SF tim

SF i okolina => Ne SF teme => Temu započeo: valiant68 18.01.2012. 17:42:10Naslov: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 18.01.2012. 17:42:10
Danas sam cuo vest, da ce skoro 1,5 milion gradjana... morati da kupi nov tv.
Postoji i mogucnost kuponine odgovarajuceg risivera.
Sve to, jer nam predstoji dolazak nove tehnologije tj. tv signala.

Sad vec polemisu i koji su to televizori, jer nisu svi odgovarajuci (trenutno u prodaji).

Zapoceo sam ovu temu jer kod nas uvek postoji, manjak para.
Narod se snalazi, pa pazari tv kod privatnih uvoznika - na malo.
Kod njih je jeftinije dosta, problematicna im je zbirna garancija na tv, mada se i to da resiti.

Dosta mojih poznanika je tako pazarilo.
Televizori Samsung LED UE32D5000, LED UE40D5000 kostaju oko 350 tj. 550 evra.
Velika je usteda u odnosu na zvanicne prodavnice ali je kes u pitanju.

Ovi televizori imaju i internet opciju.
To znaci: da skoro nista ne dobijate od interneta, izuzev azuriranja podataka i softvera sa zvanicnog sajta.

Znam da je Fane veci poznavalac televizora: LCD, LED, Plazma.
Ja reko da zapocnem, ovu uskoro... veoma aktuelnu temu. Mozda bude nekome od pomoci.

Moja preporuka, posto sam kupio onaj od 40inca, da je to idealna velicina.
Znam i da je deo rasprave oko velicine ekrana diskutabilan, ja sam izneo svoje misljenje.

Imam telefone - od dva coveka koji uvoze, za svaki slucaj sam sacuvao.
Ako Vas zainteresuje, javljam.

E pa, srecan nam dolazak, novog digitalnog signala. :cao:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: dan555 18.01.2012. 18:00:03
Neće to još, odložili su prelazak zbog izbora i nekog sportskog takmičenja za godinu-dve. Tako da će stari televizori još poslužiti.

Nije bitno koje vrste je ekran već koji je prijemnik digitalnog signala. Naši su odabrali MPEG 4 i DVBT 2 standard, što, koliko sam čitao po netu, za sada koristi samo Engleska.

Treba obratiti pažnju da televizori koji se prodaju kod nas imaju DVBT (bez 2) prijemnik koji neće moći da posluži.
Moći ćemo da pazarimo neku vrstu adaptera koji će koštati oko 50 €, mada nešto kao obećavaju da će neki biti deljeni besplatno ali čisto sumnjam u to.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 18.01.2012. 18:29:13
Kad je bilo kod nas besplatno. Jos ima da bude skuplje, nego kod drugih u okruzenju.
Mislim da su pomerili za godinu. Posto vreme leti, bice skoro. Mozda su uzeli u obzir i propast sveta, da ne idu u trosak  :P

MPEG 4 i ovo drugo - izbacuju gomilu televizora iz daljeg takmicenja.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: fane 18.01.2012. 18:55:07
Da, digaitalizacija je odložena na neko vreme, na koliko, to već ne znam.
Dan je lepo objasnio a ja bih samo malu ispavku oko cene DVBT-2... već se prodaju po ceni od 25 €.

Tako da, Vali, vest da će 1,5 milona ljudi morati nov TV da kupe je...

Ali da se ne pravim mnogo pametan, evo super članka iz Sveta Kompjutera, doduše malo stariji ali ništa ne menja....osim napomenutog odlaganja.


Digitalna magla

O digitalnoj televiziji priča se već neko vreme, ali su informacije koje izlaze u javnost nezvanične, nedorečene i sa više pretpostavki nego potvrđenih informacija

Pominju se rokovi za gašenje analognog signala, standardi koji će se koristiti, ali skoro niko ne objašnjava šta to znači za krajnjeg korisnika. U doba digitalizacije, kada se frekvencije kojima jedna država raspolaže smatraju nacionalnim dobrom, analogna televizija predstavlja rasipanje resursa. Jedan televizijski predajnik može da emituje u etar samo jedan analogni (PAL) televizijski program (kanal opsega 7 ili 8 MHz). Korišćenjem istog opsega i predajnika za emitovanje u digitalnom obliku po DVB-T standardu moguće je emitovati oko šest TV programa (u zavisnosti od bitratea dodeljenog pojedinačnim programima – veći bitrate po programu znači više detalja u slici, a samim tim i bolji kvalitet).

Međutim, korišćenjem standarda DVB-T2 MPEG4 moguće je emitovanje oko 12 TV programa sa jednog predajnika. Pored digitalnih televizijskih kanala, paralelno je moguće emitovati i razne dodatne servise i sadržaje. Dalja kalkulacija vrlo je jednostavna – uštede i prednosti novog standarda su ogromne.

Cela stvar odlično zvuči u teoriji, ali praksa uvek krije iznenađenja. Za početak, možete to i sami da primetite, kod nas je gotovo nemoguće naći u prodavnicama televizore koji podržavaju standard DVB-T2 MPEG-4. Trgovci tvrde da nemaju nikakvo zvanično obaveštenje o novousvojenom standardu, pa se takvi televizori još ne uvoze. Posebnu zabunu u prodavnicama unose oznake u specifikaciji televizora, gde se navode standardi koje podržava ugrađeni tjuner (prijemnik). Ove oznake stoje u zagradi i obično navode skoro sve postojeće standarde – od analognih do onih za digitalnu kablovsku, pa i sam DVB-T2. Međutim, oznake u zagradi znače samo da postoji druga verzija tog modela televizora sa tjunerom koji podržava neki od tih standarda. Dakle, važeći standardi za konkretan model trebalo bi da se nalaze izvan zagrade.

Digitalnu televiziju mnogi poistovećuju sa HD televizijom. Često je verovanje da je digitalizacija kraj televizije standardne PAL (SD) rezolucije, kao i da je samim tim automatski obavezna i kupovina novog televizora. To, naravno, nije tačno. Kao što se domaći kanali emituju digitalno sa satelita ili kroz pojedine kablovske sisteme, tako će se emitovati i putem zemaljskih predajnika. Digitalizacija će omogućiti još veći broj standardnih PAL (SD) TV programa, njihov poboljšan kvalitet, kao i kasniji postepen prelazak na programe visoke rezolucije (HD).

Za prijem digitalnih kanala biće vam dovoljna standardna krovna antena. Ono što će možda napraviti problem u prijemu jesu stara i loša antenska pojačala koja prave prevelika izobličenja signala, pa će na taj način ometati digitalni signal koji treba da dođe do prijemnika. Na sreću, već sada se u prodaji mogu naći pojačala koja su namenjena poboljšanju prijema upravo digitalnog signala. Svi mi koji već posedujemo televizor (analogni ili digitalni koji nema DVB-T2 MPEG4 kompatibilni tjuner) moraćemo da dokupimo eksterni Set-Top Box (STB), koji će se povezati između antene i televizora poput video rekordera. Naravno, kako ne bi sve bilo jednostavno, i tu ćemo imati dodatan izbor između modela koji su samo za prijem PAL (SD) kanala (imaju analogne antenske izlaze za starije CRT televizore), modela koji će primati samo SD kanale, ali istovremeno imati i HDMI izlaz za upscale (razvlačenje) slike i prilagođavanje novijim HD televizorima, i na kraju onih koji će biti prvenstveno namenjeni prijemu HD kanala (kada se i oni nađu u etru) i biće unazad kompatibilni za prijem PAL (SD) kanala.
    
Već smo pisali o tome da je Vlada predvidela sistem kupona u vrednosti od 25 evra za pomoć pri kupovini STB prijemnika kada zvanično počne kampanja za prelazak na digitalno emitovanje, što će svakako pomoći većini građana da što bezbolnije obave ovu tranziciju. Oni koji žele veći komfor i veći broj opcija u multimedijalnom svetu zabave sigurno će poželeti da kupe neki skuplji model sa hard diskom za snimanje programa, sa dva tjunera za gledanje jednog kanala i istovremeno snimanje nekog drugog ili sa mrežnim priključkom za razne multimedijalne sadržaje koji će biti omogućeni na pojedinim kanalima ili na Internetu. Mogućnosti su zaista mnogobrojne, a nadamo se da će neko smisliti način da ih gledaoci koriste na pametan način.

Za nekoliko meseci trebalo bi da počne emitovanje prvog MUX-a programa (multipleks, „paket” programa – skraćenica koju ćemo ubuduće često viđati) na većem delu teritorije Srbije. Jednostavno rečeno, MUX predstavlja skup više TV programa koji se emituje digitalno, sa jednog predajnika, na jednom televizijskom kanalu (opsegu frekvencija). Prijemnik (televizor ili DVB-T2 kompatibilni STB) „raspakuje” primljene programe i potom je spreman da ih reprodukuje kao sliku i zvuk. Kako smo već rekli, jedan predajnik će emitovati oko 12 digitalnih programa, u početku samo televizijâ sa nacionalnom frekvencijom. Nakon toga planiran je drugi MUX sa novih 12 TV programa. Toliko je opreme trenutno kupljeno i planirano da se pusti u rad, i to najkasnije do kraja godine. Nakon toga sledi period u kom će se raditi na pokrivanju preostalog dela teritorije države digitalnim signalom. Dalje bi trebalo da usledi nabavka dodatne opreme za pokretanje još nekoliko MUX paketa. To znači da će se dodeljivati i nove dozvole za programe sa nacionalnim pokrivanjem.

S tim u vezi, ako pogledamo kako se digitalizacija odvija u susednoj Hrvatskoj, videćemo da je nakon prve faze usledilo dodeljivanje dozvola postojećim TV stanicama za pokretanje novih kanala, a trenutno je raspisan konkurs za nove specijalizovane programe. Na primer, planira se pokretanje posebnog sportskog programa, za čiju dozvolu konkurišu dve televizije, očekuje se specijalizovani kanal za decu, kanali namenjeni zabavi, muzički kanal i tako dalje. NovaTV počela je sa probnim emitovanjem svog programa u HD rezoluciji.

Kod nas u početku možemo očekivati da dobijemo poseban kanal namenjen prenosu skupštinskih zasedanja. Pink već emituje više kanala na satelitu, pa će biti zanimljivo videti da li će neki od njih početi da se emituje slobodno, kao drugi zemaljski kanal. B92 takođe već ima drugi program informativnog karaktera, te se očekuje da će i sa njim konkurisati za nacionalnu frekvenciju. Za prva dva MUX-a nisu planirani HD programi, mada se može očekivati da se tu nađe RTS-ov eksperimentalni HD program koji emituje sportske prenose u visokoj rezoluciji. S velikim brojem mesta za nove TV programe u budućnosti biće zanimljivo kako će se ko snaći u novoj situaciji, a priznaćete da do sada regulatorima baš i nije najbolje išlo. Biće zanimljivo videti i kako će sve to uticati na broj pretplatnika kablovskih operatera, jer je najveća prednost kablovske ponude upravo veliki broj programa (istina, i ponuda stranih programa zanimljive sadržine).

Kada ćemo početi da dobijamo prve kanale visoke rezolucije, još se ne zna. Takođe, još se ne zna ni to kada će početi informativna kampanja kako bi se gledaoci upoznali sa svim detaljima digitalizacije i sa tim šta će ona značilti za njih. Još jedna važna stvar (koja se takođe ne zna) jeste to kada će se početi sa gašenjem analognog signala, koje je prvobitno bilo planirano za sada već prilično blisku budućnost – 4. april 2012. godine.

Izvor:  Svet Kompjutera


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 18.01.2012. 19:09:18
Znao sam da je Fane upuceniji sa novim informacijama  :cao:.
Ja sam samo preneo radijsku vest a nije 1 april.
Mozda im je vesela radio sema  8).

Hvala Fane za tekst, sad sam mirniji jer ovaj moj ima sve nabrojano.
Ostaje da se zavalim i cekam.

Fane, nisam do skoro znao, da fajl preko 4gb nece da se prebacuje (sa kompa na hard).
Kakva su tvoja iskustva.
Poskidao sam Ratove zvezda a sad ne mogu da ih gledam preko usb-a.
Prvi deo, tj 4-ti je ispod 4bg pa sam gledao pirgavu princezu  :lol:, dakako odusevljen.

Mogu da povezem preko hdmi al sam trenutno zatrpan kablovima.Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: fane 18.01.2012. 19:15:45
I ja sam se se tako jedared mučio dok mi neko jije objasnio  :lol:

Moraš da hard disk formatiraš u NTFS.
Tebi je hard verovatno formatiran (po difoltu) u FAT 32 pa neće da prepozna fajlove veće od 4 gb...ali pazi pri formatiranju, gubiš sve podatke na njemu, pa ih prvo kopiraj negde  :cao:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 18.01.2012. 19:22:34
Hvala Fane. :cao:
Rekli su mi da mora da je isti format al nisu rekli koji.
Sad za prelazak na NTFS je vec kasno. Od "tera" u kompu.
Dosta sam natrpao a nemam gde da prebacim.

Mislio sam da obrisem filmove, al si ih spasio  :lol:
Jos jednom hvala na informaciji.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 18.01.2012. 20:26:31
 :kesa: Baba ima podpitanje: ako je TV kablovska ... mora li novi TV ????  :oops2: :poster_stupid:

Samo pokušavam da što više odgodim kupovinu novog ... dežurnog daveža  :evil: :wall: Jest' da ga ne mogu spojiti sa kompom ... ali ga i onako ne gledam  :twisted:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: MasterYoda 18.01.2012. 21:46:24
Cijela Evropa uvodi DVB-T a Srbija DVB-T2. Mi uvijek moramo biti najpametniji.

Babi: Ne, ne moraš ništa mijenjati sve dok kablovski operater ne počne emitovanje digitalnog umjesto analognog programa, a to će da bude malo sutra.

Ono što nisu rekli u onom članku je da se gotovo svi set boksovi na televizor povezuju pomoću SCART kabla pa ako imate Tv koji nema SCART utičnicu imaćete problema.
Set boksovi (za DVB-T koji se koristi u susjednoj Hrvatskoj) ovdje koštaju manje od 50 KM (tj. manje od 25 €) i ima ih i po trafikama.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: fane 18.01.2012. 21:52:44
Nisam siguran ali mislim da će prilikom digitalizacije novi box setovi imati HDMI priključak jer (kolko znam) planiraju full HD sliku a samo pomoću HDMI možeš da dobiješ full HD sliku na svom Televizoru.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: dan555 18.01.2012. 22:39:49
Za nas koji smo na kablovskoj digitalna ne donosi ništa posebno novo. Već imamo dobru sliku i mnogo programa. Jedino što bi bilo napredak je HD. Pošto više praktično nema CRT 4:3 TV-a, samo HD može da ispuni ekran. Vrlo veoma me nervira što gledam "debele" likove jer samo tako mogu da razvučem sliku na ceo ekran. Zum je retko kada primenjiv jer odseca previše slike.
Tako da ne očekujem previše od prelaska na digitalno emitovanje. :(


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 19.01.2012. 01:18:23
I HD je sasvim dovoljan, pod uslovom da valja. Kod nas ima dosta zrnaste slike i razlivanja.
Serije sa neta u HD varijanti, odmor su za oci.

Meni ne smeta sto su "deblji" likovi. Mozda im je to prava slika  :twisted:.
Jedino me cudi sto mi napominje, da nema digitalnog signala, a RTS ima onaj digitalni kanal, ko tu koga laze. Mozda je Fane pogodio u centar. Kad do televizora dodje HDMI kabl, bingo onda.

Da se vratim na osnovnu Danovu primedbu.
- Mozda Dan preferira tanke a viskoke?
Sacekaj koju ispred tv studia pa javi pravo stanje  :-D

Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: venom187 25.01.2012. 00:04:08
Slučajnost, tri dana prije nego mi crk'o kompjuter, pokvario se TV.  :?
Nije bio mnogo star, oko 4 godine.  :mrgreen:
Ne gledam mnogo TV, više visim na kompjuteru, pa mi nije previše nedostajao, odlučio kupiti novi kad budem mogao.
Međutim, kada se kompjuter pokvario ostao sam bez "prozora u svet".
Tako da sam bacio pogled i na novi TV, mada ne namjeravam izdvojiti previše za njega.  :mrgreen: :twisted:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: SuperFrog 31.01.2012. 21:36:36
Ajjj, opet nece sva evropa imati isti standard?! Nije dovoljno sto smo imali PAL/NTSC??

Ja imam digitalni prijemnik vec 11-12 godina, iako tad nije ni bilo digitalnih programa u velikom broju a i moj TV je bio regularni tubas - analogni. Razlog za digitalni prijemnik od kablovske je bio da mogu da spakuju vise od 150 kanala. (Danas je to par stotina kanala plus radio stanice/muzika)

S vremenom su vecina programa prebaceni u digiatalni format a unazad 3 godine imam HD TV, prijemnik i DVR (nesto bez cega ne bih vise mogao da zivim :)) OVdje su tek prosle godine, ako se tacno sjecam, odlucili da sve prebace na digitalni signal, a projemnici su bili veoma jeftini.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 01.02.2012. 02:32:37
Mi uvek patimo kada nas ubacuju u kalup  :twisted:.

Sta god da bude ponudjeno od standarda, Dan je u pravu. Velika vecina ima kablovsku i sta dobijemo, nema da se zalimo. Ovih dana sam na raznim prodajnim stranama, nalazio, razlicite podatke o jednom modelu.
 Strasno - kako im se specifikacije razlikuju. Morao bi da rasturam tv i jos da se upoznajem sa svim vidovima prevara proizvodjaca, pa potom prodavaca. Svasta uz osmeh prodaju. A mi srecni. Zasto? Pa navikli smo na porciju kase i srecni. Grci su jos na bifteku, uziju, suncu, maslinovom ulju: u sebi i na telu. Oni se ne zadovoljavaju sa malim. Jos im i pola duga oprastaju. Dobro se cenjkaju
:svaka cast:

Vanax nek preskoci ovaj deo o "zadovoljavanju" ili "malim". Ima suvise ideja al nema snage da pise posle penjanja, do 4-tog sprata. Kad se i oporavi, visak krvi potrosi na varenje novo-pridoslih ideja ili prezivanje starih.
- Zao mi je sto manje vrcavosti ovde ispaljuje. Nema veze - pratim ga na drugom sajtu. Mozda se i ovde saplete al da Nara ne nastrada. Niko Naru nije upozorio da Vanax preferira, zensku vrcavost - veciti mladic  :cao:.

Da se vratim na temu.
Prikacio sam na tv - hard preko 100gb i odusevljeno gledam filmove. Cita titlove pa sve fercera.
Jos kad postavim slike i muziku u pozadini, dobijem veliki ram za slike. A oni na NG imaju strava fotke.
Fotke se smenjuju, muzika mazi dusu a topli radijatori. Ih miline na ovoj hladnoci.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: SuperFrog 01.02.2012. 14:13:15
Valiant, kako si to prikacio HD na tv. Kakvu kutijicu koristis? :)

Ja vec dugo vremena koristim orginalni xbox kojeg sam soft-modirao, dodao na njega 500GB hd umjesto regularnomg 8GB i koristim ga za sve sto ti nabroja plus igre. (moraju i djeca rodjena u USA znati ko je Branko Kockica :D)

Sta Vi koristite?


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 01.02.2012. 14:50:12
SuperFrog, pozdrav.
Nisam ja nista specijalno uradio, cak sta manje  :-D.
TV jednostavno ima dva USB ulaza. Jedan sa vecimi, drugi sa manjim protokom.
Ovaj prvi je prepoznao hard od 160gb i prihvata njegov sadrzaj.
Probacu uskoro da prikacim i od "tera", pa javljam rezultat.

Prijatelj ima LCD Toshiba i on je limitiran sa jednim usb-om - koji cita do 8gb-ta


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: SuperFrog 06.02.2012. 21:19:46
Ahh, pametni TV. Moj je malo stariji (a i manje pametan), no BR disk ima mogucnosti da ucini isto, no posto vec imam podesen x-box, nisam nikad pokusavao da ga koristim za gledanje divx-a.

Koje formate podrzava tv?

Pozdrav i hvala na odgovoru :)


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 08.02.2012. 13:54:51
Nije se bas ubio od pameti. Meni je dovoljan. S pram glave i kapa  :wink:.
Ne znam koje sve formate podrzava ali mozes prema oznaci, da pogledas na zvanicnom sajtu.

Cuvaj tu BR kolekciju. To je ovde jos SF za vecinu.
Kad nekome pozajmis cd, obavezno u svesku pa notiraj. Provereno  :cao:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: SuperFrog 15.02.2012. 21:35:14
Hehehe... svojevremeno su mi rodjaci govorili - idemo u videoteku, kad idu do mene. :)

No, jos nema razloga za teku. :)

Mene razliciti formati uveliko zezaju, prvo radi video igara. Amiga kompjuter u USA ima drugaciju rezoluciju nego li ona u evropi, tako da ne mozes kupiti evropsku i koristiti ovdje. Cjena je bila 5-10 puta jeftinija za evrospku nego li americku kad sam je kupovao. No, zelja da nesto imas i cuvas, sto be rekli - priceless :)


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 21.07.2012. 17:48:08
Ako ne ubacim film i prevod u folder, ne primecuje prevod.
Kao i kod kompjutera: svi karakteri mora da su isti; tacka, zarez ...


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 23.01.2013. 18:11:30
Prikacio sam na tv hard od 750gb ... fercera. :cao:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 23.01.2013. 18:31:51
 :evil: Pališ dedu !!!!  :no no:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 23.01.2013. 19:03:59
Nek on pali novi TV. U to ime ocekujem da javis za veseli trenutak pa da nesto  :flasa:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 23.01.2013. 19:27:55
 :evil: Neće biti ni za  :daj klopu: a kamo li za  :pivo: ako kupimo još i to ...  :cry:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: robi75 24.01.2013. 19:01:12
Prvo bojler koji je danas opicio, dizne na autu, ruter cekam, poslali po kuriru kompletnu novu opremu, pa cemo tek onda TV. Prioriteti, prioriteti....


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 24.01.2013. 19:09:39
 :wall: :wall: :wall:

Krenem sa dedom po drugi kabl (naš stari TV nema skart pa ne može da se priključi IPTV  :roll: :wall: ) a vratim se sa ...

 :wall: :cry: TV 82 inča ... oooogroman ... pun kanala ...  :bye2: :cmiz:

Srećom - deda ode na neki sastanak pa ću lepo da pustim muziku i čitam knjigu  :wink: :twisted:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 24.01.2013. 23:03:30
TV 82 inca, bas lepo  :lol: :lol: :lol:.

Sad ne morate da kupujete farbu za zid.
Tako se radi Neso; a ti kaci prostere.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 25.01.2013. 12:25:57
 :roll: DakleM ... Sreća da deda petkom nije ovde - TV crn ko' crna rupa !  :twisted:

Prokleti hepek od IPTV !  :angry3: Treba ti kurs da nađeš History  :wall:

Samo me dekoncentriše dok čitam  :cry: - prevelik je da bi se ignorisao  :waaa: srećom - našla sam "mute" na pravom daljinskom !  :urra:

Šta fali ovome http://www.navidiku.rs/tv-uzivo/ Ima sve programe, filmovi +serije da gledaš kad hoćeš ...

Ovako, deda celo jutro smara sa TV a celu noć ga gleda leđima - sedi za kompom a ne dozvoljava da se TV isključi (smeta mu tišina  :wall: )

 :ranting: :cmiz:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Nesa 25.01.2013. 12:52:42
82 inca?
Izgleda da je baba opet nesto pobrkala, ili ja nisam nesto u toku.
in  x  2.54 = cm       sto mu dodje oko dva i kusur metra dijagonale  :shock:
E sad da bi se ovo cudo gledalo recimo da minimalno moras biti udaljen 3 dijagonale od posmatraca, sto mu dodje 6 metera.
Obaska to sto su ovakve velike dimenzije rezervisane samo za plazmu, ako se ne varam, a plazma sa cenom lupa po usima.
E pa ondk je standard penzionerima jako skocio, a mene niko ne obavestava. :roll:
   


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: dan555 25.01.2013. 13:37:38
Биће да је у питању 42 инча, стандард за ЛЦД ТВ-је.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 25.01.2013. 14:11:02
 :cry: Nisam ga ja merila ... a i neću  :evil: A da je prevelik ...  :wall: :cry: 82 nečega ... možda kineski inč :twisted:

Važno je da ćuti ...

Evo dede pa nek on meri ...  :twisted::evil: A da je prevelik ...


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: SuperFrog 25.01.2013. 14:15:40
Ovdje su u prodaju do 80", kao sto je ovaj (http://www.costco.com/Sharp-AQUOS-80%22-1080p-120Hz-Full-Array-LED%E2%84%A2-LCD-HDTV-LC-80LE633U.product.11758383.html).

Moj TV od 42" je manji, zlatna sredina je na 55".

No, sve je vise TV-ova i BR diskova za 3D. Da bi se dobio najbolji rezultati iz 3D-a. potrebno je film gledati sa oko 2M razdaljine od TV-a.

Mi smo za prijatelja sacuvali mnostvo 3D naocala iz bioskopa. (racunaju ih jedno-upotrebnim)


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 25.01.2013. 14:53:42
Ih bre al ga skontaste  :lol:. Tv je 32 inca tj. 82 cm. Al sam pametan  :wall: :wall: :wall: :twisted:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 25.01.2013. 15:02:37
TV je prevelik za babin ukus i sasvim višak u kući (i manjak u buđelaru) !!!  :twisted:Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: SuperFrog 25.01.2013. 15:32:43
LCD, LED ili pak projekcioni TV?

Moze slika? :)

Onaj od 80" ovdje kosta oko 3-4 hiljade.

Istina, veliki broj novih televizora je pojeftinio, posto su kompanije koje proizvode LCD i LED ploce bile tuzene prosle godine i izgubile za namjestanje cjena.

TV koji sam ja platio 1.1K sad kosta oko 300-400 dollara.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 25.01.2013. 15:41:08
 :evil: Aman ! Uhvatili me u mašinu pa ...  :wall: :cry:

Deda spava, TV ćuti, ... a onu nalepnicu što bila uz TV sam zaturila ...  :twisted:

Valjda je LED ... imamo probleme sa vidom pa nam taj najmanje smetao u radnji (ugašen još manje  :twisted: )

Tvoj je veći za skoro iste pare ...  :cry:

Mrzi me da slikam ... pa postavljam na 4shared ... A možda i hoću - iz inata bosanskog  :twisted:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 25.01.2013. 16:02:48
Sami ste tražili ... TV i babina zaliha zknjiga za vikend (2 već pročitane  :cry: )

(http://dc626.4shared.com/img/15mVO02y/s7/Picture_001_1.jpg)


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: SuperFrog 25.01.2013. 16:49:05
Moj TV je 42" i veci mi ne bi ni pasao, iako TV postolje podrzava do 55", no bio bih previse blizu TV-a za gledanje. TV za video igre je 36", formalno kupljen za cerkicu, no ne drizmo ga u njihovoj sobi iz prostog razloga sto ga ne bi gasili. Ovako, vise smo u kontroli gledanja TV-a i igreanja igrica.

Mali genije neki dan trazi iPad, kaze treba mu da uradi zadacu. :D Djeca se lako zakace na ove novarije... istina, neke igre koje sam nabavio za njih na iPad-u su za ucenje oblika, boja, slova i brojeva.

Izuzev gledanja filmova, rijetkost je da nesto drugo pogledam na TV-u. Nekad sam zivio izmedju naucnog istoriskog i NG kanala.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 25.01.2013. 19:02:46
Klinci su čudo ! Pre nekih 6-7 godina mali Vlada (4 godine) sedne za naš komp da se igra (i ne smeta nam u priči  :wink: ). Otvori onlajn igricu i ... klikne u uglu i proširi je na celi ekran !  :shock: Deda i ja samo pocrvenimo i pogledamo se posramljeno: buljili smo u onu malecnu sliku i gubili vid ...  :kesa:

Kad moja mala Kata (nepune 3 god.) uzme moj tablet da "čita" slikovnicu i gleda crtani ... (i ona je zaključila da joj "tleba to isto što ima baka"  :wink: :lol: )Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: SuperFrog 25.01.2013. 19:55:09
 :lol:

Sto kaze jedna starija zena ovdje, djeca se radjaju sa diplomom danas. :)

Nedavno na poslu trebao da napravim pregled Google nexus tablet-a. Jednsotavan, brz, nije ni skup ovdje (oko 200 dollara) i spomenem to jednom prijatelju koji je trazio tabletu. Da napravim pricu relevantnom za ovaj topik, taj tablet nema izlaz za TV, sto bi bila jedina mana.

Njegove 3.5 i 5 godina cerkice sad znaju vise o Nexus-u a kad su drugi nam prijatelji vidjeli igre u kojima se uce slova i brojevi, sutradan i oni otisli uzeli istu za njihovog sina. :)

Tvoj TV djeluje izmedju 32 i 42 inca, no izgled moze da vara. (32" je oko 80cm ako se ne varam)


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 25.01.2013. 20:48:24
82 cm (32 inch) piše na nalepnici ! Jedva je nađoh ...

http://www.tehnomanija.rs/lcd-i-led--televizori/-vivax-televizor-led-lcd-tv-32le30.html

Jel' sad dosta o tome ? Pokušavam da ga ne primećujem (onolikog  :roll: :cry: )...

A na svim programima (179 na spisku - Šio mi ga Đura!  :evil: ) sve već viđeno ili neželjeno  :wall: :cry:

Kad budem htela da vidim nešto što već nisam videla - moraću ukucati pin za porno-kanal !  :cmiz: :lud je:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Nesa 26.01.2013. 02:21:11
E pa drago mi je da smo to resili. Mogu ti reci da sam se vec zabrinuo. 82 inca je brate bilo bas da se smrznes. Pa nedaj boze da ukucas taj PIN za te kanale na kojima gledas ono sto do sad nisi videla. Mos da zamislis ono kao krupn plan a TV od 2.05 metra.  :shock:
 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 :cao:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 26.01.2013. 02:31:25
 :twisted: Ju ! Da se baba prepadne ...  :wink:

Idi bre bestraga ! Nasmeja me do suza !  :smeh2:

Tako mi i treba kad se prolupavam... a ti sve okrećeš ... a ja te kao neznam  :lol: :cao:

Evo ga deda - podsetih ga da ima tih kanala .. ukucava PIN ...  :bljak: :bljak: :bljak: samo da vidim dal' će se na kraju venčati  :wink: :woot: :smeh2:Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Nesa 26.01.2013. 02:49:01
A da si odma rekla ko covek ebiga lupih ili zeznuh se nebi nista od ovog bilo. :lol: :lol:
Mada sam se jednog momenta i zamislio. Reko ko zna, mozda su stvarno trgovali 82'. Pa ljudi su penzosi, malo jedu ne trose a penzije masala.  :smeh:
I neznam samo odakle ti da ja uvek nesto okrenem. :roll: :mrgreen:
Ono jes da na specifican nacin ponesto shvatim, ali to se pripisuje godinama.  :lol:
Iiiii, vencase li se na kraju ili je jos ubedjuje? :lol: :lol:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 26.01.2013. 13:48:12
 :roll: :( Dok sam ja gledala ... (cela 3 minuta - što je i granica za tu vrstu gimnastike za te godine  :twisted: ) nisu ni pričali a kamo li pominjali svadbu :(

A onda sam otišla na http://www.tarzanija.com/ pa smo se deda i ja toliko smejali da su nam suze pošle  :lol:

Suma -sumarum : na TV ništa novo  :cry:

Pardon ! Imaju gomilu muzike (sve lepo razvrstano i nema psihodelije !!! ) pa to vadi celu IPTV !


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 27.01.2013. 12:49:23
 :lol: :lol: :lol:

http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=721.0


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 28.01.2013. 15:53:30
Šta ti je čovek ...! Imam novi TV samo par dana a već se navikla. Sinoć odnesemo stari TV komšinici i  :shock: nikako da shvatim odakle mu tako loša slika  :roll: :cry:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 28.01.2013. 17:24:30
A ovo su već ...

http://www.youtube.com/watch?v=7smaF7mBW5c

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2269127/Forget-3D-Now-4K-TVs-latest-25-000-price-tag-youll-select-bunch-viewers.html

4K TVs cena ... sitnica  :wink: :twisted:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: SuperFrog 28.01.2013. 19:42:12
Ludnica... 16 puta ti treba veci prostor da pohranis sliku, tako da treba nova vrsta diskova za kucnu upotrebu.

Nedavno sam pricao sa IT-om lokalnog bioskopa, i na temu su dosli filmovi i kako ih sad dobivaju. Naima, digitalni filmovi vecinom sad dolaze na hard disku, jedan disk po filmu. (enkripcionirani disk), izuzev IMAX-a, koji dolazi na 70mm filmu. (ako je 3d, onda se vrte dvije velikoe role)

O sigurnosnim sistemima u vezi tih HD-ova ne treba ni govorit, de da sad zahtjevaju da se u svakom trenutku zna gdje je svaka kopija.

Sto se tice 3D televizora, koji su ovdje dosta popularni i dobijaju na prodaju uz prodaju 3D BR diskova, samo da se ne moraju naocale nositi dok se gleda 3D, no ugodjaj jest' dobar. Ne kao u kinu, no veoma blizu.

ps. Drago mi da smo razrijesili vecinu Glorijinog TV-a prije sljedeceg svjetskog nogometnog prvenstva, da joj se ekipa ne bi najavila za gledanje tekmi... :D


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 28.01.2013. 20:02:54
 :smeh2: :cvece:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: MasterYoda 28.01.2013. 21:21:04
A meni taman nešto palo na pamet finale NFL-a (super bowl) u ponedeljak noću. Zamislite to na 2 metra.


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: Glorija 29.01.2013. 10:43:25
 :twisted: Već sam zamislila - ugašen TV !  :urra:


Naslov: Odg: Kupovina novog televizora
Poruka od: valiant68 29.01.2013. 15:07:59
A meni taman nešto palo na pamet finale NFL-a (super bowl) u ponedeljak noću. Zamislite to na 2 metra.

Ako gledas tenis, sva je sansa da zaradis usinut vrat. :lol: