SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: Leto 30.07.2019. 20:55:35Naslov: Der schweigende Stern - Prvi svemirski brod na Veneri (1960)
Poruka od: Leto 30.07.2019. 20:55:35
Der schweigende Stern (First Spaceship on Venus) - Prvi svemirski brod na Veneri (1960)

Radnja filma je smešetena u budućnost u 1985. god. kada je tokom projekta navodnjavanja pustinje Gobi otkriven tajanstveni predmet.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6098.jpg)

Naučnici su otkrili da je napravljen od materijala nepoznatog na Zemlji. Utvrđeno je da to nekakav kalem, snimča leta, kao crna kutija na avionima. Utvrđeno je da ima veze sa Tungoskom eksplozijom koja se dogodila 1908. godineu Sibiru. Iz toga je sledio zaključak da je uzrok čuvne eksplozije vanzemaljski svemirski brod. Utvrđeno je da brod potiče sa Venere. Ljudi tada već imaju bazu na Mesecu i brod sposoban da odvede ekspediciju do Venere i nazad. I tada počinje zaplet ispunjen dramatičnim scenama. Naučna ekipa putuje na Veneru. Tokom puta je otkriven poruka kalema koja je ništa manje nego da Venerijacni hoće da unište život na Zemlji i da je potom osvoje. To je početak priče, posle sledi sve i svašta.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6099.jpg)

Nije lako sa ove vremenske distance gledati SF film iz 1960. god. Kao klinac sam obožavao Planetu Bura. Verujem da je tada na našoj televiziji bio prikazivan i ovaj film, da bi mi se svideo. I ovako ima određenu draž i uzbudljvost. Naravno da su mnoge stvari krajnje naivne, kako se lako rešavaju nastali problemi, mada isti mi je i utisak npr kada u filmu Passengers čovek i žena popravljaju ništa manje pogon svemirskog broda koji koliko se sećam radi na antimateriju. Ono što je impozandtno je koliko je truda i žara uloženo u pravljenje ovog filma.

Film je originalno istočnonemačko-poljski, snimljen je 1960. godine po romanu „Astronauci“ Stanislava Lema pod nemačkim nazivom „Der Schweigende Stern“ odnosno poljskim „Milcząca Gwiazda“, (na našem „Tiha zvezda“), a na engleskom je poznat pod nazivima „The Silent Star“ i „Planet of the Dead“ a i  „Spaceship Venus Does Not Reply“.

Film je priređen, skraćen i delimično izmenjen 1962. za zapadno tržište pod nazivom „First Spaceship on Venus“. Ima ga na Jutjubu: https://www.youtube.com/watch?v=2jpYnOCKOW0

https://www.imdb.com/title/tt0053250/