SF Vektor 4
SF VEKTOR www.sftim.com
10
Maj 2010.

  Fanzin SF tima Naučna i epska fantastika, fantazi i horor
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17  Kratke zanimljivosti iz nauke

Jesmo li majmuni ili nismo...

Razlika između ljudskih bića i šimpanzi je u samo 1,2% gena, ali to predstavlja ogromnu razliku u ponašanju i inteligenciji. Jedna od tih razlika je i u tome što su ljudska bića u stanju da prepoznaju sama seba kad se postave ispred ogledala. To ukazuje na jednu veoma važnu osobinu - svest o sebi.Mozak...Mozak odrasle osobe ima samo oko 2% ukupne telesne težine, a troši oko 20% ukupne energije. Kod novorođenčeta za rad mozga troši se i do 60% ukupno potrošene telesne energije.Čokolada


Čokolada sadrži velike količine feniletilamina koji izaziva osećaj zadovoljstva. U ljudskom telu feniletilamin se oslobađa prilikom seksualnog uzbuđenja i u afektu i ubrzava otkucaje srca.Zbog Avatara promenjeno ime planine

Film „Avatar” je oborio sve rekorde po gledanosti i zaradi na bioskopskim blagajnama, a najveći uticaj izgleda da ima na Kineze koji su čak i jednoj planini promenili ime zbog filma.
Planina koja se zvala „Southern Sky Column” poslužila je Džejmsu Kameronu kao inspiracija za kadrove pejzaža u filmu, pa su vlasti pokrajine Hunan odlučili da ovoj planini daju naziv „Avatar Hallelujah Mountain”.
Cilj im je svakako da, zbog ogromnog uspeha filma u svetu, privuku turiste u ovu do sada javnosti nepoznatu kinesku pokrajinu i nacionalni park sa neverovatnim pejzažima.
„Holivudski fotograf je 2008. snimao ove planine koje su kasnije poslužile kao prototipi za stvaranje pejzaža Pandore u filmu Avatar”, navedeno je na zvaničnom sajtu pokrajine.
Ovo je ujedno i najgledaniji film u Kini svih vremena sa zaradom od oko 80 miliona dolara, dok je u svetu zaradio milijardu i 800 miliona i ’potopio’ „Titanik”.Nanotehnologija

Nanotehnologija je bilo koja tehnologija čije je polje delovanja veličine reda milijarditog dela metra. To je tehnologija koja manipuliše sa pojedinačnim atomima.
Nanotehnologija je veština pravljenja ili rada sa stvarima tako malim da ih je moguće posmatrati samo pomoću najjačih mikroskopa. To je takođe i sposobnost pravljenja veoma malih mašina uz pomoć kompjuterske tehnologije, atom po atom.


Solarni vetrovi

Sunce stalno gubi nabijene čestice plina-plazmu. Kada ove čestice polete u svemir dobijamo solarni vetar. Sunčev vetar dostiže brzinu od 750 km/s. i najbrži je vetar u našem sistemui. Većina solarnih vetrova zaobilazi Zemlju jer ih skreće magnetno polje.
One čestice koje udare u našu atmosferu uzrokuju polarnu svetlost i geomagnetne oluje. Geomagnetna oluja ili popularnije zvana solarna oluja je i jedna od aktuelnih tema tzv. „kataklizme 2012. godine”.
Ove oluje uništavaju elektroniku a budući da je današnji moderni svet zasnovan na elektronici, mogu se samo zamisliti posedice jedne jake solarne oluje.Hablov zakon

Hablov zakon je 1929. formulisao Edvin Habl (Edwin Hubble) (da, po njemu se zove onaj svemirski teleskop), nakon decenijske opservacije poznatog Svemira. On kaže da je brzina kojom se galaksije udaljavaju u od Zemlje proporcionalna njihovoj udaljenosti. Što su galaksije udaljenije, njihova brzina udaljavanja je veća. To je jedan od bitnijih doprinosa teoriji Velikog praska i širenja Univerzuma do kog se došlo zapažanjem tzv „crvenog pomaka” koji se beleži na skoro svim opservabilnim galaksijama u Svemiru.
Crveni pomak je Doplerov efekat. Naime, relativno kretanje prijemnika ili izvora talasa dovodi do promene frekvencije talasa. Ako se izvor ili prijemnik približavaju, frekvencija talasa raste, u suprotnom, ako se udaljavaju opada. Dobra ilustracija je npr prolazak automobila pored vas dok stojite na autoputu. To važi i za galaksije. Crvana svetlost je niskofrekventna, znači da se izvor udaljava. Primećeno je i to da što su objekti udaljeniji crveni pomak je veći a samim tim i brzina udaljavanja. Habl je udaljenost galaksija merio uz pomoć Cefeida, zvezda koje imaju vrlo pravilno variranje promenljivosti* i apsolutne luminoznosti**.
Hablova konstanta pretstavlja odnos udaljenosti i brzine izražen formulom v=H0D, gde je H0 Hablova konstanta, v je brzina i D udaljenost. Izražava se u (km/s)/Mpc - kilometara u sekundi po megaparseku***. Habl je tada izračunao da je to oko 500(km/s/)Mpc ali današnja istraživanja govore da je mnogo manje, oko 70.8 ± 1.6 (km/s)/Mpc ukoliko je Svemir ravan ili 70.8 ± 4.0 (km/s)/Mpc ukoliko nije. Hablova konstanta je jedan od krucijalnih pokazatelja starosti Univerzuma koja se procenjuje na oko petnaest milijardi godina.

*     promenljivosti u smislu da nije uslovljena Zemljinim atmosferskim prilikama
**   količina sjaja koji emituje zvezda
*** parsek je udaljenost od oko 3,26 svetlosne godine ili 31 trillion kilometara
Priredili MasterYoda, Kuli, NaraYan 
 

Beskrajni SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   Novi SF filmovi

Kopirajt © 2006-2022. SF tim. Sva prava zadržana.

MKPortal M1.1.2b ©2003-2007 mkportal.it
Strana je generisana za 0.01194 sekundi uz 20 upita