SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 16.11.2015. 02:39:16Naslov: Absolutely Anything - Sve što poželim
Poruka od: dan555 16.11.2015. 02:39:16
Absolutely Anything - Sve što poželim (2015)


Razgalila me ova bleskasta britanska NF komedija. Nema baš mnogo naučne fantastike ali zato ima mnogo komeNdije.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5987.jpg)

Na Zemlju naiđu superiorna svemirska bića koja testiraju sve inteligentne vrste na koje nabasaju i one koje omanu unište. Test se sprovodi tako što nasumice izaberu jednog predstavnika vrste i daju mu moć da učini ama baš sve što poželi i to tako što izgovori želju i mahne rukom u koju su ubacili galaktičku silu.
Izabrani srećnik je Nil, profesor u školi sa prilično nemirnim đacima. Nil je, jadan, prilično nezadovoljan svojim životom, i još jadnije, sa dobrim razlozima.
Prvo što pokuša je da "sredi" svoj razred ali to se završi eksplozijom i potpunim izginućem đaka. Naravno, Nil sve to vrati kako je bilo ali uz neke peripetija dok ne shvati šta sve može.
Na putu građenja boljeg života shvatiće da bezgranična moć nije baš uvek blagoslov već savesnom čoveku ume da bude i preteško breme.
Nešto će ipak da mu se posreći i to tamo gde je najvažnije, kod prelepe komšinice Katarine.
KomeNdija je, jasno, u začkoljicama koje nose neprecizne želje koje se skoro po pravilu ispunjavaju bukvalno a ne onako kako je Nil želeo što sve dovodi do stalne komedije situacije.

Lepršav, otkačen film bez ikakve drame ili analize ličnosti sa apsolutnom moći.
Autor je Teri Džons a u filmu, makar kao glasovi vanzemaljaca, učestvovali su još neki Monti Pajtonovci. Tu je i pokojni Robin Vilijams kao glas Nilovog psa kome ovaj daje moć govora.
Glavnu ulogu igra simpatični smotani Sajmon Peg, potpuno odgovarajući za lik Nila. I naravno jasno :) uvek neodoljiva Lepa Kata kao komšika Katarina. Meni je ona sama dovoljna da uživam u filmu, makar nije briljirala kao komičarka. :D

Vanzemaljci su čista kompjuterska animacija. Prikazani su u duhu filma - kao smešne kreature koje lunjaju svemirom i tamane razumna bića jer ne prolaze njihov test (nijedna od 44 miliona i kusur vrsta koliko su ih našli).

Nisam našao koliki je bio budžet ali deluje mi da je snimanje bilo jeftino jer nije zahtevno (osim kompjuterske animacije vanzemaljaca).

Vesela glavna pesma koju izvodi Kajli Minog u stilu je filma pa je doprinela vedrom raspoloženju u kome me je ostavio posle gledanja.

Kritičari su bili nemilosrdni pa je na Paradajzima sakupio svega 13% pozitivnih, što bi reklo da je po njima negledljiv. Nema podataka o zaradi. Sa kritičarima nikako se ne slažem. Jeste ovo samo jedan mali film ali širi "dobre vibracije" i ne davi gledaoce.

Od mene ocena Dobro i preporuka za gledanje ako vam je do nepretenciozne komedije. Ako ništa drugo, tu je LK!


http://www.imdb.com/title/tt1727770/


Naslov: Odg: Absolutely Anything - Sve što poželim
Poruka od: Glorija 16.11.2015. 11:59:02
 :cao: Baš juče odgledasmo !

Počela sama pa vratila na početak da gledam sa dedom. Zabavno.

Ipak ... ima tu "dubine" ... i "poruke". Možda su zato kritike loše ? U našem "instant" svetu brzih rešenja ovaj film nije poželjan. :twisted:

Vredi pogledati.


Naslov: Odg: Absolutely Anything - Sve što poželim
Poruka od: bapabrapa 26.11.2015. 10:51:58
Ideja je odlicna ali moglo je mnooogo bolje. Ocena osrednje.