napišu prikaz.
U ovom filmu zaista je teško pronaći nešto samo njegovo, što ga odvaja od drugih.Emerih je odradio ono što najbolje zna, napravio isprazan film o (nemogućoj) katastrofi sa obiljem efekata i sve to po dobro utvrđenoj, precizno izračunatoj šemi, i zanatski tačno sprovedenoj.
Da ne bih bio pogrešno shvaćen, meni je film i te kako gledljiv i, uprkos trajanju od čak 158 minuta, ni trenutka dosadan. Uslov je, naravno, da isključite mozak tokom gledanja a ako to niste u stanju, imate zabavu viška - da registrujete brojne gluposti i, po današnjoj nauci, nemoguće stvari.

Emerihov 2012 na neki način predstavlja kamen-graničnik za filmove koji se snimaju samo zbog specijalnih efekata. Zna se šta privlači publiku u ovom žanru i u kojoj meri, i to joj se mora servirati; lične drame, neizvesnost, simpatični likovi za čiju sudbinu treba strepeti, likovi koji pokazuju loše ljudske osobine pa budu (zasluženo) kažnjeni... i sve to duhovito i nadahnuto prikazano.
Na žalost, režiser je prešao taj kamen i pokazao manjkavosti takvog pristupa filmskoj industriji. Nije da potrebnih elemenata nema ali su nekako 'bez ukusa'.

Prvo što mi je zasmetalo je skoro slepo pridržavanje šeme u radnji - imao sam utisak da gledam neki od njegovih ranijih filmova, recimo Godzilu, samo sa drugim glumcima i različitim uzrokom katastrofe. Prvo ide zanimljiv uvod tokom kog glavni lik ode na neku egzotičnu lokaciju, vidi nešto do tada nepoznato, zatim malo luta tražeći uzrok, pri tome ima malo ljubavno-porodičnih problema, pa onda kreće strka itd...


(ode mas' u propas'...)

Ovog puta je potpuno izostala koliko-toliko smislena priča i razvoj likova, što bi gledaocu omogućilo da se veže za neki od njih i sa zanimanjem prati radnju. Sve je dobro poznata šema i samo šema...

Još jedna mana, i to velika, kao posledica šeme, je potpuna predvidljivost sudbine likova jer kako se koji pojavi već se da prilično tačno naslutiti njen kraj tokom kataklizme. Nema niti jednog jedinog za čiju sudbinu se može zabrinuti i navijati da preživi.
Neizvesnosti nema, što je nedopustivo za filmove katastrofe.
Posledično, scene u kojima glavni likovi naizgled poginu jerBO su u bezizlaznoj situaciji gledaju se bez ikakve napetosti, jednostavno se zna da će se izvući. Zbog toga nekome film može biti i neinteresantan, uprkos svoj toj akciji.

Glavna stvar u kojoj je Emerih podbacio je sama priča i makar malo originalan pristup. Nije čudno što je izjavio da mu je ovo poslednji film katastrofe, valjda je i njemu jasno da je istrošio sve svoje (i onako tanke) ideje za tu temu.


(nesolidna gradnja i u AmeriKi...)

Najvažniji element filma su spec. efekti, koji su očekivano grandiozni i ima GI u količinama. I tu se pokazuje još jedna mana ovakvih filmova - efekata ima toliko da su naprosto zagušili film do te mere da je potrebno uložiti trud da se u opšte primete. Otprilike kao kada u šumi vidite samo šumu ali ne i pojedino drveće.
Ovo naročito dolazi do izražaja u scenama vožnje kroz grad koji propada u dubinu Zemlje. Akcija je toliko brza da svi ti efekti prebrzo prolaze i baš se treba truditi da se obrati pažnja na njih ne bi li se uočili.

Umesto da efekti naglase krešendo radnje, opasnosti, i tako doprinesu dinamičnosti filma, ovde su samo prosuti posvuda, bez mere, pa su "presolili" ceo film. Tako je postao primer da se samo novcem (velikim budžetom od oko 200 miliona dolara), a bez ideje, ne može dobiti dobar film.

Kada se film snimi zbog efekata glumci nisu naročito bitni. Važno je imati makar jednu zvezdu čije ime treba da privuče publiku i to je sve.


(tata, mama i muž)

Ovaj film, za mene, ima dvoje glumaca zbog kojih sam uživao dok sam ga gledao.

Džon Kjuzak je (po mom ukusu) odličan i simpatičan glumac dorastao svim žanrovima i baš volim da ga gledam. Kako ume da bira uloge, njegovi filmovi su uglavnom dobri pa je i to razlog da ih gledam. Ovde je standardno dobar i pružio je dovoljno za film-katastrofe. Ipak, moram reći da nije izgradio lik koji će ostati u sećanju. Jednostavno je dobar ali ne i fenomenalno-genijalno izvanredan. Meni sasvim dovoljno.

Amandu Pit volim da gledam još od "Ubice mekog srca" (The Whole Nine Yards) i onog njenog luckastog lika devojke koja želi da postane plaćeni ubica. Po mom skromnom mišljenju, u 2012 je pružila daleko najviše od svih ostalih iz glumačke ekipe, i više nego što ovakvi filmovi zahtevaju. Pokazala je da je odlična glumica i da nije slučajno što joj je biografija već krcata. Nadam se samo da neće ostati na "podržavajućim" ulogama u hit-filmovima pored zvezda iz A1 klase Holivuda, da će imati prilike da i sama uskoči u tu ekskluzivnu grupu. Mislim da to zaslužuje.

Razočarao me je Vudi Harelson. Njegov lik je trebalo da filmu da "ono nešto", duhovito, neobično, primamljivo, po čemu će se pamtiti, ali je potpuno zakazao. Totalno mi je neuverljiv kao šašavi zaluđenik koji misli da je otkrio najveću zaveru na svetu. Nekako mi je pred očima Rendi Kvejd kako unezverenim pogledom briljira u ovoj epizodnoj ulozi (setite se "Dana nezavisnosti" i njegovog pilota-pijanca koji uništava vanzemaljski brod).


(Antonov iznad Vegasa koji tone, i tone, i tone...)

Još jedna stvar na koju je Emerih zaboravio (a u prethodnim filmovima je pokazao da zna) je neophodna doza humora i lični odnos među likovima, koji drže film. U pomenutom "Danu..." to je Vil Smit koji prosipa fazone 'sveameričkog heroja', odnos naučnika i predsednika i sl. U 2012 takvih stvari nema, ili nisu dovoljno intrigantne. Zbog toga je film "suvonjav" da ne kažem suvoparan.

Da ne znam ko je snimio film i sa kakvim ciljem, sada bih pohvalio činjenicu da ovde Ameri nisu ti koji spasavaju stvar. Čak se može čuti, iz usta jednog od američkih likova, nešto kao: "Ako želite da stvar bude urađena na odgovarajući način i na vreme - dajte Kinezima da je odrade." Pored toga, veliki deo filma je prisutna i grupa Rusa, a njihov avion Antonov je pokazan kao čudo tehnike, koje skoro sve može. Jedan od njih je čak i junak koji se žrtvuje. Da i ne pominjem da su glavni "mozgovi" koji su naučnim istraživanjem otkrili da će se desiti katastrofa Indusi.

Stvari sada postaju jasnije, nisu Ameri naprasno postali ljubitelji ostatka sveta, već je sve to posledica proračuna - film cilja ne samo na američko već i na dva najmnogoljudnija tržišta, Kinu i Indiju, a ni Rusiju nisu zaboravili.
Prethodno iskustvo pokazuje da Emerihovi filmovi više zarađuju u inostranstvu nego u samoj Americi. To je razlog što ovde američki predsednik junački ostaje sa narodom, umesto da se lično "obračuna" sa katastrofom, kao u nekim sličnim filmovima.
Dakle, samo čista računica, žalosno...
Ipak, šema je dala rezultat i film je zaradio više nego što je u njega uloženo i to baš zahvaljujući stranom tržištu (u Americi je zaradio manje od 200 mil. dolara).


(a ovo su Havaji, baš toplo danas...)

I na kraju, "zaštitni znak" Emeriha su besmislice u nazovi-naučnom objašnjenju radnje. U tom pogledu nije izneverio svoju tradiciju pa se ceo film vrti oko nemogućih stvari.
Kako je ovde radnja potpuno nebitna mogu da na par primera ukažem na gluposti.

Indijski naučnici otkriju da Sunce emituje neobično mnogo neutrina i da oni pokazuju drugačija svojstva, prenose energiju što zagreva unutrašnjost naše planete, koja počinje da se "kuva" iznutra, što dovodi do katastrofe koja je prikazana u filmu.
E to je čista glupost! Neutrini veoma slabo reaguju sa ostatkom materije, bez problema prolazeći kroz celu Zemlju. Zbog toga se detektori neutrina prave duboko pod površinom, u vidu veoma velikih rezervoara čiste vode, sa kojom tek poneki neutrino reaguje, što instrumenti zabeleže. Sve je to prikazano u filmu, ali Emerihu nije nikakav problem da izvali glupost da te elementarne čestice odjednom promene svojstvo i počnu da svi reaguju sa drugim česticama, pa još dobiju više energije. Takve stvari nisu moguće, ne mogu elementarne čestice da promene svojstva!


(Arke i romantični pogled na novo sutra... bljak)

"Kuvanje" zemljinog jezgra za posledicu ima širenje, pucanje i burno pomeranje kontinentalnih ploča, katastrofalne zemljotrese, ogormne vulkane posvuda... Posle prvog otkrića opasnosti, počinju da se javljaju lokalne katastrofe. Tlo puca, ruše se kuće... što utiče na likove u filmu.
Glavni ima bivšu ženu i dete, a ona sadašnjeg muža-dobricu. Glavni je šofer kod ruskog novobogataša, od čijih nadmenih sinova čuje da postoji veliki brod za koji oni imaju karte, a on, šofer-jadnik, će umreti kao i ostatak sveta. Tako naš junak shvati da prirodne nesreće koje se dešavaju neće prestati i kreće da spasi svoju bivšu i dete. Usput vuče i njenog muža. Počinju strka i jurnjava kroz Ameriku koja se i fizički urušava, let avionima do Kine gde se grade ti brodovi, švercovanje u njih (eto, ni nas, narod čuvenih švercera, nisu zaboravili... ccc) i, naravno, hepiend...

Kada se ovako pogleda, i nema šta da se više kaže o radnji. Možda još to da ih Rus primi u svoj avion, zato što mu fali kopilot a muž je pilot-amater, da posle ispadne, naravno, egoista, ali na kraju dobar roditelj, da njegova sponzoruša i nije baš đubre, da je njihov pilot simpatična junačina, da su Kinezi (zapravo Tibetanci, koliko sam shvatio) neki duševni ljudi koji pomažu nevoljnicima (ali ipak nevoljno Very Happy), da je u američkoj administraciji obavezno neki skot koji pravi probleme nadležnom naučniku... i sve u tom stilu...


(porodica na okupu, sigurna i srećna...)

Kraj je takođe nemoguć. Posle onoliko super-vulkana nebo se razbistri za manje od mesec dana, a dobro znamo da je posle erupcije Tamboroa 1815. nastupila 'godina bez leta' (1816). I to sve od samo jednog velikog vilkana! Posle kataklizme prikazane u filmu, atmosfera bi bila puna prašine barem nekoliko godina, što bi dovelo do značajnog zahlađenja i nepogoda, a film se završava romantičnim pogledom na nebo sa oblačićima...

Sve u svemu, gledljiv film bez ikakvih umetničkih pretenzija, što se od Emeriha ni ne očekuje, pa me zato nije razočarao. Što sam očekivao to sam dobio, ali ipak nešto manje od njegovih ranijih filmova.

Dajem mu ocenu Osrednje, a kome su spec. efekti dovoljni, ima i preporuku da ga pogleda.

http://www.imdb.com/title/tt1190080/


ps, ovaj film ne zaslužuje ovoliki prikaz, ali ja očito ne umem da pišem kratke poruke. grrr
« Poslednja izmena: 10.05.2010. 01:06:22 od dan555 » Sačuvana


Čoveče, pazi da ne ideš mali ispod zvezda! pozdrav
SuzanKalvin
Robopsiholog

predsednik


Poruke: 1.813
Ugled: +11/-0
Starost: 44
Slike: moj album
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #1 poslato: 02.01.2010. 13:38:52 »

Dajem mu ocenu loše. Ne volem nebuloze...
Sačuvana

Nesa
Vajper

predsednik


Poruke: 2.787
Ugled: +30/-1
Starost: 62
Lokacija: Beograd-Mirijevo
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #2 poslato: 02.01.2010. 14:49:53 »

Film  sa previse mediske pompe, ali nekako previse prazan.
Imam utisak da se previse paznje poklanjalo spec efektima i da se ceo film na tome zasnivao.
Bilo kakva logika je iskljucana. Primera na pretek i zato ih necu ni spominjati.
Brate glavni akteri ko da su bogu iz oka ispali pa u bilo kojoj nemogucoj situaciji da se nadju izadju ko pobednici.
Specijalnih efekata verovatno ima na pretek ali ih ja nisam doziveo na pravi nacin gledajuci na malom monitoru. Verovatno je to namenjeno caroliji velikog bioskopskog platna sa gomilom pomagala i zvucnika svugde oko gledaoca.
Ono sto sam ja video i doziveo je da se radi o mediski prenaduvanom filmu, koji je pojeo dosta para, pa su sve dali na reklamu kako bi vratili ulozenu lovu i po moguctvu ponesto zaradili.
Osrednje je sve sto bih mu ja dao za ovo sto sam video i doziveo.
Sačuvana
Кули
Ghostwheel
predsednik


Poruke: 2.091
Ugled: +11/-1
Starost: 34
Lokacija: BG - Dusanovac
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #3 poslato: 02.01.2010. 21:24:28 »

Pošto sam znao šta da očekujem od filma po starom holivudskom receptu - na početku pogine jedan crnac, kasnije Rus ili neki Severnokorejac, a jedan hrabri Amerikanac u jurnjavi za voljenom osobom, onako usput, spasi ceo svet. Jedino što odskače od šablona je što umesto katoličkog popa imamo jednog budistu (ovo je moj prikaz filma).

A specijalni efekti, jedini razlog zbog kojeg sam dva i po sata buljio u monitor, nisu baš bili uverljivi. Izem ti efekat u kome se asfalt cepa kao omot Milka čokolade, a silni neboderi kao da su renderovane kartonske kutije, a ne čelične konstrukcije. Ima poneki zanimljiv, nije da nema, naročito ona divljanja mora i ogromni plimski talasi koji prevrću brodove i scene gde su gradovi obuhvaćeni iz daljine, pa prikazano kompletno stradanje. Sve što je izbliza prikazano, prilično je loše.

Sve u svemu, radnji filma ide negledljiva ocena, a efektima osrednja Arrow .
Sačuvana

To be happy in this world, first you
need a cell phone and
then you need an airplane.
Then you're truly wireless.
MasterYoda
Jedi Council Member

predsednik


Poruke: 4.369
Ugled: +32/-5
Starost: 66
Lokacija: Very Far Away from Anywhere Else
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #4 poslato: 11.01.2010. 22:59:05 »

Osim u pojedinim momentima, odzijevao sam tih dva i po sata i to je sav moj komentar. Samo mrvicu bolje od apsolutne katastrofe koju predstavlja drugi film sličnog imena -> 2012: Supernova
Sačuvana

Čovek se ne bori s rupom iskopanom na pogrešnom mestu, nego s budalama koje su je iskopale. Rupu jednostavno zatrpava.
ilija7777
pripravnik


Poruke: 9
Ugled: +0/-0
Van mreže


« Odgovor #5 poslato: 25.01.2010. 16:20:21 »

Meni se ovo poprilicno svidelo. Woody Harrelson je skroz dobar. Uostalom, kako da ne volite film u kome je razrusen citav prokleti svet? Prosla dva Emerihova filma se nisu svideli, ali ovo je povratak na prave staze. Let the bad times roll!
Sačuvana
englis
pripravnik


Poruke: 7
Ugled: +0/-0
Van mreže


« Odgovor #6 poslato: 01.03.2010. 15:02:30 »

Suvisno je o ovako losem i bednom filmu davati bilo kakav komentar. Ni pod razno!
Sačuvana
fane
Driver of the universe

admiral flote


Poruke: 1.029
Ugled: +23/-2
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #7 poslato: 01.03.2010. 15:04:52 »

Kasno...ti vec dade... Laughing
Sačuvana
yugo 45
>>dolazi tihi>>
admiral flote


Poruke: 1.117
Ugled: +8/-0
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #8 poslato: 01.03.2010. 16:18:43 »

e jeste loš za sve pare
Sačuvana

(\_/) copy the bunny
(0.o) into you're sign
'(__)' help him achieve world domination
englis
pripravnik


Poruke: 7
Ugled: +0/-0
Van mreže


« Odgovor #9 poslato: 17.03.2010. 20:00:05 »

e jeste loš za sve pare

Da, kasno  Very Happy ali neizdrzivo je ostati ravnodusan kad su u pitanju  ovakva visokobudzetna ostvarenja.
Sačuvana
dan555
Kosmozamlata

predsednik


Poruke: 8.909
Ugled: +80/-9
Starost: 62
Lokacija: Nigdina
Slike: moj album
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #10 poslato: 17.03.2010. 20:02:06 »

Treba ljude upozoriti i na loše filmove, dakle, ima svrhe pisati o njima.
Sačuvana


Čoveče, pazi da ne ideš mali ispod zvezda! pozdrav
Sal
Banovan korisnik
predsednik


Poruke: 5.649
Ugled: +28/-10
Starost: 51
Lokacija: In the face of the place
Slike: moj album
Pol: Muškarac
Van mreže


WWW
« Odgovor #11 poslato: 22.03.2010. 11:00:10 »

Mislim da ga vredi odgledati, iskljucivo zarad spec efekata.
Sačuvana

...We'd better get back, 'cause it'll be dark soon, and they mostly come at night... mostly...
englis
pripravnik


Poruke: 7
Ugled: +0/-0
Van mreže


« Odgovor #12 poslato: 22.03.2010. 17:48:11 »

Iskljucivo radi specijalnih efekata da, ali muka je to golema...
Sačuvana
garwor
Speed King

predsednik


Poruke: 1.992
Ugled: +17/-2
Starost: 44
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #13 poslato: 31.03.2010. 23:45:14 »

zesce glup i patetican film. One scene bezanja od pukotina i zgrada koje se ruse su poput prvih par nivoa neke dosadne videoigre iz 80-tih.
Sačuvana

Bolje biti tezak covek nego laka zena.

Sve su zivotinje jednake, samo su neke jednakije.
Sal
Banovan korisnik
predsednik


Poruke: 5.649
Ugled: +28/-10
Starost: 51
Lokacija: In the face of the place
Slike: moj album
Pol: Muškarac
Van mreže


WWW
« Odgovor #14 poslato: 31.03.2010. 23:49:24 »

Raid over Moscow??? sa C64???  SmileSmile
Sačuvana

...We'd better get back, 'cause it'll be dark soon, and they mostly come at night... mostly...
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

 
Prebaci se na:  

Šema sajta  ◊   SF Vektor  ◊   TV program  ◊   Periodni sistem NF

Pravilnik  ◊   SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   SF filmovi  ◊   Bibliografije

Kopirajt © 2006-2021. SF tim. Sva prava zadržana.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines | Mapa foruma | Arhiva | wap2 Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.024 sekundi sa 26 upita.