SF tim

SF umetnost => Prikazi filmova => Temu započeo: Tanjica 05.08.2010. 14:44:28Naslov: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Tanjica 05.08.2010. 14:44:28
Inception - Početak (2010)

Da li je moguće preterano nahvaliti film? U ovom slučaju... Nije. Ovaj film je skoro savršen. Ima sve: akciju, dramu, neverovatne specijalne efekte, priču koja kao da je izašla iz pera najboljeg SF pisca, odlične glumce i režiju majstora.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5525.jpg)

Režija: Christopher Nolan
Scenario: Christopher Nolan
Glumačka ekipa: Leonardo Di Caprio, Joseph Gordon-Levitt, Ken Watanabe, Ellen Page, Tom Hardy, Marion Cotillard...

Za glumce imam samo reči hvale. Leonardo Di Caprio je bez problema održao dramsku tenziju ovako velikog filma. Svi ostali glumci su dosta manje iskusni, ali ništa lošiji u izvedbi. Oduševio me je Joseph Gordon-Levitt koga se mnogi sećaju iz komične TV serije "Treći kamen od Sunca" koji je bez problema odigrao ozbiljnu ulogu bez da sam ijednom očekivala neki smešni gaf od njega. Uvek praznik za oči (za dame) Tom Hardy je totalno cool u ovoj ulozi.
Ima i za gospodu šta da se vidi Marion Cotillard je prelepa.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5526.jpg)
za dame

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5527.jpg)
a njemu muški auditorijum može samo da zavidi

Film prati život Dom Cobb-a (Leonardo Di Caprio) koji se bavi visoko-rizičnim poslom ekstrakcije informacija iz uma mete kroz snove. U tom svetu gde je korporacijski kriminal i krađa informacija dovedena na jedan sasvim drugi nivo, Cobb važi za jednog od najboljih ekstraktora. Ekstrakcija je za njega laka, ubaci sedativ meti u piće i kada ovaj zaspi, Cobb i njegovi pomoćnici mu se ubacuju u snove i uzimaju mu podatke koji su im neophodni. Ponekad nailaze na otpor ukoliko meta ima ugrađen odbrambeni sistem. Ono što je teško i što niko nikada nije uspeo je Inception ili kako je kod nas pomalo nesrećno prevedeno Početak, odnosi se na začetak ideje u snu koju će kasnije meta prepoznati kao svoju.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5528.jpg)

Cobb je zbog svoje žene, koju je izgubio, pobegao iz rodne zemlje i ostavio decu. Kroz ceo film se provlači ta njegova tuga i bol za svojom Mal (Marion Cotillard). Upravo je ovo osećanje i glavni pokretač njegovih postupaka jer mu bogati klijent Saito (Ken Watanabe) traži inception na visokoprofilnoj meti u zamenu za brisanje dosijea i bezbedan ulazak u Ameriku. I pored opasnosti ovakvog posle gde postoji šansa da se zauvek ostane u limbu snova gde se svaka veza sa stvarnošću gubi, a osećaj za vreme je usporen pa mogu da prođu godine za samo par minuta Cobb pristaje.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5529.jpg)

Svet snova je posebna priča u ovom filmu. Gravitacija, arhitektura, okruženje podležu osećanjima i znanju sanjača. U filmu prolazimo kroz snove različitih sanjača i oni se menjaju u zavisnosti od ličnosti koja ih je dizajnirala. Međutim, kroz sve te snove prolazi Cobbov-a tuga za svojom ljubavlju koja može biti vrlo razorna. Ovi delovi filma će vas držati na ivici stolice sve vreme. Kraj filma je posebna poslastica koja je izmamila uzdahe i ovacije u svim bioskopima sveta.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t55230.jpg)

Što dublje zalazite u snove sve ćete više imati utisak da ste vi ti kome se radi inception. Christopher Nolan začinje ideju u vašoj glavi da filmovi ne moraju biti napumpani specijalnim efektima bez smislene priče ili bezumno jurenje glavnog heroja uz neopevano visok broj žrtava oko njega da bi spasao svet. Film može biti inteligentan i fenomenalan i to je nešto što smo verovatno već skoro zaboravili.

(http://www.sftim.com/forum2/forum/slike/t5531.jpg)

Kao što verovatno već i pretpostavljate ocena je: Izvanredno i obavezno pogledati u bioskopu.

http://www.imdb.com/title/tt1375666/


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: dan555 25.11.2010. 23:46:04
Odgledao.
Meni je film prilično smušen.
Gluma jeste dobra, čak je i Majkl Kejn u kratkoj epizodi. Specijalni efekti takođe udaraju u oči.
Akcije na pretek.
Ali, sve to nije dovoljno da bi film bio uzbudljiv i da bi se gledao netremice.
Silazak u vođene snove u kojima neko zna da sanja a neko ne, pa još više nivoa snova unutar sna, pa podsvest koja vršlja... Akcija i psihologija (ili čak psihijatrija) nisu prirodni saveznici i to mi ovde smeta.
Kraj je toliko predvidljiv da je bljutav.
Od mene ocena samo Osrednje.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: abacus123 25.11.2010. 23:55:18
Film je sasvim solidan,ali ništa posebno.Od mene  6,9/10


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: plotz 26.11.2010. 10:05:32
Previše slojeva ,pa se zapetljaše,nije loše.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Nehnard 26.11.2010. 16:47:53
Koliko su ga reklamirali samo su podigli moja očekivanja, nije je približno dobar koliko ga hvale.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: plotz 26.11.2010. 17:27:42
Naravoučenije po hiljaditi put: TREJLER NE GLEDATI,pre samog filma!
Zeznuo sam se nebrojeno puta  :lud je:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: fane 26.11.2010. 19:35:05
Opet ja...pa kako ćes otprilike znati da li da gledas ili ne? Na osnovu nekog opisa nekog tamo koji su ukusi totalno drugačiji od tvojih?
Trejler je reklama za film i tu ubace najbolje iz filma ali to ne znači da ne treba gledati trejler.
Ja po trejleru tačno znam da li ću film da gledam ili ne. Onih dva minuta trejlera su mi dovoljni barem da naslutim kakva je atmosfera i kako su glumci odradili posao.Dva minuta su mi dovoljni da vidim da li je A ili B produkcija...kao u slučaju ovog filma.

Ovaj film dugo čekam, baš zahvaljujući trejleru, i nisam se pokajao gledajući ga.
Naravno da nije ništa spektakularno i da su ga bez potrebe iskomplikovali ...nisam ga ni ja do kraja baš skontao možda je i namerno tako naparavljen ali to ne umanjuje da je film dosta dobar. Možda bude i najbolji film u 2010 što sam odgledao...

Mene pomalo nervira to silno pljuvanje po filmovima, jer se misli da si pametniji kad nesto ispljuješ... ili su očekivanja tolko velika da se posle gledanja totalno razočaraš. Ali, trenutno u nama omiljenom žanru, u zadnjih nekoliko godina, nema ništa dobro za gledanje i meni su očekivanja nešto malo iznad nule, tako da mi je sasvim ok kad je film bez veze a bez veze je u 89% slučaja  :mrgreen:

Tako da, ne budite toliko kritični prema ljudima koji nešto stvaraju, dok ti sam sediš u fotelji sa daljincem i jedva čekaš da nešto ispljuješ što ti se ne svidja :twisted:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: plotz 26.11.2010. 19:37:00
E zahebavaš,nije loš film,samo su očekivanja veća posle nabudženog trejlera(kao što gore kaže)


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: dan555 26.11.2010. 19:52:26
Kada smo već krenuli u OT...
Kako odabrati šta gledati?
Moje rešenje je da pronađem kritičara čiji mi stavovi i ukus odgovaraju. To je od profesionalaca Milan Vlajčić.
Ima i kritičara čije kritike su, za moj račun, loše. Mogu ih pročitati ali ne obraćam pažnju na njih.

Isto je i sa nama amaterima po forumima. Pronađe se onaj sa sličnim ukusom i veruje se njegovim prikazima.

Što se ovog filma tiče, moja očekivanja su bila veeeeelika. Dugo sam čekao da se pojavi pristojan snimak, pa sam čak i tada odlagao gledanje da bih bio u pravom raspoloženju za "Početak". Moja očekivanja nije ispunio i zato sam pomalo razočaran, što sam i napisao. Valjda je to ok.

Osim toga, čini mi se da niko nije ispljuvao film. Ima dva Izvanredno i dva Osrednje, što je fin rezulat.

Dodatak, trejlere uopšte ne gledam. Deluju mi kao plakati za domaće filmove od pre 30-40 godina. Puni golotinje a u filmu to je scena od pola sekunde. Onih par trejlera koje sam pogledao u čista šarena laža i meni ne odgovaraju.
Ko ima iskustva sa njima, ne sporim da mogu da mu pomognu u odluci šta gledati. Meni ne pomažu.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: fane 26.11.2010. 20:01:28
Ma samo kažem da se isuviše pljuje po filmovima (mislio sam generalno, ne specjalno na ovaj) i da je greška u isčekivanju, naročito ako dolazi iz holivuda.
Kao što rekoh, ne očekuj ništa i sve iole dobro će te obradovati.
Što se tiče odabira...ja nemam ni jednog kritičara po svojoj meri, tako da pomoću informacija o režiseru i glumcima i trejlera ja odlučim da li da gledam ili ne....


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: plotz 26.11.2010. 20:48:39
Čika Mile Vlajlčić je sjajan lik,kupovao je godinama muziku kod mene u radnji,te sam imao prilike da ga upoznam  i ćakulam,građanin sveta.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Nesa 26.11.2010. 23:57:15
Ja kad razmisljam o odluci u odabir filma za gledanje, ja se ponasam ko majmun.  :mrgreen:
I kad kazu dobar i kad kazu los ja krenem da ga sam dozivim. Dosta puta se pokajem sto sam resio da ga gledam iako su mi rekli da je los ali po neki put pronadjem i nesto sto mi se svidi iako je popljuvan od drugih.

Mislim da je u principu uvek stvar ocekivanja. Ja filmu pokusavam da pridjem bez bez predhodnog odusevljenja, i pustam da ga jednostavno dozivim. Film me ili ponese ili ne. ako uspe da me uvuce u radnju i da u neku ruku dozivljavam dogadjaj, film je dobio moj prolaz. Evo kad razmislim, sada je to upravo slucaj sa serijom SGU. Vecini se ne svidja ali meni je sasvim OK. Nije remek delo ali pija vodu. Hocu da kazem, dajte filmu sansu i pustite da vas radnja ponese.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Nehnard 27.11.2010. 02:57:35
Film je solidan, ali meni lično ne toliko fenomenalan-komplikovan koliko neki smaraju. Najlepše doživim film, kada ne znam previše detalja o njemu. Trejler ne mora nužno da sadrži najbolje iz filma, jer onda ostatak predstavlja nešto lošije zar ne? Ponekad volim da me film prijatno iznenadi, a ovde se to nije desilo, film je nekako predvidljiv, kao da sve lepo unapred objašnjavaju, umesto da je bilo "Bum tras! Ša se upravo desilo?". Možda je to samo moj lični utisak, neki ljudi pričaju kako je film komplikovan i nisu ga sasvim razumeli.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Glorija 05.12.2010. 20:51:38
Odgledala ! (čudno za mene - digla sam ruke od dede i gledala sama )

Meni je film baš interesantan. Tema - snovi i manipulacija... a i afekti su dobri .

Jedino nisam sigurna da li onaj zvrk stade ili ne ...  :twisted:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: dan555 09.12.2010. 17:38:00
Ко жели може да погледа онлајн (или скине пдф) кратак стрип "Inception The Cobol Job" као увод у филм.
Kod:
http://movies.yahoo.com/feature/inception-comic.html


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: robi75 05.03.2011. 21:04:44
Osrednji.Prilicno zapetljan.U jednom(ali samo jednom)trnutku sam se izgubio i nisam znao ko sanja,ko je u kom snu i kojem nivou sna.Karikiram ali mi je zaista trebalo"brdo" koincentracije da pratim film.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Tanjica 05.03.2011. 23:09:55
To je zato sto nisi citao Slimarilion   :wink:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: svetlost lutalica 05.03.2011. 23:13:20
Ili, još gore, "Rukopis nađen u Saragosi".  :-D


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Glorija 06.03.2011. 01:04:37
 :wall: "Elegantni svemir " ... elegantno te skrene u ludilo  :cry: :wall:

Film definitivno ne spada u zabavne, previše mozga mora ostati uključeno  :cry:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: robi75 07.03.2011. 14:22:33
:wall: "Elegantni svemir " ... elegantno te skrene u ludilo  :cry: :wall:

Film definitivno ne spada u zabavne, previše mozga mora ostati uključeno  :cry:
Apsolutno se slazem sa tobom :cao:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: dan555 07.03.2011. 18:20:17
S druge strane, nekome nije zabavno kada mora da isključi mozak da bi odgledao film.
Ima nas raznih, zar ne?


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Glorija 07.03.2011. 18:23:27
 :cry: Moraću ponovo da proverim kraj ... meni se čini da se ono čudo vrti ... Da ne sanja on to i dalje ????

Da li sam ja čovek koji sanja da je leptir ...  :wall: :lol:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: dan555 07.03.2011. 18:45:16
Vrti se, vrti!


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Glorija 07.03.2011. 19:08:42
E, pa stvarno ...  :roll:  :wall:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: robi75 07.03.2011. 22:13:31
S druge strane, nekome nije zabavno kada mora da isključi mozak da bi odgledao film.
Ima nas raznih, zar ne?
Ne zelim ni ja da iskljucim mozak ali ne mogu ni da se umorim kada gledam neki film. :(
A on i dalje sanja :shock:


admin edit: stavio kvarišu.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: venom187 07.03.2011. 23:07:09
Ja sam novi ovdje, :cao:,iskreno nisam imao namjeru da pogledam ovaj film,ali kada sam vidjeo da ste ga vi ocijenili kao veoma dobar,a usput i na IMDb-u je dobio ocjenu 8,9 ako se ne varam,odlucio sam da downloadujem torrent i da ga napokon sagledam.Na neki nacin ovaj film je postao popularan i prije nego sto se pojavio u bioskopu,ali za moj licni ukus,ovaj film nije ispunio sva moja ocekivanja,ne zelim da pljujem po filmu,ali ocijena od 8,9 je previse,za mene ovaj film zasluzuje 6,7\10.Ali svako ima svoj ukus.Gluma je dobra,sto se i ocekuje od glumaca A-klase.Slazem se sa Mr.Dan-om da je kraj izuzetno predvidljiv. :cao:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: svetlost lutalica 08.03.2011. 00:36:00
Ovaj, (@ Dan i Glorija)...
To sa krajem već par meseci znaju i oni koji nisu gledali film (npr. ja). Tako da vam kvariše ne trebaju.  :-D

Čak se i fazoni prave od toga...
(http://s2.postimage.org/1ahtczyck/44198_slide.jpg) (http://postimage.org/image/1ahtczyck/)


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: dan555 08.03.2011. 01:18:03
Ja ne bih znao da nisam gledao, a od kvariše nema štete. :-D


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Glorija 08.03.2011. 02:59:19
 :twisted: Ako ima neko ko nije gledao ... da mu ne kvarimo uživanje  :wink:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: dan555 08.03.2011. 03:35:58
Venome, dobro došao. :pivo:

Po onom Mr. kojim me oslovljavaš reklo bi se da nisi nov. Već neko vreme to ne koristimo. Da ne bude zabune, nije nikakva greška, samo je to ostalo iza nas. :cao:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: robi75 08.03.2011. 11:51:09
pozdrav Venome :cao:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: SuperFrog 08.03.2011. 17:29:35
Po meni film vrijedi oko 9/10 ako ne i vise.

Gluma je odlicna (iako licno nisam neki obozavatelj DiCaprio-a), specijalni efekti odlicni, a sama radnje dobro uradjena i smisljena. Istina, da bi se film doista uzviao potrebno je imati i uslove za to, dobar zvucni sistem i kvalitetan snimak. (npr. BR disk)

Sam kraj kao sto mnogi vec rekose je veoma predvidiv, no to ne cini film nimalo losijim, dapace, otvara vrata za jos koji nastavak, ako se ukaze prilika.  :mrgreen:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: venom187 10.03.2011. 02:33:18
Hvala na dobrodoslici Robi :cao:,a sto ce tice onoga sa Mr.Dan,gospodine Dan to mozete shvatiti kao oslovljavanje,jer kao sto ste sami rekli vi ste jadan od najstarijih  ovdje.A uz (Mr.)Sala,Nesu,i jos nekolicinu drugih,vi ste najiskusniji,pa sam mislio da je to Mr. kao znak postovanja od strane nas mladjih,a prvi put sam otkrio SF tim prije par mjeseci kada sam trazio spisak SF,F i H filmova. :cao:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: sreja 04.06.2011. 16:23:48
Film je fenomenalan i sama dinamicnost i uvrnotosnost vremena daje ovom filmu nesto sto retko koji ima


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: bapabrapa 01.04.2012. 18:28:55
Konacno sam odgledao film, sa zakasnjenjem od dve godine i... dobar je. Samo kad bi se sve ovo smestilo u 1.5h bio bi odlican. Jedva sam izdrzao do kraja 2.27h je ipak previse.
A kraj, smrc, umalo da se rasplacem sto ono gazenje na sinama nije bio pravi kraj filma.
Sve u svemu, ko ima vremena, zivaca i neki udoban lezaj, neka pogleda.


admin edit, ubačen kvariša


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: velx 15.04.2012. 17:32:57
Joj, znam da ce me sad mnogi kritikovati, ali meni je film bio jako dosadan, nerazumljiv i nisam nista shvatio sta se desava. Zaspao sam negde na pola a kad su me probudili, svi su govorili da je film super. Verovatno sam previse navikao na americke lake sf filmove koje je lako pratiti i gledati pa mi je ovo bilo  prekomplikovano i dosadno. :cry:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: robi75 16.04.2012. 14:42:10
Sto bi te neko kritikovao zbog misljenja, ja se na primer potpuno slazem s tobom.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: SuperFrog 20.04.2012. 19:46:23
Nema tu kritike velx, niti vidim da ti mozes kritikovati film koji nisi ni gledao...

Par zanjih filmova sa DiCapriom (ma kako mi se ne svidjalo to) su bas takvi da se trebas skoncentrisati i skontati o cemy se radi.

Jedino bih imao sugestiju da filmu das jos jednu sansu, oprobaj da ga odgledas posto se naspavas prethodno. ;)


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Lemonzoo 20.04.2012. 21:06:04
ja sam jedan od rijetkih koji voli sve od Di Capria, osim Romea i Julije.
Većina ga smatra p3d3rk0m.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: plotz 20.04.2012. 21:31:24
Titanik mu je najveća katastrofa od filma(po mojem mišljenu),meni se svid`o i onaj o krvavim dijamantima nešto u Afrikci.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: Lemonzoo 20.04.2012. 21:36:05
meni je i titanik dobar. jesi li gledao "šta muči gilberta grapea?" iz 1993. glumi retardiranog dječaka, jedan od boljih filmova općenito.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: SuperFrog 20.04.2012. 21:46:42
ja sam jedan od rijetkih koji voli sve od Di Capria, osim Romea i Julije.
Većina ga smatra p3d3rk0m.

To je valjda zbog Basketball Diary uloge, te djecackog lica.

Meni je jednostavno kao osoba dosta antipatican, ponasanje i drzanje, no kao glumac je veoma dobar i ima dobrih filmova.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: ariella 24.04.2012. 13:22:35
ja sam jedan od rijetkih koji voli sve od Di Capria, osim Romea i Julije.
Većina ga smatra p3d3rk0m.

To je valjda zbog Basketball Diary uloge, te djecackog lica.

Meni je jednostavno kao osoba dosta antipatican, ponasanje i drzanje, no kao glumac je veoma dobar i ima dobrih filmova.

i meni,a od njegovih filmova svidio mi se Bande NY,ovaj mi nije bas po ukusu


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: robi75 24.04.2012. 20:26:51
Krvavi dijamant. Odlican film. :tako je: Plotz.


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: plotz 25.04.2012. 08:18:35
Dok sam radio u hostelu holanđanima sam uvek zapušavao usta tom temom,čim krenu da se kurabecaju ja ih opletem po krvavim bivšim kolonijama......odmah zaćute  :mrgreen:


Naslov: Odg: Inception (2010) - Početak
Poruka od: dan555 25.04.2012. 12:35:23
Барем су свесни да им прошлост није „чиста“ и неће је поновити (надајмо се). Није то мало.