Otvorite svoj blog u SF tim | HOME
Slučajni prolaznik kroz život
Slučajni prolaznik kroz život
O meni
Godine: 54
Lokacija: Modriča
Zodijak: Virgo
Blog Description
Totalno nezainteresiran i neprimjetan ja sam samo slučajni prolaznik kroz život. Usput zapisujem na papir svoje emocije, svoje misli, ono što me dojmi toga dana.
Volim...
Ne volim...
Arhiva
novije
Maj 2016
April 2016
Februar 2013
Maj 2012
Mart 2010
Septembar 2009
Avgust 2009
Mart 2008
Oktobar 2007
Sajtovi
Knjige...
Muzika...
Filmovi...
Citati


015311
Poseta

Subota, 06 Oktobar 2007
Danas je zadušna subota.

Zadušnice se, barem ovdje, ne stavljaju onome ko još nije imao četrdesetnicu. Ipak, slućaj je tako htjeo, danas je našem Šumi sedmica.

Život je moju porodicu vodio mnogim krajevima bivše Juge, da bi, nekako usput, ja ostao ovdje gdje sam. Posljedica toga je da na ovim grobljima ovdje nemam nikoga svog osim nekoliko prijatelja, a groblja na kojima imam svoj rod suviše su daleko da bi se mogli ispoštovati svi običaji. Svejedno, mogu otići obići počivše prijatelje, prislužiti svijeću i pomoliti se za sve, i mrtve i žive. I duše mrtvih preporučiti Bogu.

Obilazim grobnicu našeg pokojnog predsjednika. Kakav veličanstven posao su uradile radne ekipe u samo dva dana. Gotovo je nevjerovatno šta se može uraditi kad ima dovoljno i volje, i elana a i novca.

Juče su mi neki skrenuli pažnju na nešto što, zauzet drugim stvarima, nisam ranije primijetio.

Postoje određene civilizacijske norme, neki uobičajeni načini ponašanja u ovakvim situacijama. Zvanično, poluzvanično i nezvanično prisustvo na sahranama nije propisano nikakvim zakonima osim zakonima civilizovanog ponašanja.

Kažu da je Republika Srpska dio Bosne i Hercegovine. Žele čak i da je potpuno utope u BiH. A na sahtani predsjednika RS nije bilo ni zvanične delegacije BiH niti drugog BiH entiteta. Nije bilo ni poznatijih ličnosti iz tih delova, da onako, nezvanično, ljudski isprate prije svega čovjeka, a onda i nekoga s kim su svakodnevno kontaktirali. Njihova sramota, koja pokazuje na kom su civilizacijskom nivou. Jedno 500 godina za ostatkom svijeta (a tako im i kalendar ide).

Sjećam se da, kad je umro Alija Izetbegović, na sahrani su bile i zvanične delegacije raznih tijela iz RS. A Alija je ratni zločinac, to znamo svi koji smo bili u ovom našem kotlu. I ne treba nam za to nikakva presuda nekog tamo Haškog tribunala. Uostalom, ni Hitler nikada nije osuđen kao ratni zločinac.

A mi moramo živjeti s njima u istoj državi. I još hoće i policiju da nam oduzmu. I, kao da su to jedva čekali, sad bi da iskoriste priliku i postave nam nekog muslimana za predsjednika.
MasterYoda je napisao/la @ 17:35 - Link - komentari