SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 28.09.2013. 14:52:47Naslov: The Purge - Pročišćenje
Poruka od: dan555 28.09.2013. 14:52:47
The Purge - Pročišćenje (2013)


Neka vrsta antiutopije, prilično neuspešna. Život je lep dok ne postaneš "druga strana", ona koja ispašta za tvoj lep život.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5967.jpg)

Osnovna ideja oko koje je osmišljena radnja do te mere je šuplja da ima više rupa no materijala. Nije baš novost u žanru. Da bi zajednica živela dobro neko mora da se žrtvuje, pati, bude ubijen... Sećate se priče u kojoj pati jedno dete zarobljeno u hmmm, podrumu, beše(?) kako bi svi ostali imali udoban i srećan život ali... tamo gde pati makar jedna osoba ne može biti opšte sreće.

U bliskoj budućnosti SAD se iz opšte krize izvlači tako što "novi osnivači" uspeju da spuste nivo kriminala ispod jednog procenta i uvedu državu u stalni ekonomski napredak. Sve bi bilo idealno da nije te jedne noći. Tokom 12 sati te noći sve je dopušteno, čak i ubistvo. Ništa nije protivzakonito a policija, vatrogasci, hitna pomoć i ostale službe ne odazivaju se na pozive, ne izlaze na teren. Kako je u filmu objašnjeno, na taj način ljudi se oslobode naše prirodne agresije i ostatak godine mogu da budu mirni. Te noći dožive pročišćenje. Mislim da ne moram da pišem o tome koliko je ovo glupo i nemoguće.

Porodica Sandin, otac Džejms uspešni prodavac sigurnosne opreme, majka Meri, ćera i sinčić su srećni i bogati. Ovo drugo im omogućava da svoj dom zaštite najsavremenijom opremom i pretvore ga u sigurno mesto za preživljavanje pročišćenja. Sami ne osećaju potrebu bilo kome da naude i provode je živeći normalno.
Ali ćera ima momka koji ostane u kući a sin se sažali na ranjenog crnca koji vapije za pomoć jer ga grupa mladih, obrazovanih bogataša juri da ga ubije. Ubica ima mnogo i dobro su opremljeni pa mogu probiti zaštitu kuće i napasti porodicu.
Da li će Sandini postati kao oni, ubice ili će ostati moralni, nenasilni ljudi... To je trebalo biti osnovno pitanje kojim se bavi film ali nekako je uzmaklo pred suvom akcijom i gomilom ubistava.

Od naučne fantastike nema ni mrvice, tehnologija je sasvim na današnjem nivou.

Nisam previše razmišljao da li da gledam ovaj film, dvoje glavnih glumaca je dovoljan razlog za to. Itan Houk i Lena Hedi i ništa mi više nije potrebno. Lena sa kosom crnom kao najmračnija noć izgleda izvanredno. Itan onako... dobar je glumac pa ne može da omane. Deca ni tamo ni vamo, dovoljno dobri da mogu da se gledaju. Ostali glumci su dobili premalo vremena da bi se njihovi likovi makar malo razvili. Fokus na samo četiri člana porodice čini film u prvom delu donekle dosadnim. Tim pre što se radi o srećnoj familiji a, kako ono beše, svi su srećni na isti način (čitaj, dosandni) a svako je nesrećan drugačije, samim tim zanimljiv. Ovde nema nesrećnih, čak ni onaj jadnik što ga jure da ga ubiju nije dobio priliku da kaže koja zla kob ga gurnu na ulicu.

Scenario je pun klišea. Imao sam utisak da gledam pomalo "Pse od slame", "Paklenu pomorandžu", "Napad na policijsku stanicu 13" i još po koji sličan. Usudio bih se reći da je osnovna ideja odrađena prilično traljavo i nemaštovito. Ni odlični glumci nisu mogli da izvuku nešto iz ovako sročene priče.

I kritičari i gledaoci slažu se u ocenama, na "paradajzima" ima 38% pozitivnih a slično su ga ocenili i gledaoci. Slažem se sa njima. Može se gledati ali više je propuštenih žansi nego golova.

Budžet je bio svega tri miliona dolara (nisam znao da su honorari Itana i Lene tako sitni) a zaradio je više od 80 mil. što će reći da je financijski postigao ogroman uspeh.

Od mene ocena Osrednje i to samo zbog glumačkog dvojca. Bez preporuke.


http://www.imdb.com/title/tt2184339/


Naslov: Odg: The Purge - Pročišćenje
Poruka od: venom187 10.10.2013. 18:57:03
"Dan kada je zločin dozvoljen", ako se ne varam, tako je reklamiran ovaj film u kinima (bar kod nas).
Nisam imao pojma o kome/čemu se radi, pa nisam ni obraćao previše pažnje. Međutim, prije par dana naletim na trajler, pa skontam da je to taj film (zbog onih "maski", koje su bile i na plakatima). Mada mi se čini i da nije nešto, skinuo sam ga, pa večeras gledanje.


Naslov: Odg: The Purge - Pročišćenje
Poruka od: goldengaidin 10.01.2014. 13:09:33
Osrednje.

Meni je ideja za ovo odlična. I krenulo je dobro sve dok nisu pustili onog begunca u kuću.
Posle nastaje haos jer scenaristi nisu znali šta hoće i kako da ga razvuku na 90 min.

Nastavak u najavi, ima potencijala da bude bolje.


Naslov: Odg: The Purge - Pročišćenje
Poruka od: venom187 11.01.2014. 22:31:33
Lik je napravio idealnu zaštitu (bunker), koji krimići docnije lagano razmontiraju  :roll:


Naslov: Odg: The Purge - Pročišćenje
Poruka od: dan555 11.01.2014. 23:20:12
"Caka" u filmu jeste baš to što ti likovi nisu kriminalci već veoma uspešni mladi ljudi.


Naslov: Odg: The Purge - Pročišćenje
Poruka od: goldengaidin 14.01.2014. 11:32:14
Lik je napravio idealnu zaštitu (bunker), 
Nije neka zaštita. Metalne roletne.
Nema mogucnosti da puca na njih, nema struje, nema praktično bilo čega osim tih roletni.

Drugi deo će biti na otvorenom izgleda.