SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: dan555 27.02.2012. 19:28:18Naslov: Ice - Led (2011)
Poruka od: dan555 27.02.2012. 19:28:18
Ice - Led (2011)


Dvodelna TV serija (184 minuta), objavljena na DVD-u pa se može gledati kako poduži film.
Obrađuje istu temu kao "Dan posle sutra" samo što je ovde Engleska zatrpana snegom a ne Amerika.

Kao i obično, radnju vodi naučnik koji upozorava da će naši postupci dovesti do katastrofe, niko ga ne sluša pa se zlo desi, vlada evakuiše narod a glavni dasa mora da pređe "pola sveta" kako bi spasao svoju porodicu koja je ostala sama u (skoro) napuštenom Londonu.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5842.jpg)

Glavni lik je klimatolog Tom Arčer koji radi za agenciju za zaštitu prirode. Godina je 2020. globalno otopljavanje je mnoge države učinilo skoro nepogodnim za život, ljudi nemaju vodu, hranu... a uz sve to i svetski izvori nafte presušuju pa su svuda nemiri. Da bi se došlo do novih izvorišta goriva, jedna velika kompanija buši na Arktiku tražeći na dnu mora velike količine nafte za koju se zna da je "tu negde". Arčer upozorava da će njihovo bušenje ubrzati topljenje leda i time izazvati porast svetskog okeana za 6 metara i prekinuti golfsku struju pa će na tom delu planete zavladati ledeno doba.
Pokušava da to i dokaže skupljajući dokaze na terenu ali ne uspeva pa agencija dozvoli da se radovi nastave. Kada, uz pomoć prijatelja i suparnice koja radi za kompaniju, ipak dođe do dokaza bude prekasno i njih dvoje moraju da spasavaju živu glavu sa leda koji nestaje dok "kažeš keks".

Pošto se desi sve što je Arčer predvideo, Velika Britanija bude trenutno okovana ogromnom količinom snega i leda, tempreratura padne na minus 30-40 pa on mora da sa Arktika dođe i pokuša da pronađe svoju ženu, ćeru i oca koji su ostali u Londonu.

K'o što vidite, sve je potpuno poznato.

Scenario je prilično glupav. Ima toliko rupa da ih je nemoguće sve pobrojati. Neke su uobičajene za filmove katastrofe, kao što je dolazak ledenog doba u samo jednom danu. Kako sam ovo gledao nedugo pošto smo izašli iz onih ledenih dana sa velikim snegom, nije mi promaklo da je ponašanje likova na 'ladnoći i snegu prilično neuverljivo. Odeveni u letnju odeću 'pojačanu' nekim tankim jaknicama prođu bez promrzlina pa čak i drhtavice. Uz to, na minus četrdest idu gologlavi a dah se nikome ne vidi. Mis'im... ccc...
Kraj pada u totalni bljak-holivudski-patetični hepiend.

Film ima i jasno iskazanu pouku: Pazimo Zemlju da bi ona pazila nas, inače...

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5843.jpg)
Led puca...

Imajući u vidu da je ovo ipak samo mini-serija, produkcija je solidna. Prvi deo filma koji se uglavnom odvija na Arktiku izgleda sasvim dobro. Specijalni efekti u tom delu su čak odlični. Naročito mi se dopala platforma za bušenje koja se kreće na ogromnim gusenicama, deluje kao neko vozilo iz Zvezdanih ratova. :D Scene lomljenja leda su prilično dobre, kao i šupljine u njima koje istražuju Arčer i njegov prijatelj.
Drugi deo je druga priča. 'Krpe' snega koji neprestano pada deluju potpuno veštački. Vetar duva a sneg se taloži bez smetova pa još odmah postaje led i junaci hodaju po ravnom kao po nekom bulevaru. Uz to, svež sneg dubine više metara a niko ne propada dok korača, čak i trči, po njemu... ccc...

Gluma je, barem po meni, podbacila. Glavni glumci jestu iz "donjeg razreda" glumišta ali noseći lik bi morao biti bolji. Ipak su to iskusni glumci bez obzira što glume uglavnom u TV produkcijama.
Glavna likica ima facu po mom ukusu (podseća me na nekada popularnu (i seksi) Jagodu Kaloper) i solidna je, što ne bih mogao da kažem za drugu likicu, Arčerovu ženu.

U epizodama su i odlični Sem Nil koji bar malo 'vadi' stvar, kao i Ben Kros (čija karijera nikako ne odgovara njegovom umeću ali volim da ga gledam čak i kada glumi u nižerazrednim filmovima).

Seriju sam gledao iz nekoliko puta, ipak ovo traje skoro tri sata a radnja ne nudi ništa što već nisam video.

Nemam razloga da preporučim gledanje.
Ocena Osrednje.


http://www.imdb.com/title/tt1510984/

I, ode platforma...
(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5844.jpg)
(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5845.jpg)


Naslov: Odg: Ice - Led (2011)
Poruka od: plotz 28.02.2012. 14:19:48
Gluma je poprilično očajna,scenario tugaljiv,zaplet .....viđeni više puta..... tjah bijedan pokušaj ,od mene loše mada mož` i kastrofalno :wall:


Naslov: Odg: Ice - Led (2011)
Poruka od: bapabrapa 08.08.2012. 13:14:37
Има много бољих начина да се искористи слободно поподне. Одгледао сам и одмах заборавио.