SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 25.03.2014. 01:48:06Naslov: Riddick - Ridik: Vladar tame
Poruka od: dan555 25.03.2014. 01:48:06
Riddick - Ridik: Vladar tame (2013)


Vin Dizel se vraća ovom serijalu posle velike pauze ali Ridik nije vino pa da vremenom dobija na kvalitetu. Treći deo ne donosi ništa novo i utoliko je manje zanimljiv od prethodna dva. Ko radi na "Dizel" :D ili mu je drag Ridik (pitam se šta misli Lutalica :)) dobiće dovoljno da bude zadovoljan.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5974.jpg)

Posle izdaje Nekromongera Ridika ostavljaju na mestu koje je idealno za iskazivanje njegove sposobnosti da preživi u najsurovijim uslovima. Povređen, slomljene noge, izubijan... nađe se u pustari kojom love velike čudne zveri nalik vukovima. Uz njih, iz jedine vode koju nađe u nekoj pećini, vrebaju opake dvonoge spodobe koje su opasne na oba kraja - veliki i jaki repovi opremljeni su bodljama nalik trozupcu a usta puna ogromnih zuba, a ni to nije dovoljno već luče jak otrov pri ugrizu.
U takvoj okolini Ridik će se prvo odbraniti od obe opasnosti a zatim postati 'glavni dasa' čak sa jednim pripitomljenim vukom.
Sledeći korak je logičan, beg sa planete, čemu će mu poslužiti lovci na ucene koji bi da mu smeste glavu u kutiju...
Kako je šta postigao pogledati u filmu. :D

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5977.jpg)
dve ekipe lovaca na Ridika, jadnici... :D


Dakle, Ridik u svom elementu. Pusta planeta sa opasnim živuljkama pa još žilav i dobro naoružan neprijatelj koji bi da ga skrati za glavu. Sve je tu što se očekuje od ovog lika. Na žalost, nedostaju mu saborci pa je film sasvim lišen dinamike koju donose odnosi među likovima. Ovo je bio bitan deo prvog, najboljeg, dela za sada trilogije. Pokušaj da se nadomesti odnosima među lovcima na ucenjene glave nije uspeo jer su potpuno šablonski.

Upravo to što su ga u određenom smislu vratili na početak, opasnu planetu, vidim kao najveću manu jer ništa novo nisam video. Već od "Tamne planete" znamo da je Ridik opasno gadan lik pa nije naročito zanimljivo gledati iznova šta sve može i kako pobeđuje sve i svašta. Mislim da su čak i preterali u tome da se podrazumeva da ja superioran pa neke borbe ni ne prikazuju, lovci samo nestanu.
Jeste da je prikazano kako se muči pokušavajući da preživi ali od trenutka kada sam sebi naživo šrafovima učvrsti polomljenu kost za štitnik noge sve nekako prelako ide u njegovu korist.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5975.jpg)
okerasto mesto dešavanja

Produkcija je dobra iako budžet nije veliki, svega 38 miliona dolara. Ipak, na najvažnijem elementu, prikazu negostoljubive planete vidi se na čemu su štedeli - nacrtani delovi lako su uočljivi. No, smatram da je preovladavajuća zagasita oker boja toliko odgovarajuća filmu o Ridiku da malo slabija kompjuterska grafika ne bode oči previše.
Dobri SF elementi su brodovi, oružje, "raketni" motocikli, robotski pretraživač prostora i ostale tehno drangulije. Ljubiteljima "matica i šrafova" dođu kao neki bonus u filmu. :D

Glavni akcenat je, normalno, na Ridikovim tabačkim sposobnostima i borbama ali rezultat toga su rupčage u priči. Scenario je tanak da tanji ne može biti. Sve je sasvim predvidljivo i očekivano, uz prateće logičke greške. Naročito loše su zamišljeni likovi lovaca. Pomisliš da su mnogo opasni kad ono, međutim, glavnog lika prve ekipe 'ladno prebije Kejti "Starbak" Sakof, i to nekoliko puta. cvrc, malo morgen...

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5976.jpg)
od erotike ovoliko...

Gluma, valjda, recimo, dobra. Ili barem očekivana za čisto akcioni, uslovno rečeno, niskobudžetni film. Od toliko tipski zamišljenih likova ni bolji glumci ne bi mogli izvući mnogo više. Jednostavo, nisu im ni pružili priliku za bolju glumu.
Od zanimljivosti upalo mi u oko prikazivanje golog (savršenog :)) (polu)poprsja Kejti, mada sasvim nepotrebno.
Dizel je po meni sasvim ok, pružio je ono što sam od njega očekivao. Dobar je kao Ridik.

Kritika je dala ocenu prosečno (pola-pola na Paradajzima) a u bioskopima zaradio je skoro 100 miliona što bi reklo da je makar finansijski opravdao očekivanja.

Da zaključim, mnogo slabiji od prvog dela (drugi ne smatram nešto naročito dobrim) ali ljubiteljima Ridika nudi više nego dovoljno za uživanje. Solidan SF akcioni film. Nije za one koji traže nešto više, kao što je, recimo, kvalitetna priča i neizvesnost radnje.

Od mene ocena Osrednje i preporuka za gledanje čak i ako niste preterano "zaljubljeni" u Ridika.


http://www.imdb.com/title/tt1411250/


Naslov: Odg: Riddick - Ridik: Vladar tame
Poruka od: valiant68 25.03.2014. 12:01:06
Ja sam ovo pogledao u bioskopu i nikako da prezalim bacene pare  :wall:.


Naslov: Odg: Riddick - Ridik: Vladar tame
Poruka od: plotz 07.06.2014. 21:36:53
Mož se gleda,a i ne mora  :mrgreen:


Naslov: Odg: Riddick - Ridik: Vladar tame
Poruka od: venom187 19.06.2014. 22:07:46
Ništa posebno, dosadio mi je već nakon 20-ak minuta...  :cekic:


Naslov: Odg: Riddick - Ridik: Vladar tame
Poruka od: plotz 27.06.2014. 15:29:16
 Nekromangeri su definitivno zanimljiviji...igrica...onako...dva dana zabave...nez za online.


Naslov: Odg: Riddick - Ridik: Vladar tame
Poruka od: robi75 29.06.2014. 16:06:18
Nisam zadovoljan.....toliko. :cao:


Naslov: Odg: Riddick - Ridik: Vladar tame
Poruka od: SuperFrog 22.09.2014. 13:43:36
Glasah osrednje... iako vise tezi prema losem nego li dobrom. Ono sto me sve vise nervira - Diseolva potreba da sve 'objasni'. (ovo u svim filmovima sa njim)

Hajd, toples kara daje + filmu... :D


Naslov: Odg: Riddick - Ridik: Vladar tame
Poruka od: robi75 27.09.2014. 18:25:10
nisam zadovoljan,nisam....


Naslov: Odg: Riddick - Ridik: Vladar tame
Poruka od: Glorija 19.10.2015. 11:16:09
Izbrisana scena s kraja trećeg dijela, koju je moguće vidjeti na proširenom Blu-ray izdanju filma.

https://www.youtube.com/watch?v=eRGMsxotwuE


Naslov: Odg: Riddick - Ridik: Vladar tame
Poruka od: Sonne 13.11.2015. 15:59:44
Ako se nevaram od erotike jedino golisava Starbuck iz Battlestar Galactica... Ni mene ovaj nastavak nije bas odusevio.