SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 15.02.2019. 03:31:57Naslov: Overlord - Operacija Overlord (2018)
Poruka od: dan555 15.02.2019. 03:31:57
Overlord - Operacija Overlord (2018)


Još malo zombija, zlih nacista koji ih prave i junačnih Amera da ih potamane.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6084.jpg)

Radnja je krajnje jednostavna i neoriginalna.
Dan pre invazije na Normandiju u drugom svetskom ratu grupa padobranaca dobija zadatak da uništi nemački centar za ometanje radio-komnikacija. Od njihovog uspeha zavisi vazdušna podrška savezničkim prašinarima i uspeh cele operacije Overlord (otvaranje drugog, zapadnog, fronta). Zbog toga je među likovima tenzija na najvišem nivou.

Padobranski desant ne protekne najbolje, kako to biva kada naiđe na jake neprijateljske snage, pa u životu ostane svega nekoliko likova. Iako su svesni ozbiljnosti zadatka nemaju svi isti odnos prema njemu. Preživeli su veoma različitih karaktera i odnosi među njima bitan su deo filma.

Istražujući dobro obezbeđenu tvrđavu u kojoj je njihov cilj, uz pomoć lokalne devojke, saznaju da se tu dešava i nešto drugo, potencijalno mnogo opasnije od komunikacija. Na ispunjenju zadatka moraće da se suoče i sa tom drugom pretnjom.

Ovo bi trebalo da je B-produkcija ali već od samog početka deluje mnogo bolje. Iznenađujuće je koliko su ga dobro snimili sa samo 38 miliona budžeta.
Film je dobro režiran, odglumljen, odličnih specijalnih efekata, čak i pri masovnim scenama desanta, priča ide tečno, lako se prati i deluje logično.

Na žalost, po ko zna koji put ovo pišem, sve ovo kvari šablonski odrađen scenario. Nema ovde ničeg novog. Jeste dobro odrađeno ali sve je samo prepričavanje sličnih starijih filmova. Mnogo predvidljivo.
Za nas koji nismo ludi za zombijima nema "mesa" u radnji koje bi nas zainteresovalo a fanovima nije ponuđena gomila oživljenih vojnika jer se borba svodi na dvoboj glavnih sa obe strane. Rezultati naci-naučnika u vidu vojske zombija nisu iskorišćeni pa, pretpostavljam, ni fanovi nisu dobili ono što očekuju a to je uvek isto - jurnjavu zombija na ljude i borba sa njima.

Imajući u vidu da je jedan od producenata (glavni) Džej Džej Ejbrams, sa jedne strane, jasno je zašto film deluje odlično, radili su ga vrhunski profesionalci, ali sa druge strane, deluje čudno da je pristao na scenario koji ne nudi ni fanovima ni ostalima dovoljno razloga za gledanje. Znamo da ima nos za pravljenje hitova što će reći da odlično zna šta privlači publiku. Šta mu ovde bi?

Kada je reć o prijemu kod kritike i publike nešto mi ne štima. Na Paradajzima i jedni i drugi ocenili su ga odlično (80% i 72%), na IMDb je nešto iznad proseka (~7) ali istovremeno, ta ista publika nije zaglavila u više od 2.000 bioskopa pa je zarada samo oko 42 miliona što je daleko od potrebnog da producenti makar vrate uloženo. Ako išta mogu da izvučem kao zakljčak to bi bilo da bez originalne priče ili makar poštovanja očekivanja ljubitelja (pod)žanra nema uspeha.

Od mene ocena, uprkos tehnički odlično odrađenom poslu, samo Loše, zbog svega što sam već zamerio. Može da se odgleda ali ne bih preporučio.


https://www.imdb.com/title/tt4530422/


Naslov: Odg: Overlord - Operacija Overlord (2018)
Poruka od: putnik 19.02.2019. 23:29:26
Slažem se za "Loše" u anketi.


Naslov: Odg: Overlord - Operacija Overlord (2018)
Poruka od: robi75 04.08.2019. 08:20:59
Tresla se gora,rodio se mis...jedva gledljivo...