SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 29.11.2018. 21:24:06Naslov: Maze Runner: The Death Cure - Lavirint 3: Smrtonosni lek
Poruka od: dan555 29.11.2018. 21:24:06
Maze Runner: The Death Cure - Lavirint 3: Smrtonosni lek (2018)


Završni deo trilogije Lavirinta. Dok je prvi deo (http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=2071.0) nudio zagonetku lavirinta, drugi (http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=2112.0) bio samo pasaž sa zombijima, ovaj je krcat akcijom.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6080.jpg)

Ceo film Tomas i društvo pokušavaju da oslobode Minhoa ali uz tu glavnu nit radnje izdešava se svašta pa i rasplet borbe "Livadaša" i zloća iz organizacije WCKD. Zapravo, te zloće pokušavaju da nađu vakcinu protiv zombi-bolesti i spasu ljudski rod ali, kao što smo videli u drugom delu, to rade ne obazirući se na patnje grupe imunih mladih. Tako ispade da su zloće.
Svi preživeli iz prvog i drugog dela (a i neki za koje smo mislili da su se upokojili) naći će se usput a za kraj ko pretekne - pretekne.
Na putu ka ispunjenju cilja društvo će proći kroz razne opasnosti, sresti i sarađivati sa grupom pobunjenika, truditi se da uđu u poslednji grad, tvrdo utvrđen, i na kraju se sukobiti sa glavnim zloćom. Ishod je, naravno, lako predvideti jer ovo je omladinska literatura i to zapadnjačka pa je zadovoljenje pravde i srećan ishod za dobrice zagarantovan.

Film nema smisla gledati samostalno i to mu je minus. Ali kao deo trilogije zatvara sva pitanja i linije radnje i u tom smislu je sasvim pristojan. Pošto nema više šta da se odgoneta nego treba samo završiti priču dominira akcija. Ima je u velikoj količini i dobra je.

Sama priča je veoma tanka pa se nema šta razmišljati bilo o čemu. Samo se prati jurnjava i borba. Na neke nelogičnosti valja i malo zažmuriti, naročito na sam kraj (ljudski rod sveo se na imune umesto da vakcina spasi sve preživele ali to nikome kao da ne smeta)

Produkcija je solidna, specijalni efekti zadovoljavajući. Prikaz okoline i zidova poslednjeg rada bio mi je veoma uverljiv.

Glumačka ekipa je ista kao u prethodnim filmovima i u redu je.

Budžet je opet bio samo oko 60 miliona ali kad filmadžije znaju šta rade i sa tim parama očito može da se napravi dobar akcioni postapokaliptični film.

Kritika ga je ocenila kao malo ispod osrednjeg. Gledaoci su u bioskopima ostavili oko 280 miliona što nije loše ali je nešto manje od prethodnih. Trilogija je ukupno zaradila 950 mil. a budžet je bio 160 m. tako da je finansijski prilično uspešna.

Od mene ocena Osrednje zato što ne može da prođe kao samostalan film iako je, što se akcije tiče, prilično dobar. Preporuka za gledanje je uz nekoliko uslova, da se osećate mladim jer ovo je omladinska trilogija, da ste već odgledali prethodne i da ne tražite neku mudru i pametnu priču.


https://www.imdb.com/title/tt4500922


Naslov: Odg: Maze Runner: The Death Cure - Lavirint 3: Smrtonosni lek
Poruka od: SuperFrog 03.12.2018. 20:43:18
Ovo je jedan od rijetkih filmova kod kojeg je svaki naredni film bio malo bolji od predhodnog.

Adrenalin i akcija su tu, dobar izbor glumaca je tu, no veoma prozirna radnja koja je djelomicno pravolinijska a nerijetko i nejasna. (npr - mogu uci u grad, minirati ga ako zele, no zbog necega bas hoce da udju na glavnu kapiju koji dizu u zrak?!)

Dan veoma dobro promjecuje da film bez gledanja prethodna 2 djela je negledljiv i pun nejasnoca, no kao cjelina, potpunjuje prethodne i dovodi svu radnju do kraja.

Povratak Will Poulter (Gally) za kojeg smo mislili da je umro u prvom djelu je zanimljiv, a Aidan Gillen kao zloco (GoT Littlefinger) daju filmu malo vecu gledljivost. Kao sto Dan primjeti, iako je film ima skromna sredstva, odlicno je uradjen i film te postavi u postapokalipticni svjet sa zivahnim zombijima zeljnim svjeze krvi... Paznja je posvecena malim detaljima.  :)

Meni se film svidio, pa mu dajem ocjenu dobar. Dakako je bolji od prvog djela. (prva dva djela sam kupio za par dolara na rasprodaji za crni petak)


Naslov: Odg: Maze Runner: The Death Cure - Lavirint 3: Smrtonosni lek
Poruka od: SuperFrog 04.12.2018. 16:26:23
Nesto gledam nas prevod na plakatu, zar ne bi trebalo da pise lek protiv smrti radije nego li lek smrti?

Cure nije samo lek, vec ozdraviti, izleciti i zaleciti.

Prevedeno rijec za rijec bas ne zvuci tacno.


Naslov: Odg: Maze Runner: The Death Cure - Lavirint 3: Smrtonosni lek
Poruka od: Leto 04.12.2018. 18:35:58
Tako je, naslov filma treba da bude u smislu nečega što spasava od smrti a ne da donosi smrt. Nešto tipa Izlečenje od smrti, Lek protiv smrti...


Naslov: Odg: Maze Runner: The Death Cure - Lavirint 3: Smrtonosni lek
Poruka od: dan555 04.12.2018. 19:50:55
Distributere baš briga za tačnost prevoda. Bitno im je da naziv filma bude što bombastičniji kako bi privukao publiku.
Nisu u obavezi da poštuju originalni naziv. Dovoljno je na IMDb-u pogledati kako u raznim zemljama prevode naslove - neki poštuju original a neki izmisle potupno drugačiji.
Setite se Tuđina (Alien), kako je postao Osmi putnik? :mrgreen:


Naslov: Odg: Maze Runner: The Death Cure - Lavirint 3: Smrtonosni lek
Poruka od: SuperFrog 04.12.2018. 19:59:32
Je, imas pravo.

Sjecam se da mi nije bilo jasno kako sa Alien smo dosli na 8-mog putnika.

Kreativni prevodioci. :D


Naslov: Odg: Maze Runner: The Death Cure - Lavirint 3: Smrtonosni lek
Poruka od: peca777 06.12.2018. 09:47:24
sada nisam siguran
ali po knjizi nema vakcine
spas se zasniva na ljudima koji su imuni i prebaceni na udaljeno ostrvo dok ceo problem sa bolescu ostavlja da se sam resi vremenom
zato sam ja bio odusevljen knjigom jer ipak na kraju se ne spasava svet onako magicno junacki nekako u poslednji cas nego u stvari propada do kraja a sacica prezivelih koji su imuni dobijaju duznost da ipak kada sve prodje spasu svet