SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: kaa 18.10.2018. 20:07:21Naslov: Children of Men - Potomci (2006)
Poruka od: kaa 18.10.2018. 20:07:21
Children of Men - Potomci (2006)


Ovo je star film, iz 2006.te a ja mogu samo da se zapitam - što ga nisam ranije gledao  :wall:

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6064.jpg)

 Premisa filma je jednostavna - u bliskoj budućnosti (2027.me) čovečanstvo pogađaju dve katastrofe - misteriozni nestanak plodnosti kod žena i grip koji je zatim pokosio sve mlađe od osamnaest godina.Ova dešavanja dovode do rasula društva u gotovo celom svetu, jedino još u Engleskoj se zadržava kakav-takav privid funkcionišuće vlade, ali čak i na ostrvima dolazi do poplave izbeglica i stvaranja policijske države. U svemu tome Teo (Klajv Oven) bivši aktivista, sada cinični birokrata - živi poslednje dane sveta . Sve se menja kada ga otima teroristička organizacija "Ribe" (fishes) i odvodi ga do bivše žene Džulijen (Džulijen Mur) ,sada vodje Riba, koja ga plaća da pomogne  misterioznoj devojci pri begu iz zemlje...

 Film je režirao Alfonso Kuaron, meksički reditelj i scenarista, a scenario je napisan na osnovu romana P.D. Džejmsa (istog naziva kao i film)
Kuaronova vizija društva koje nema budućnosti je zastrašujuća a opet i zastrašujuće poznata.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6065.jpg)

Svet se nalazi u samrtnom grču u kome nestaju i poslednji tragovi humanosti i morala. Čovečanstvo gubi budućnost i živi sadašnjost u besmislenoj orgiji nasilja i ludila...

Režija je genijalna, film odlikuju ultra dugi kadrovi koji dovode do dokumentarnog osećaja pri gledanju te saživljavanja gledaoca sa Teom kao nemim posmatračem. Kontemplirajući na temu Vere i Nade, Religije te same ljudskosti Kuaron dovodi gledaoca do katarze (bar mene).
Iako je dvanaest godina star film je gotovo neprijatno savremen.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6066.jpg)
 
Glumačka ekipa je sjajna - Oven u punoj snazi, prelepa Džulijen, Kejn kao matori hipik i diler trave, Mulen kao ludi Sid, mladi Edžijofur i Hunam i još mnogi drugi... Svi zajedno su više nego rasturili.

Film je sniman na lokacijama u Londonu, istočnom Saseksu i Kentu. Muzika takođe genijalna, kombinacija elektronske, crkvene i rok muzike s kraja prošlog veka.

Naišao je na jako dobar odgovor kritike, bio uvršten u razne top liste i osvojio dve BAFT-e i "Saturna" za najbolji SF film.

Od mene ocena - izvanredno i najtoplija preporuka za gledanje ili ponovno gledanje.


https://www.imdb.com/title/tt0206634/

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6067.jpg)


Naslov: Odg: Children of Men - Potomci (2006)
Poruka od: dan555 18.10.2018. 22:06:19
Da, baš je dobar film. Gluma je najbolji deo. Možda je malo prespor za današnje navike gledalaca ali takava je tema, ne može da se zbrza.
Zaradio je manje od uloženog uprkos dobrim ocenama ne samo kritike nego i gledalaca. Valjda previše sumorni prikaz naše vrste.

Od mene ocena Dobro.


Naslov: Odg: Children of Men - Potomci (2006)
Poruka od: Leto 19.10.2018. 16:15:50
Film sasvim na mestu. Jeste postapokaliptičan, ali daje nadu i budi emocije. Gluma dobra. Meni kao i uvek smeta ta izuzetnost kako sebe Englezi zamišljaju. Čak i kada ih uživo sretnete i pričate začudite se njihovoj rigidnosti, neobrazovanju i prostoti (sa retkim izuzecima). U ovom filmu je to što je rasulo u celom svetu ali kod Engleza je ipak bolje. Druga stvar je da je bilo dovoljno da je zavladala neplodnost kod žena (mada je moglo i kod muškaraca, džaba plodne žene ako nema plodnih muškaraca), nije bilo potrebe da misteriozni grip ubije sve mlađe od 18 god. Rezultat bi bio isti. Težak engleski puritanizam, granica seksualnih odnosa, oplodnje i smrtonosti gripa je 18 godina. Puritanski grip. U svakom slučaju dobar odmor od hiperpodukcije današnjeg SF-a. A to je, ne nebo je granica, nego nema granice!