SF Vektor 9
SF VEKTOR www.sftim.com
10
Maj 2010.

  Fanzin SF tima Naučna i epska fantastika, fantazi i horor
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17  Moj svemirski safari (2/2)

U galaksijama daleko, daleko odavde...

Bus je sleteo na stanicu i ja sam izašao, isplazivši i jezik onim zlim ljudima..

Ostao sam zatečen pred samim hramom.
Približavajući se istome, uvideo sam da skoro kilometar oko hrama nema drugih građevina, i video sam koliko je ogroman i impozantan, a sada, nepun kilometar od njega, zastao mi je dah... Bio je upečatljivo najveća građevina u ovom delu planete. Za celi kilometar je bio veći od svih ostalih objekata. Veliku vrtoglavicu su mi i ti ostali objekti izazivali, a tek hram...

Izvadio sam sendvič iz ranca i polako, laganim hodom prišao ulazu u jednu od najvećih građevina Coruscanta. Umesto portira tamo sam zatekao pravog pravcatog Džedaj viteza u onoj njihovoj smešnoj halji. Na moj pozdrav „đes buraz, ša ima” samo je kimnuo glavom, i ipak mi sprečio ulaz u hram. Bezobrazluk. Da je bio bilo ko drugi umesto džedaja, dobio bi po njonjari momentalno. Ipak, nije se zezati sa vitezom džedaja. Ostao je imun čak i na mito od 20 evra, naglasivši da samo službena lica mogu ući u zdanje.
Videvši da sam ubogi turista, ipak je malo popustio i počeo mi objašnjavati da hram postoji već više od 4000 hiljade godina, preseljen sa Ossus’a na Coruscant, da je u napadima skoro uništen pa opet izgrađen, i da su mu najimpresivnije odaje ona „soba hiljadu fontana”, sve sa ogromnim parkom, pravim jezerima i kaskadama, zatim odaje za trening svetlosnom sabljom, ogromnu arhivu i gigantske projekcione holografske mape zvezda galaksije. Zahvalio sam mu se i ponudio ga sa pola sendviča. Krenuo sam prema stanici, zastao i okrenuo se da slikam hram.
Mahnuo sam ljubaznom vitezu, koji je još uvek žvaćući, prste oblizivao...Sledeća destinacija mi je bila zdanje galaktičkog saveta.
Došao sam do te ništa manje impozantne građevine taksijem, ne želeći ponovo da rizikujem pokazivanje srednjeg prsta okolo. Kada sam stigao, priključio sam se grupi turista koji su kao ovce tapkali za vodičem. Cedeći jelen pivo iz konzerve, slušao sam vodiča, koji je zastajkivao kraj svakog bitnijeg dela zdanja i držao nam predavanje o samom senatu.
Elem, kaže čikica da je Republika nastala u samom galaktičkom jezgru, pre oko 25000.godina (po galaktičkom standardu) kao vojni i ekonomski savez određenog broja planeta. Tada je i ustoličena Republika, sa sedištem na Coruscantu. Veliku zaslugu za nastanak Republike ima i otkriće Corellian Hyperdrive pogona, koji je i omogućio spajanje svetova. Svaka od tih planeta-svetova je izabrala i odaslala po jednog senatora koji će zastupati njene interese u Republičkom senatu.
Svi svetovi-članice su i dalje bili nezavisni o Republici u svojim planetarnim okvirima, mogle su i dalje da održavaju svoj vid vladavine na istoj, tako da su prvobitne članice senata bile i monarhije, kao i sva ostala društvena uređenja poznata inteligentnim vrstama.

Kako je moć, a samim tim i uticaj Republike rastao, tako se povećavao broj članica, vršeći ekspanziju na druge regije galaksije. Telo senata je počelo bivati „preusko” za toliki broj senatora, tako da je godine 1000. (po galaktičkim standardima) urađena reforma, takozvana Ruusan reformacija. Ta reforma je podrazumevala da se svetovi – članice Republike podele u sektore, i da svaki sektor imenuje svoju senatorsku delegaciju. Tako da ima slučajeva sa sektorima sa hiljadu svetova koju predstavlja jedna delegacija, kao i sektore sa jednim ili dva sveta....
Nije redak slučaj bio i sa esnafima, kada su se jako udaljeni, ali ipak interesno vezani svetovi udruživali u esnafe i tako formirali svoj „sektor”, sa svojom senatorskom delegacijom. Svaka ta delegacija je imala svog senatora, sa pomoćnicima, savetnicima, pravnicima itd. I svaka delegacija, bez obzira koliko svetova zastupala ili koju grupu ili esnaf zastupala, imala je pravo jednog glasa po datom glasanju.
Vrhovno telo senata, Kancelara, je birao između sebe sam senat.

Uloga reda Džedaja je bio da se staraju u čuvanju integriteta senata, kao i sprovođenje odluka istoga.

I konačno smo se popeli na galeriju samog senata. Ne moram vam reći koliko me vodič smorio tim predavanjem. Toliko sam bio zadivljen veličinom tog zatvorenog prostora, da sam podrignuo od pošljokane konzerve jelenka. Sreća, pa me drugi turisti nisu čuli ili su se samo pravili, al me onaj vodič popreko pogledao.

Ravno 1024 senatorske platforme su bile postavljene na zidovima najvećeg zatvorenog prostora koji ikad videh. Svaka platforma je mogla udobno smestiti senatorsku delegaciju i imala je mogućnost da se odvoji od zida i lebdi ka sredini tog kružnog prostora, zahtevajući pravo glasa. Proletelo mi je kroz glavu da bi se naši političari baš lepo zabavljali da kojim slučajem imaju u skupštini takve lebdeće platforme...

Nakon završetka ture po senatu, našao sam se opet vani, u gradu, i odlučio da obilazak Coruscanta nastavim posetom Imperijalnoj Palati. Dosta sam čuo o toj palati i jedva sam čekao da je vidim.
Pošto su mi se evri topili brzinom sladoleda usred supernove, odlučio sam da opet putujem Coruscantskim javnim gradskim prevozom. Nemate pojma koliko je sve skupo ovde. Zadnja poseta restoranu, znate onaj, tri kilometra od Senata, prvi bulevar levo od njega, pa nivo 66., sa divnim pogledom na grad, me je koštala oko 300 evra. Sreća pa donesoh podosta one šljive sa sobom, ovde je baš na ceni, skoro kao i vegeta.

Hrana mi je prisela... a i kome ne bi, kad vam nadrndani i krivo spojeni robot ispostavi ogroman račun za nešto što i ne znate šta je. Jest, bilo je ukusno i sve to, a i pivo im je skoro ko Jelenko, al oni nisu normalni, to sa cenama. Jeste da je Coruscant centar univerzuma, al očito nemaju pojma kako raja na Teri teško živi. Iz besa, napisao sam protestnu notu turističkom birou i otkazao hotelski smeštaj. Odlučio sam drugu noć na ovoj derikoži -planeti provesti u ratnoj ptici. Jes da nema ni pošten đakuzi, al je zato džaba. A ima i one pite u frizu. Pile je „stradalo“ na putu ovamo...

Elem, rano izjutra, lepo naspavan, krenem ka palati. Putovao sam podosta do nje, jedno sedam, osam sati. Nije baš jednostavno presedati iz letećeg u leteći bus... Ali na kraju mi se isplatilo.

Daleko najveća zamak-palata u poznatom svemiru. Zamislite koliko je to čudo veliko, da čak ima i hangar garažu u koji se ladno uparkira lični kancelarov Stardestroyer, da mu boja ne bi matirala od Coruscantskog sunca. Lepo se videla njuška Destroyera, kada su stormtrooperi otvorili vrata garaže da se proluftira..

Elem, Imperijalna palata je visoka neverovatna tri kilometra. I sadrži preko 20 000 odaja i prostorija. Tu je smešten kompletan Kancelarov obaveštajni aparat, ogromna biblioteka, kao i posebna konferencijska sala za senatore, sa ukupno šest stotina mesta za senatorske delegacije, zatim interni zatvor, ogromne sefove za čuvanje Sithskih i Džedajskih artefakta, ljetne i zimske odaje, kao i umetničku galeriju, restorane za turiste i sletnu pistu za turističke autobuse.

Mada, Imperijalna Palata nije oduvek bila tako grandiozna. Onaj megalomanski Palpatin je napravio ovakvu kakva je sada. Zamislite, najviša prostorija u palati je njegov tron, Palpatinov. Nisu mi dali da vidim tu prostoriju, al' sam se zato izkezio debelih evra, ne bi li se dočepao slike koju mi je sa svog mobilnog skinuo jedan baja iz Imperijalne garde.

Vidite, Palata je bila skoro uništena u invaziji Yuuzhan Vong-a. Tadašnji vladar galaksije, Borsk Fey'lya, je za vreme prodora agresora u Palatu aktivirao bombu kojom je sebi oduzeo život, ali i 25.000 boraca agresorskih snaga. Tom prilikom je skoro cela palata stradala.

Građevina me najviše podsetila na spoj gotske katedrale i piramide. Napravljena od zelenkasto-sivog kamena, i nekakvih kristala tako da svetluca fluroescentnim sjajem u mraku. Prizor je bio veličanstven, kada sam je preletao u svojoj ptici, napuštajuči Coruscant. Naravno, ništa manje nisu impresivni Imperijalni vrtovi, koji se prostiru oko same Palate, i u kojima se čovek ili bilo koja druga inteligentna ili glupa vrsta mogu sasvim lako izgubiti...
I kad smo kod gubljenja, da li ste znali da svi radnici u Palati i oko nje moraju da nose GPS uređaj sa sobom? Čak su i meni jedan dali, prilikom obilaska, i koje li drskosti, oduzeli na izlasku iz Palate. A taman htedoh jedan besplatan suvenir da ponesem kući, na Teru. To su uveli otkako su našli onu mrtvu službenicu u njenoj kancelariji, u koju je retko ko zalazio. Žemska se zvala Frona Zeffla, i našli su je godinu dana nakon njene smrti.
Zato, kad budete tumarali palatom, pamet u glavu i ne zalazite svugde, jer ko zna kada su u tim GPS uređajima baterije menjanje zadnji put...

Nakon završetka obilaska Imperijalne Palate, mislio sam i da skoknem do jedinog prirodnog rezervata planete-grada, čuvenih Manarai planina, koje se nalaze blizu Imperijalne Palate i koje se i vide sa iste. Međutim, kada sam zavirio u svoj novčanik, odustao sam i pomislio da su sve planine u svemiru iste.. Imao sam izbor da ih obiđem i bacim zadnju kintu na obilazak raznih mamipara tamo i da se švercujem u busu nazad do astro luke, ali kada sam čuo da planina ima dva vrha sa lebdećim restoranima i kockarnicama, odustao sam. Ajd da je jedan vrh, nego dva.... A i sumnjam da bih uspeo ne platiti kartu za par hiljadu i nešto kilometara vožnje.

Vrativši se u luku do svoje Klingonske ptice, primetio sam da se ona mala iz carine sva zacrvenela, videvši me.
Prestala je žvakati neku hranu i spustila pogled... promrmljala je „nadam se da ste se lepo proveli”, i vrnula mi pasoš, zaboravivši izlazni pečat udariti.

Kada sam u orbiti oko Coruscanta zadao brodskom kompu koordinate Mlečnog Puta, proletelo mi je nešto kroz glavu...
Trknuo sam do brodske kuhinje i otvorio friz.
Pita je nestala.

Zato se ona mala iz carine crvenela i umalo udavila nije...
Drpila mi je pitu.
I naravno, onoliki put do Tere sam grickao nokte od gladi..
Eto, to vam je prestonica SW galaksije....


Do sledećeg putovanja.


Priredio Sal


 
 

Beskrajni SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   Novi SF filmovi

Kopirajt © 2006-2022. SF tim. Sva prava zadržana.

MKPortal M1.1.2b ©2003-2007 mkportal.it
Strana je generisana za 0.01418 sekundi uz 20 upita