SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: robi75 18.08.2013. 19:33:52Naslov: The Colony - Kolonija
Poruka od: robi75 18.08.2013. 19:33:52
The Colony - Kolonija (2013)


Postapkalipticni sf film, s elementima horora, bas ono sto ja najvise volim, koji po mom, skromnom misljenju, zasluzuje da se spomene ako ni zbog cega drugog onda zbog toga sto spada u "nas' zanr...

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5949.jpg)

Film je kanadske produkcije u cije je snimanje utroseno, potroseno 16 miliona dolara i za te pare sasvim pristojno "izgleda". Naime, u ne tako dalekoj budućnosti drastične klimatske promene su vratile Zemlju u ledeno doba. Određen broj ljudi je preživeo i formirane su kolonije u podzemnim instalacijama, stalno izložene riziku epidemija ili nestankom hrane i resursa. Jednoj kolonije stiže poziv za pomoć i  šalju spasilački tim, ali na licu mesta će zateći nešto što nisu ni mogli zamisliti…
Radnja obicna, lako prepoznatljiva ali ipak, ponavljam, ja taj vid sf-a, onako najvise, sto bi rekli obozavam, pa mi nije smetala predvidljivost; vise sam obratio paznju na to, bez obzira sto sam odprilike znao sta ce biti, kako je sve to uradjeno i vredi li u svemu tome nesto pohvaliti.
Film drzi paznju, nije razvucen i nema nepotrebne patetike i bespotrebnog, u ovom slucaju, zalazenja u karakter likova i istoriju istih, sto je meni konkretno u ovom filmu odgovaralo mada moram priznati da su likovi, onako razvijeni do pola. Verujem da je i glavni glumac Laurence Fishburne, unapred odredjen za "sefa poarade" jer mu te i takve uloge leze, nema potrebe da ih sve navodim, spominjem, jer su Matriks i Event Horizon sasvim dovoljni. Scene akcije dobro izgledaju i nista nije "napucano". Cak i negativci su sasvim realno prikazani, sa zadrskom, da je tako nesto moguce. U sustini film tece u laganom ritmu, nije dosadan, zapetljan i vrlo lako ga je pratiti.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5950.jpg)

Od ovakvih filmova ne ocekujem mnogo, nije dosadan i efekti su sasvim ok. Scene hladnoce dobro odradjene sto je ipak, ne najbitnije ali vrlo vazno jer se radnja filma odigrava u takvom okruzenju.Klisei se podrazumevaju, ma sve se utrkuju koji ce pre izaci na videlo podpomognuti tankim scenariom. Gluma nista preterano, cak mislim da je glavni lik a to, napominjem nije Lorens, uprskao...Jasno je vidljivo da je film satkan od starih ideja naucne fantastike i recimo da predstavlja kanadsku imitaciju, u pokusaju, holivudskih blokbastera. Necu ga pamtiti i spominjati (mislim na film) u formi odusevljenja vidjenim ali svakako ga ne mogu okarakterisati kao loseg. I u ovom slucaju iznosio sam samo moje utiske bez pretyeranog osvrta na sam kvalitet filma jer spominjuci i pisuci nesto vise o njemu mislim da bih samo ponavljao osnovne standarde nekog Sf filma cija je namena da, recimo zabavi a nikako odusevi...

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5951.jpg)

Film je rezirao Jeff Renfroe a glume Laurence Fishburne, Bill Paxton i Kevin Zegers. na imdb_u ocena 5,2.
Ne bih imao, a ni znao, sta vise dodati. Ja bih ocenio osrednje a kazem, ko voli miks sf-a, horora ili ti, za mene hororcica i akcije pa jos apokalipticno doba, nek izvoli.


www.imdb.com/title/tt1160996/‎


Naslov: Odg: The Colony - Kolonija
Poruka od: venom187 19.08.2013. 12:46:47
Jedan odiljenih žanrova, tačnije, miks žanreva. Na IMDb-u ne piše da je horor, ali kroz film ima horor elemenata. Robi je u principu sve rekao, ničeg previše, ničeg premalo. Ko voli, nek' izvoli. Ocena osrednje. I još nešto, ako je ko igrao Far Cry 3, svakako će prepoznati Vaasa, među sporednim likovima u filmu.  :mrgreen:


Naslov: Odg: The Colony - Kolonija
Poruka od: dan555 21.08.2013. 00:05:48
Krajnje jednostavan film. Od mene Osrednje.


Naslov: Odg: The Colony - Kolonija
Poruka od: Lemonzoo 11.10.2013. 07:54:48
Dosta mlak film sa puno šupljina u radnji. Scenarist očito ne poznaje ljudsku psihologiju, pa su neke reakcije likova baš bile glupe. Loše.


Naslov: Odg: The Colony - Kolonija
Poruka od: robi75 03.08.2019. 14:56:27
Vrlo jednostavan film,meni je prilicno legao,mozda sam samo bio raspolozen za gledanje,ali ja bih ga ocenio kao dobar..