SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 21.12.2013. 16:47:51Naslov: Big Ass Spider - Megapauk
Poruka od: dan555 21.12.2013. 16:47:51
Big Ass Spider - Megapauk (2013)


Ko bi poželeo da gleda film čiji naslov je "Guzati pauk" :D? Ja jok, mislio sam, to je samo još jedna bljuvotina tipa Azilumovih kvazi-filmova. Ali, kada na Paradajzima film skupi čak 75% pozitivnih kritika pa još pomenu "Podrhtavanje" (Tremors) nije teško promeniti mišljenje. Ovo jeste "mali" film, B-produkcija, ali je dobar primerak svoje vrste, pokazuje da se za male pare da napraviti solidan film.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5922.jpg)

Već prvi kadar zgrabi gledaoca - glavni lik je usred apokalipse, oko njega se puca, ruše se delovi zgrade, vatra, on kontuzovan... A zatim unazad... Aleks je dobroćudni bubo-istrebitelj. :) Kada ga na poslu ujede pauk ode u bolnicu da mu daju terapiju (nije mu prvina) a tamo... monstruozni pauk tamani bolesnike. Dobrovoljno se prijavi da ga utepa, to mu je posao a pauci specijalnost, i sa bolničkim čuvarom krene u lov na neman. Ubrzo stiže vojska koja zna šta je u pitanju. Pauk je nastao u njihovim laboratorijama i nekako pobegao. Svaka četiri sata uvećaće se četvorostruko a kada postane ogroman, kao King-Kong, počeće da se razmnožava a onda jao si ga Los Anđelosu a i šire. Egzoskelet tih pauka tako je jak da ni jedno oružje ne može da ga probije. Valjda zato što su im pobrčkali gene sa vanzemaljskim.
Kada vojska omane i jedino što preostane je bombardovanje zgrade u kojoj je pauk(ovica) položila jaja, dobri i hrabri Aleks sa svojim čuvarom pomoćnikom mora da spasi stvar... (tu je, jasno, i zgodna ženska koju mora da osvoji)

Ovo je lagana komedija. Radnja ni malo nije originalna, lako je predvideti šta nas čeka ali to mu nije mana. Komičnih bravura nema ni u dijalogu ni u gegovima. Naglasak je na simpatičnim likovima i zbog njih je ceo film simpatičan i zabavan. Zrači pozitivne vibracije tokom gledanja.
Izbor glumaca u ovakvim filmovima posebno je važan jer se na njihovoj pojavi sve zasniva. U ovom slučaju odabran je pravi glumac - Greg Granberg (Greg Grunberg) kojeg sam zapamtio iz Heroja (policajac telepata). Odlično je odigrao Aleksa. Ostali su solidni, takođe simpatični, ali brzo ću ih zaboraviti.

Muzika je dobra, sasvim odgovarajuća, pravi izbor pesama.

Produkcija je solidna ali para za specijalne efekte, izgleda, nije bilo dovoljno pa je u mnogim scenama animacija pauka prilično loše uklopljena u stvarni svet. Previše se vidi šta je "docrtano" a šta je stvarno. Sam pauk nije loš, mada ne previše zastrašujuć.

Gluposti što se tiče nauke i logike ima na svakom koraku ali i to je nekako "leglo" kako treba i dalo B-aromu filmu. Pomalo vuče i na parodiju, naročito kada pauk tamani izletnike u parku. Neko bi rekao da je zbog masovnog ubijanja ovo čak i horor ali ne bih rekao da je svrha ovih scena da uplaši. Mada, ko zna, nekome možda može biti strašno.

Nisam našao podatke o budžetu i zaradi. Prikazan je u malom broju bioskopa. Izgleda da je rađen za "video na zahtev" i "direktno na disk". Za ovu vrstu filmova više je nego dobar. Eh, kad bi svi B-filmovi bili ovako dobri...

Kao što se vidi, film mi se dopao. Ocena Dobro i preporuka za gledanje.


https://www.facebook.com/BigAssSpider
http://www.imdb.com/title/tt1830713/


Naslov: Odg: Big Ass Spider - Megapauk
Poruka od: bapabrapa 30.12.2013. 10:20:08
Potpuno neocekivan zavrsetak filma
Da bi marnuo zanosnu policajku moras guzatog pauka da upucas u ....
To jos nigde nisam video  :smeh2:


Naslov: Odg: Big Ass Spider - Megapauk
Poruka od: dan555 30.12.2013. 10:38:17
Završetak čak ima smisla jer su ga pripremili tokom filma. Još jedan plus za scenaristu.


Naslov: Odg: Big Ass Spider - Megapauk
Poruka od: crawler 06.02.2014. 12:48:45
Sami pocetak filma me oborio s nogu !
Storm Large - Where is my mind (Pixies)