SF Vektor 16
SF VEKTOR www.sftim.com
10
Maj 2010.

  Fanzin SF tima Naučna i epska fantastika, fantazi i horor
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17  Majkl Svonvik

Vodonik - Univerzum na stolu

("Hydrogen - The Universe on the Table" by Michael Swanwick)
1
H
Vodonik
1.00197

Univerzum na stolu
„Nagni se bliže. Pratiš li? Je li sad u redu?”
„Šta je to?”
„Atom vodonika. Želiš li da stvorim još jedan?”
„Kako si to uradio?”
„Pa, ovaj sferni prostor na stolu, to je mehur tvrdog vakuma koji sam stvorio... koliko poznaješ n-dimenzionalni vektorski račun?”
„Hmm...”
„Dobro, pojednostaviću. Videćeš nastajanje veštačkog džepnog univerzuma.”
„Kul! Sa zvezdama, planetama i svime ostalim?”
„Dobro, sada je tu samo nekoliko desetina vodonikovih atoma.”
„Da...”
„Ali ako sačekaš samo sekundu. Sada...”
„Au! Kako si to uradio?”
„Uveo sam ohlađeni subatomski fluks. Tako je nastalo mnogo vodonikovih atoma.”
„Šta to svetluca?”
„Atomi se kombinuju. Sada je nastalo mnogo H2 molekula. Da ih sada dobro promešam.”
„Zvezde! Zilioni zvezda! One formiraju galaksije!”
„Nastavi da posmatraš.”
„Opa – jedna je upravo eksplodirala. Sada i druge rade isto.”
„Supernove. To je važan period u evoluciji svemira. Zvezde se uglavnom sastoje od vodonika. Ali, pod snažnom gravitacijom, toplotom i zračenjem, u srcu zvezde vodonik se transformiše u gvožđe, kalcijum, plutonijum – ustvari u celo kraljevstvo periodnog sistema elemenata.”
„Izvanredno!”
„Da, i oni su se sada oslobodili. Buduće generacije zvezda imaće odgovarajuće planete.”
„Kakva je svrha planeta? One čak nemaju ni vlastitu svetlost.”
„Život, sine – život! Okeani vode, dugi lanci ugljovodonika, sve to. Tako dobijamo samoorganizujuće sisteme. Složenost. Evoluciju. Prekrasna stvorenja.”
„I dokle to ide?”
„Ne pitaj. U ovom trenutku obično sve uništim.”
„Šta! Zašto?”
„Ako potraje predugo, pojavi se inteligencija. Sitni, mali svemirski brodovi jurcaju unaokolo. U sledećem trenutku okupiraju celi svemir. Nasrću i nema kraja nevoljama. Pomeraju zvezde, prepravljaju galaksije i šta sve ne.”
„Zvuči gadno.”
„I jeste. Jednom kada inteligentni život nestane, univerzum postane beskoristan. Najbolja stvar koju tada možeš uraditi je da ponovo podesiš konstante i gledaš novo rađanje zvezdanog kraljevstva.”
„Ovo je bilo veoma zanimljivo. Idem sada na piće. Hoćeš li sa mnom?”
„Idi ti, ja ću doći kasnije.”
„Šta te zadržava?”
„Rađa se neka civilizacija na onoj plavo-beloj planeti pa želim sačekam dok i oni sami ne dođu do stadijuma stvaranja džepnog univerzuma prije nego što sve zbrišem.”
„Zašto?”
„Oh, smešno od mene, znam. Ali, uništenje svemira mnogo je zabavnije kada mala kopilad vide šta im se sprema.”Ova dodatna vodonik priča napisana je specijalno za posebno izdanje časopisa The Infiniti Matrix i nije sastavni deo Svonvikovog „Periodnog sistema naučne fantastike” (Periodic Table of Science Fiction).Majkl Svonvik (Michael Swanwick, 1950-) je jedan od najzapaženijih pisaca fantastike svoje generacije, dobitnik gotovo svih važnijih žanrovskih nagrada (Hugo, Nebula, Theodore Sturgeon i World Fantasy Award). Počeo je da objavljuje početkom 1980-ih, kao jedan od osnivača sajberpank pokreta, a do sada je objavio sedam romana, šest zbirki priča i više novela. Osim kao pisac fikcije, poznat je i kao autor brojnih eseja i „teorijskih” radova uglavnom o naučnoj fantastici i srodnim žanrovima (najpoznatiji naslov iz ovog dela Svonvikovog opusa verovatno je biografija Gardnera Dazoa „Being Gardner Dozois”).

Periodni sistem naučne fantastike (Periodic System of Science Fiction) je nastao po narudžbini webzine-a Infinite Matrix. Reč je o zbirci od 118 kratkih priča od kojih je svaka nazvana po jednom elementu iz periodnog sistema i njime inspirisana. Zbirka je konačno ipak objavljena na drugom veb sajtu, SciFi.com u periodu od 2001. do 2003. godine. U limitiranom (700 primeraka) štampanom izdanju se pojavila 2005. godine.

Uz dozvolu autora SF tim je preveo svih 118 priča, ilustrovao ih i postavio na svoj portal, na adresi www.sftim.com/svonvik/Preveo MasterYoda
Ilustracija: SuzanKalvin 
 

Beskrajni SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   Novi SF filmovi

Kopirajt © 2006-2022. SF tim. Sva prava zadržana.

MKPortal M1.1.2b ©2003-2007 mkportal.it
Strana je generisana za 0.01149 sekundi uz 20 upita