Otvorite svoj blog u SF tim | HOME
Slučajni prolaznik kroz život
Slučajni prolaznik kroz život
O meni
Godine: 54
Lokacija: Modriča
Zodijak: Virgo
Blog Description
Totalno nezainteresiran i neprimjetan ja sam samo slučajni prolaznik kroz život. Usput zapisujem na papir svoje emocije, svoje misli, ono što me dojmi toga dana.
Volim...
Ne volim...
Arhiva
novije
April 2016
Sajtovi
Knjige...
Muzika...
Filmovi...
Citati


015311
Poseta

Subota, 30 April 2016
Klerfeov nauk

U jednom Remarkovom romanu (Erich Maria Remarque) jedan od junaka zove se Klerfe. Nemojte me pitati kako se roman zove. Čitao sam to veoma davno, a zbirka Remarkovih romana 'otišla' je sa cijelom mojom bibliotekom tamo početkom devedesetih i nikada nisam imao volju da je obnavljam u fizičkom obliku.

Da se vratim Klerfeu. On vozi kola koja su po svim vizuelnim kriterijumima kršina nad kršinama. Ali, ispod trule karoserije s koje je otpala većina farbe, koja je tu i tamo nevješto pokrpana i ofarbana ne baš posve istom nijansom, čuči sam đavo. Ta kola tako samo izgledaju nepažljivom promatraču dok, međutim, pažljiv promatrač može vidjeti (i čuti) da je tu sve na svom mjestu, da ništa ne škripuće i ne klopoće, da su gume savršene a motor samo prede. Jer, samo limarija izgleda nikako. Ispod se krije savršeno sređena zvijer sa motorom koji je spreman da rikne iz sve snage i da to neugledno vozilo potjera do vrtoglavih brzina pri čemu ubrzanje sabija putnike duboko u sjedišta.

Klerfe je obožavao da tim i takvim kolima izađe na otvorenu cestu i, vozeći lagano, čeka žrtvu. A žrtve su uvijek tatini sinovi (ili same bogate tate), u svojim skupo plaćenim najnovijim blistavim limuzinama. Još bolje ako je žrtva u ženskom društvu. Puštao bi ih da ga stignu, ali ne i da ga prestignu. Obično bi počinjalo time što bi žrtva, stižući ga, pogrdljivo svojoj pratnji pokazivala Klerfeova kola. Zatim bi dodala gas i krenula u preticanje. Ali, Klerfe nije dozvoljavao da to tako prođe. I on bi lagano ubrzavao ali i puštao da ga žrtva dostigne, izjednači se s njim. U trenutku kad žrtvinim licem pređe trijumfalni osmijeh, Klerfe bi dodao gas i ostavio ih daleko iza sebe. I nije bilo nikakve pomoći jer niko nije imao nikakve šanse.

Drugari su pitali Klerfea zašto to radi. Zašto ne nabaci neku ljepšu karoseriju, dostojnu mašine koja se krije ispod, i svima odmah da do znanja sa čime imaju posla. Ne, rekao je Klerfe. Ovako on daje nauk svima koji su skloni da nešto procjenjuju prema vanjskom izgledu, ne ulazeći u suštinu.
MasterYoda je napisao/la @ 13:19 - Link - komentari (1)