SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 02.12.2015. 23:47:11Naslov: 400 Days - 400 dana
Poruka od: dan555 02.12.2015. 23:47:11
400 Days - 400 dana (2015)


Nezavisni "mali" film na poznatu temu eksperimenta sa grupom izolovanih učesnika tokom kog se desi nešto nepredviđeno.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t6001.jpg)

U sklopu priprema za međuplanetarne letove kompanija Kepler organizuje simulaciju boravka četvoro astronauta u modelu broda zakopanog u zemlju tako da jedina veza sa spoljnim svetom bude elektronska. Ovakve eksperimente u stvarnosti već dugo sprovode kako države tako i privatne firme. Ništa novo, dakle, ovaj deo nema ni trunke naučne fantastike.
Četvorku čine kapetan, lekarka (njih dvoje su bivši verenici) i dva člana posade sa nejasnim zaduženjima.
Brod je ukopan u praznu livadu pa ni iznad ni oko njega nema ničega. Ulazni kapak ima elektronsku bravu pa se može otvoriti samo spolja.
"Posadi" je obećano da će uspešno izvršenje testa značiti mesto na pravom putu na Mars ili bogatu nagradu.

Tokom eksperimenta pred njima su simulacije raznih izazova koje moraju savladati kako bi brod doveli do cilja. Tokom jednog burnog događaja ostaju trajno bez konekcije sa spoljašnjošću ali nastavljaju redovne aktivnosti jer smatraju da je to deo testa.
Kada, svega nekoliko dana pre isteka roka, nađu nešto neočekivano u svom "brodu" počinju sumnje u regularnost toka ogleda. Da bi otkrili šta se dešava moraju odlučiti da li da prekrše uslove testa i napuste brod koji je očito ugrožen ili da veruju u hiperrealistične mogućnosti organizatora...

Od ovog trena počinje SF ali toliko predvidiv da dalje gledanje 'ladno može da se batali.

Očito je da osnovna postavka radnje vodi ka psihološkoj analizi izdvojene grupe ljudi i da drugo ne može da se očekuje od ovog filma. Taj deo nije bog zna kako odrađen jer ne upoznamo protagoniste u dovoljnoj meri da odnosi među njima budu zanimljivi. Ceo film je prožet klišeima i već viđenim.
Drugi deo, SF, prepisan je iz gomile dela o postkatastrofi i preživljavanju najsurovijih. Još manje je interesantan od prvog (tokom koga barem postoji nada da će se desiti nešto interesantno).

Gluma je solidna iako su mi glumci nepoznati. Ali likovi su čisto tipski pa samim tim nisu zanimljivi. Problem je i to što (barem meni) ni malo ne deluju kao materijal za kosmonaute.
Produkcija, iako mala, sasvim dobra i primerena temi. Režija korektna.

Problema što se tiče postavke radnje ima "na tone". Prvo, posada prvi put vidi prostorije broda tek kada siđe u njega. Smešno! Pa kosmonauti mesecima upoznaju svaku mrvicu broda kojim će putovati i znaju maltene svaki šraf. Dalje, posade nikako nisu zaludne tokom puta već im je vreme ispunjeno raznim zadacima a ovde toga ima sasvim malo.
Scenografija broda deluje lepo ali potpuno nerealno jer prostorije su uglavnom prazne i imaju samo krevete, stolove i stolice. Di su im bre svi oni instrumenti, aparati, filteri, ventilatori...
Takođe, kakav je to eksperiment kada je brod pod praznom livadom i bez ikakvog neposrednog nadzora? Kako i gde sprovode elektronski signal sa kamera i računara?
Energiju dobijaju od solarnih panela koji se u jednom trenutku nađu u potpunom mraku a brod mesecima nastavlja sa normalnim radom...
Ima previše toga da bih se više zamarao sa glupostima scenarista. Slabo su se pripremili za ovu priču pa je ispala kilava.

Zašto li napisah ovoliko teksta kad film to ne zaslužuje??? bah...

Nisam našao podatke o budžetu, zaradi pa ga čak ni Paradajzi nisu "registrovali" i još nema ocena. Publikum ga je ocenio osrednje. Mislim, tehnički je korektan ali radnja je nezanimljiva i mnogo puta viđena. Može da se gleda ali samo u trenucima očaja od dosade.

Ocena Loše i bez preporuke za gledanje.

ps. glavna ženska simpatično izgleda ali, brate, što je pirgava... :D
pps, slike na plakatima žestoko lažu i obećavaju nešto čega u filmu nema ni za lek.


http://www.imdb.com/title/tt3774790/
 


Naslov: Odg: 400 Days - 400 dana
Poruka od: robi75 03.12.2015. 19:40:07
Haha, u pravu si za plakate i slike....izgledaju bas obecavajuce ali  kao da nisu za taj film :shock:. Od mene takodje ocena lose....


Naslov: Odg: 400 Days - 400 dana
Poruka od: Sonne 05.12.2015. 15:01:43
I ja sam ovo gledao... zaista nevredi trositi vreme na njega. Spoj izmedju skafandera I kacige je sa dve spojene selne sto se stavljaju na kombajn... Za glumu se slazem sa danom...


Naslov: Odg: 400 Days - 400 dana
Poruka od: Sonne 06.12.2015. 02:04:29
Zaboravio sam da napisem da se u filmu pojavljuje leo iz Twin Peaks serije (Eric Da Re) kao konobar ili vlasnik kafane nisam obratio paznju...


Naslov: Odg: 400 Days - 400 dana
Poruka od: valiant68 22.12.2015. 15:12:50
Poslusao savet i obrisao  :cao:


Naslov: Odg: 400 Days - 400 dana
Poruka od: Nesa 25.12.2015. 16:02:32
E sad cu ga i ja deletujem.
I onako imam gomilu stvari u kompu koje cekaju da se gleda.