SF Vektor 17
SF VEKTOR www.sftim.com
10
Maj 2010.

  Fanzin SF tima Naučna i epska fantastika, fantazi i horor
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17  Džin Riz

Priče iz kineskog zodijaka - Pacov

("Rat" from “Tales of the Chinese Zodiac” by Jeen Reese)

U godini PACOVA, devojčica Chyou postala je visoka sveštenica glodara. Napravili su joj masku od krzna bijelih miševa i upleli repove pacova u njenu dugu crnu kosu. U ruci je nosila mali skiptar – štap, ustvari – ukrašen s par mišica koje se vrte, sudaraju i plešu na maloj platformi od žada na vrhu. Umjesto zlatom, oni su njeno veličanstvo ukrasili komadima sira od jakovog mlijeka i malim parčadima šunke.

Za dugih noći sjedila je Chyou i slušala priče o bolu i nepravdi. S čudovišnim štapom u ruci, ona je igrala svoju ulogu za pacove i miševe. Pomagala im je da pronađu hranu i toplo mjesto za spavanje dok napolju kiši. Upozoravala ih je na mačke, zabavljala i učila lijepom umijeću samoodbrane (u kome je imala crni pojas šestog dana).

Bila je dobra vladarka. Glodavci su slavili njenu mudrost i hvalili njenu velikodušnost. Svojim malim šapama crtali su njene portrete i izvodili za nju predstave na maloj pozornici napravljenoj od bambusa i komadića svile.

Samo je jedna ljubomorna sitna mišja duša bila nezadovoljna. On je gunđao u kanalizaciji, pod strehama a ponekad i u krošnjama drveća. Ponavljao je svoje laži i širio nezadovoljstvo. Pridružili su mu se i pacovi, uvijek spremni da iskažu nezadovoljstvo prema bilo kakvoj vlasti, i u njihovim pametnim glavama nastao je plan.

Rat, mračan i krvav, raširio se kraljevstvom glodavaca. Broj mrtvih i umirućih brzo je rastao, dok nisu prekrili puteve i zakrčili ljudske ulice.

U svom ogrtaču od bijelih miševa, sa svojim skiptarom u ruci, Chyou je prizivala duhove predaka – velikih bića koja su vladala mnogo prije nego što su izgrađeni gradovi i svijet zaražen ljudima. Veliki i nemilosrdni, ti drevni glodari uništili su pacove. Ranili su i mišjeg izroda i Chyou lično zdrobila ga je jednom od svojih slatkih crnih sandala.

Ali, kad je poslednja bitka okončana i mrtvi prebrojani na obe strane, drevni su odbili da se vrate u tamu podzemlja. Sada čak i Chyou, koja je još uvijek visoka sveštenica glodara, pažljivo osmatra sijenke i bježi kada u njima ugleda zažarene zlatne oči.


Illustration by Jenn Reese, Tales of the Chinese Zodiac #5 of 12.Preveo MasterYoda 
 

Beskrajni SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   Novi SF filmovi

Kopirajt © 2006-2022. SF tim. Sva prava zadržana.

MKPortal M1.1.2b ©2003-2007 mkportal.it
Strana je generisana za 0.01176 sekundi uz 20 upita