SF Vektor 8
SF VEKTOR www.sftim.com
10
Maj 2010.

  Fanzin SF tima Naučna i epska fantastika, fantazi i horor
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17  Moj svemirski safari (1/2)

U galaksijama daleko, daleko odavde...

Leto, kao i godišnji odmori su na pomolu i samo slušam kako na poslu, ulici ili kafanama pričaju gde, s kim i kako su proveli prošli godišnji odmor. Povremeno, kada su se ispucali svojim samodivljenjem, pitaju me gde sam, s kim i kako ja proveo svoj odmor. Ja im nisam odgovarao, skretao sam sa teme. Vidite, nije da nisam nigde bio, bio sam i te kako... Ali nisam mogao ispričati ikome, jer mi ne bi verovali, ili bi me smatrali ludim.
Pre bi bilo ludim..

Jer, ja sam odlučio da posetim u cugu sve čuvenije planete iz čuvenih SF filmova... I posetio sam ih, sve redom...

U ovom putopisu vam opisujem moje putovanje na jednu grad-planetu, središtu SW galaksije. Sad, ja znam da mi ne verujete to, ali prosto moram to negde ispričati. To putovanje je bilo previše fantastično, da bi ga zadržao samo za sebe. Ostali planete i moje putovanje do njih ću vam opisati u narednim brojevima Vektora.

Elem, dođem ja na tu ideju i kontam kako da je realizujem. Obratim se u jednu turističku agenciju i iznesem im svoju želju. Onda su mene izneli u onoj košulji i strpali me u vozilo hitne pomoći.
Dok sam bio na 24 satnom posmatranju, uvideo sam svoju grešku i odlučio da malo diskretnije isplaniram i sprovedem u delo svoj odmor. Srećom, ostade mi broj telefona onog Klingonskog oficira koji je bio tako ljubazan da mi ustupi jednu njihovu ratnu pticu na test vožnju za potrebe jednog od mojih prethodnih članaka.Nazovem ga ja tako i popričam sa njim. Setio me se odmah i obećao mi jednu D-12 ku, pa da neometan i neograničen raznim preskupim aranžmanima putujem gde i kako hoću, ali da je vratim u ispravnom stanju. Rekao mi je da će mu biti čast da se Klingovski ponos vidi u Republici, pa da njihovi komandanti tamo pozelene od zavisti, a piloti raznih TIE fightera crknu od muke... Klingonci i njihovo pitanje dokazivanja i časti...CCccccc... Naravno, nisam mu to spomenuo... umesto toga, dogovorili smo detalje i ljubazno sam mu se zahvalio.

Ugovorene noći sam spakovao u ranac pasoš, box Malbora, baterijsku lampu, upaljač, litar šljive, pite, pečeno pile i par memorijskih kartica za moj foto aparat. Naravno, uz rezervnu garderobu i sredstvima za higijenu. Popeo sam se na Frušku Goru, na tačnu koordinate koje su mi stigle sms porukom i...
...i obreo se na brodu, istom onom kog sam terao ko mutav po kvadrantu za potrebe Vektora.
Čim sam napustio teleporter kabinu ratne ptice, zatekao sam poruku od onog oficira. Ponudio se da mi pravi društvo, i da svratim po njega. Kao, poneće i bure krvavog vina. Još mi je samo trebao nadrndani Klingonac na odmoru....

Upalio sam sub radio i ostvario vezu sa njim.
Objasnio sam mu da ne bih mogao odvojiti jednog takvog važnog oficira klingonske armije od njegovih časnih i hrabrih zaduženja vrednih divljenja, i da će mi biti životna čast od njega primiti bure krvavog vina kog ću sam popiti, kako tradicija i nalaže. Gledao me sa ekrana pola minuta i pucao od ponosa, časti i Klingonskog dostojanstva. Onda je potčinjenim naredio da mi spreme ceremonijalni Bat'leth na poklon i ponudio mi bratimljenje... samo mi je falio to hladno oružje od pola tone da vucaram po galaksijama. Mora da sam preterao hvaleći ga, al ko bi ga trpeo celim putem. Ipak, bio je toliko ljubazan da mi spremi i mapu koordinata planeta koje sam hteo da obiđem. Vidite, sumnjam da bi ste iz prve našli željenu planetu u celom svemiru nasumično tražeći okolo.

Kada sam se smestio za komande D12 ke, nisam mogao da odolim... Uključio sam maskirni uređaj i lagano prišao dvojici NASA astronauta koji su u otvorenom svemiru, van šatla, popravljali nekakav vojni satelit. I to iznad Rusije, zamislite. Još pod maskirnim štitom, spustio sam prozor u kokpitu ptice i lagano kucnuo prvog astronauta po leđima. Sporo se okrenuo, i napravio jednu od najglupljih faca u istoriji glupih faca kada je video prazan svemir ispred sebe. Kada se vratio poslu, zviznuo sam mu jednu iza ušiju po kacigi, tako da je i alat ispustio...
Onda sam demaskirao brod. I sada se cenim od smeha kada se setim faca astronauta kada su me ugledali kako virim kroz prozor ratne ptice i plazim im jezik. Šok i neverica im se ocrtavala na licima, dok su gledali duž 150 metarskog broda koji im je prišao na dvadesetak centimetara totalno nevidljivo i neprimećeno.

Kada mi je bilo dosta zabave, ukucao sam u brodski komp prvu koordinatu. Prepoznao je,i pažnjom onog Klingonca na Srpskom jeziku ispisao po panelu

Odredište: Coruscant.
Unesite brzinu kretanja. (Vo)
Vidite, hipersvemirske koordinate Coruscanta su (0-0-0), i to svako dete u galaksijama zna. Ipak, najvažniji svet u galaksijama zaslužuje da bude centralna tačka svega i svačega.

Pošto mi komande 12 ki nisu strane, odmah sam skontao šta znači ono Vo. Želi da unesem vorp brzinu, jer je komp ispravno zaključio da bi sub svetlosna brzina bila jako spora za tu udaljenost... Ukucao sam vorp 1,5, lupio enter i zavalio se u sedište... vidite, pri tom malom vorpu, možete i snimiti pokoji solarni sistem uz put. Ipak sam bio na odmoru, a ne na trkama.
Zato sam i prepustio auto-pilotu da me odvede do te jedinstvene i čuvene planete-grada. Doduše, ni Trantor nije niša manje respektabilan, ali do njega filmske ekipe Holivuda nisu još stigle, tako da sam ga izostavio iz mog safarija.

Nakon određenog vremena, izronio sam iz hiper svemira u normalni. Zaključio sam da sam skoro stigao na centralni svet univerzuma. U to sam se dodatno uverio videvši na radaru, a i golim okom, more raznih letelica oko sebe... što onih manjih, što pravih međugalaktičkih grdosija.

Od kontrole leta sam dobio vektor silazne putanje i instrukcije za sletanje u jednu od mnogobrojnih astro luka. Postupio sam po uputstvu pazeći striktno de ne napravim ni jedan saobraćajni prekršaj.Po izlasku iz broda, sačekali su me predstavnici carine ili ekvivalentnog imigracionog organa i baš neuljudno zatražili pasoš na uvid. Svi redom su podigli obrve kada sam im onako pun sebe stavio pod njihove noseve naš pasoš Republike Srbije. Onda su me odveli u zasebnu prostoriju i pretresali od glave do pete. Verovatno su mislili da ispod havajke košulje držim neki blaster ili sličnu utoku. Kada su se uverili da sam čist ko suza, ipak su se uljudili i izvinjavali, pravdajući se time da im ne dolaze često gosti iz Srbije, sa Tere. Odgovorio sam mladoj i lepoj Corusantkinji da me može pretresati kad god poželi, i da ću joj narednih dana za tu svrhu biti na raspolaganju.

Upućen sam u turistički biro, gde sam dobio osnovne podatke o planeti, koji su me jako impresionirali. Naime, Coruscant je bio sedište mnogih vlada i carstva galaksije. Udaljen je 10000 svetlosnih godina od galaktičkog jezgra, SW galaksije. Čine je tri prstena, i to duboko jezgro, jezgro svetova i kolonije. Coruscant se nalazi u galaktičkoj regiji jezgra svetova.

Kao što mi je rečeno, planeta je bila središte mnogih vlada i carstva, kao što su Galaktička Republika, Galaktičko Carstvo, Yuuzhan Vong Carstvo, Nova Republika i Galaktička Federacija.

Orbitalni period planete je prvobitno bio 368 dana, ali je to smanjeno zahvaljujući Yuuzhan Vong –a, koji je malo „primakao” jedinoj zvezdi sistema, tj. njihovom suncu, Coruscant Prime, jer je sama planeta bila udaljena u rasponu od 207 do 251 milliona km i time nije primala dovoljno toplote za život. Isti su takođe „uklonili” jedan od četiri meseca Coruscanta, valjda tako prilagođavajući planetu svojim potrebama. Ko je ta rasa, i šta su, nisam uspeo saznati, jer niko nije bio voljan da priča o njima. Znam samo da su ratovali za Coruscant sa Starom Republikom (Galaktičkom Republikom) i okupirali ga, al ne za stalno. Sada, dan na Coruscantu traje 24 sata po galaktičkom standardu, sve sa populacijom od 100 milijardi žitelja.

Prvobitni žitelji planete su rasa zvana Taung, ali oni su na žalost izumrli, ako ne i istrebljeni. Gravitacija Coruscanta iznosi 13.91 m/s² na površini, i drži vodenu površinu od 29% ukupne planete, ali samo na polovima, u zaleđenom stanju. Coruscant sadrži ogromne zalihe vode, pod zemljom. Naime, kako se gradila planeta-grad, koja je prvobitno bila većinski pokrivena vodom, tako se ista potiskivala grandioznim inženjerskim projektima ispod.

Cela planeta je podeljena u nekoliko hiljada kvadranta (koji su veličine prosečne Teranske države) a svaki kvadrant na sektore. Isti sektori se često nazivaju među populacijom po nadimcima, umesto po oficijelnoj oznaci. Na primer, ono što sam saznao posle, je da se sektor H-46 u narodu zove Sah'c Town, pa prezimenu porodice koja poseduje većinski deo zemlje u istome.

Najomiljeni sport među stanovništvom je Chin-Bret. Šta je to i kako se to igra, nije me interesovalo jer nisam hteo da ostavljam lovu u tamošnjim kladionicama. Ali ono što me naj dojmilo je to što se sve, ali baš sve reciklira. Od ambalaže, odeće do kompletnih industrijskih postrojenja i mašina, ama baš sve. Svaka im čast na tome, skidam kapu.

Nakon toliko impresivnih podataka koje sam jedva pohvatao od ljubazne službenice turističkog biroa, rešio sam da krenem u obilazak znamenitosti planete.

Prva destinacija mi je bila hram vitezova Džedaja. Kako sam se gradskim (ili planetarnim) prevozom primicao toj građevini, nehotice sam se toliko zabuljio u istu da su me ostali putnici u letećem busu upozoravali da zatvorim usta, jer nije pristojno na Coruscantu držati ista razjapljena duže od 2 min. Čak sam čuo par zlonamernih komentara, kao „divljak iz kolonija” i „šta ovaj glumi”. Pogledavši oko sebe, uvideo sam da jako odudaram od ostalih putnika busa, a i ostatka populacije Coruscanta. Moja žuta havajka, plavi šorts, kačket i sunčani cvikeri su jako odstupali od normi odevanja koje su bile podrazumljive na toj planeti. Ipak, nisam se uzbuđivao mnogo oko toga, smatrajući da ja „nisam odavle” i da me boli uvo i još po nešto. Tim zluradim osobama sam pokazao srednji prst u njegovoj punoj veličini, i uprkos što naše svetove dele celi svemiri, značenje prsta je na Coruscantu jako dobro razumljivo.


Nastavak na sledećoj strani...


Priredio Sal


 
 

Beskrajni SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   Novi SF filmovi

Kopirajt © 2006-2022. SF tim. Sva prava zadržana.

MKPortal M1.1.2b ©2003-2007 mkportal.it
Strana je generisana za 0.02532 sekundi uz 20 upita