SF Vektor 2
SF VEKTOR www.sftim.com
10
Maj 2010.

  Fanzin SF tima Naučna i epska fantastika, fantazi i horor
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17  Uvodna reč

Uvodnu riječ ovog, jubilarnog, desetog broja našeg (a nadam se i Vašeg) SF Vektora posvetiću jednom drugom projektu SF Tima.

Sve je počelo kada je Svetlost lutalica prevela jednu priču i svima skrenula pažnju na zbirku pod imenom Periodni sistem naučne fantastike Majkla Svonvika. Radi se o zbirci od 118 SF ili F priča inspirisanih hemijskim elementima. Cijela koncepcija a i veliki broj priča su nam se dopali u tolikoj mjeri da se rodila ideja da ih sve prevedemo i objavimo. I to legalno.

Obratili smo se gospodinu Svonviku i, za divno čudo, u dosta kratkom roku dobili saglasnost da sve prevedemo i objavimo na našem sajtu, bez ikakvih obaveza.

Sada nas je tek čekao pravi posao. Trebalo je prevesti sve priče, stilski i terminološki usaglasiti prevode jer razlike su neminovne kada prevode radi više ljudi, postaviti sve to na naš sajt. Ali ne bilo kako. Naše rješenje moralo je biti bolje i ljepše od originala, tada dostupnog na SciFi.com. Koliko smo u tome uspjeli, možete provjeriti ako posjetite adresu http://www.sftim.com/svonvik/ a ja ću Vam prenijeti šta o nama i cijeloj ovoj stvari kaže gospodin Svonvik u svom blogu:

Pogledajte ovo! SF tim je preveo na srpski Periodni sistem naučne fantastike.

SF tim je neformalna grupa fanova i entuzijasta iz Srbije (sa članovima iz Bosne, Hrvatske i Crne Gore) koja se okuplja na veb-portalu i forumu sftim.com. Uz vesti, prikaze knjiga i filmova, razgovore o naučnoj fantastici, njenim podžanrovima i srodnim žanrovima, objavljuju svoj SF-vebzin, Vektor. I, uz moju dozovlu, preveli su moju zbirku od 118 kratkih priča fantastike.

Gore je pojednostavljen sken sajta koji su napravili (u poruci je data slika, prim.prev.). Sam sajt je mnogo živopisniji. Plus, baš svaka priča je ilustrovana zaista divnim ilustracijama profesionalnog kvaliteta. Zadovoljstvo je i samo pregledati ih.

U savršenom svetu, ovi ljudi bili bi plaćeni za sav taj naporan posao. Ali, barem mogu imati zadovoljstvo dobro urađenog posla. Ako budem mogao da saznam imena prevodilaca i umetnika, napisaću ih kasnije u blogu.

Original teksta može se pročitati u blogu: http://floggingbabel.blogspot.com/2009/09/serbian-periodic-table-of-science.html


A sad par riječi o ovom broju Vektora. Krećući od neke orbitalne svemirske stanice on će vas povesti u svemirski safari do srca univerzuma, planete Coruscant. Dok putujete neznanim svemirskim stazama srešćete Džefa Hoka, možda će vas uplašiti poneki Romerov zombi ali i opustiti razne naučne zanimljivosti. Možete se zabaviti uz legendarnu igru Freelancer, a tu je i novi paket dobrih priča da prekratite duge sate putovanja među zvijezdama.

Uživajte, i čitamo se u Vektorovoj jedanaestici. Vaš SF tim. 
 

Beskrajni SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   Novi SF filmovi

Kopirajt © 2006-2022. SF tim. Sva prava zadržana.

MKPortal M1.1.2b ©2003-2007 mkportal.it
Strana je generisana za 0.01088 sekundi uz 20 upita