Otvorite svoj blog u SF tim | HOME
Slučajni prolaznik kroz život
Slučajni prolaznik kroz život
O meni
Godine: 54
Lokacija: Modriča
Zodijak: Virgo
Blog Description
Totalno nezainteresiran i neprimjetan ja sam samo slučajni prolaznik kroz život. Usput zapisujem na papir svoje emocije, svoje misli, ono što me dojmi toga dana.
Volim...
Ne volim...
Arhiva
novije
Maj 2016
April 2016
Februar 2013
Maj 2012
Mart 2010
Septembar 2009
Avgust 2009
Mart 2008
Oktobar 2007
Sajtovi
Knjige...
Muzika...
Filmovi...
Citati


015311
Poseta

Subota, 30 April 2016
Klerfeov nauk

U jednom Remarkovom romanu (Erich Maria Remarque) jedan od junaka zove se Klerfe. Nemojte me pitati kako se roman zove. Čitao sam to veoma davno, a zbirka Remarkovih romana 'otišla' je sa cijelom mojom bibliotekom tamo početkom devedesetih i nikada nisam imao volju da je obnavljam u fizičkom obliku.

Da se vratim Klerfeu. On vozi kola koja su po svim vizuelnim kriterijumima kršina nad kršinama. Ali, ispod trule karoserije s koje je otpala većina farbe, koja je tu i tamo nevješto pokrpana i ofarbana ne baš posve istom nijansom, čuči sam đavo. Ta kola tako samo izgledaju nepažljivom promatraču dok, međutim, pažljiv promatrač može vidjeti (i čuti) da je tu sve na svom mjestu, da ništa ne škripuće i ne klopoće, da su gume savršene a motor samo prede. Jer, samo limarija izgleda nikako. Ispod se krije savršeno sređena zvijer sa motorom koji je spreman da rikne iz sve snage i da to neugledno vozilo potjera do vrtoglavih brzina pri čemu ubrzanje sabija putnike duboko u sjedišta.

Klerfe je obožavao da tim i takvim kolima izađe na otvorenu cestu i, vozeći lagano, čeka žrtvu. A žrtve su uvijek tatini sinovi (ili same bogate tate), u svojim skupo plaćenim najnovijim blistavim limuzinama. Još bolje ako je žrtva u ženskom društvu. Puštao bi ih da ga stignu, ali ne i da ga prestignu. Obično bi počinjalo time što bi žrtva, stižući ga, pogrdljivo svojoj pratnji pokazivala Klerfeova kola. Zatim bi dodala gas i krenula u preticanje. Ali, Klerfe nije dozvoljavao da to tako prođe. I on bi lagano ubrzavao ali i puštao da ga žrtva dostigne, izjednači se s njim. U trenutku kad žrtvinim licem pređe trijumfalni osmijeh, Klerfe bi dodao gas i ostavio ih daleko iza sebe. I nije bilo nikakve pomoći jer niko nije imao nikakve šanse.

Drugari su pitali Klerfea zašto to radi. Zašto ne nabaci neku ljepšu karoseriju, dostojnu mašine koja se krije ispod, i svima odmah da do znanja sa čime imaju posla. Ne, rekao je Klerfe. Ovako on daje nauk svima koji su skloni da nešto procjenjuju prema vanjskom izgledu, ne ulazeći u suštinu.
MasterYoda je napisao/la @ 13:19 - Link - komentari (1)
Utorak, 26 April 2016
Ja, Freelancer

Prođe i pola godine kako sam bez zaposlenja. Namjerno kažem bez zaposlenja, a ne bez posla. Jer, posla imam. Ali, krenimo nekim redom...

Nikada nisam obraćao pažnju na priče o poslovima putem interneta. Čuo sam za to, ali mi je uvijek izgledalo kao nešto previše komplikovano da bih se time bakćao. Posebni sajtovi, komplikovane registracije sa mnogo verifikacija, a naročito teškoće da se u ovim balkanskim novokomponovanim državama dođe do jedva zarađenog novca, sve me to odvraćalo od ovog vida bavljenja internetom. A onda sam dobio otkaz u firmi i našao se u situaciji da u šezdesetim tražim posao. Bezuspješno. Ko će mene, matorca, zaposliti u jednoj tako dinamičnoj oblasti kakva je informatika? Ko će me zaposliti kada se svake godine (zahvaljujući Bolonji) 'naštanca' mnogo novih 'stručnjaka'. Svi oni imaju svog tatu, a tata zna nekoga, a grad je mali i nema baš mnogo mjesta za sve... Tako...

Jedna poznanica dobro se potrudila da mi razbije sve predrasude, i tako...

Postao sam freelancer!!!

I nije previše komplikovano. Registruješ se na neki od sajtova koji se bave povezivanjem naručilaca posla (Client) i izvršilaca (Freelancer). Postoji popriličan broj ovih sajtova a trenutno su najbolji Upwork, Freelancer, Guru, 99design. Moraš unijeti tačne i validne podatke o sebi jer će uslijediti nekoliko verifikacija (mejl, telefon, lični dokument i slično). Unos podataka o tome šta znaš (i/ili želiš) da radiš olakšava filtraciju ponude. Skill takođe, a poželjno je ubaciti ponešto i u portfolio. I, to je to. Možeš početi sa apliciranjem (bidovanjem) i čekati da neko prihvati tvoju ponudu.
Ima tu mnogo trikova kako kvalitetno bidovati, ali neću sada o tome. Koga zanima, već će se snaći ili pronaći dosta tekstova na mreži. Želim reći par riječi o drugom, jednako važnom elementu svega ovoga.

Kako do para?

Lijepo. Odradili ste posao, klijent je 'oslobodio' pare i one sada leže na vašem računu na sajtu (npr. Upwork). Ja bih da one budu u mom džepu. Kako doći do njih? Postoji mnogo načina ali se sve, u osnovi, svodi na otvaranje posebnog računa (PayPall, Skrill, Payoneer...) i povezivanje ovog računa na metod naplate na sajtu preko koga radite. Postoje i neke razlike među računima, pa sve treba dobro da se provjeri. Iza PayPall, recimo, ne stoji nikakva banka, pa morate u svojoj banci otvoriti devizni račun koji onda povezujete sa svojim PayPall nalogom i prenosite pare. Skrill posluje preko neke banke u Londonu i izdaje svoje MasterCard kartice koje, na moju žalost, ne izdaju za Bosnu i Hercegovinu. Meni posao vrši Payoneer. Iza njega stoji američka banka, i izdaju kartice za cijeli svijet. Iako su me mejlom obavijestili da ću svoju karticu dobiti za 20 do 30 dana, stigla je nakon 13 dana od registracije. Do sada sam je isprobao na više mjesta, i sve funkcioniše kako i treba - bez ikakvih problema.

Da malo objasnim onima koji nisu upoznati s cijelom problematikom. Odmah na početku, sajt preko koga radite uzima nešto od vašeg zarađenog novca. Upwork uzima 10% odmah i još 2$ kada prebacujete pare na neki od računa. Prilikom svake transakcije - prebacivanja para tamo-amo, svi uzimaju neku svoju pinku (fee) i veoma je važno o kolikom iznosu se radi i da bude što manje uključenih u taj proces. Ako, npr. idete sa Upwork na PayPall pa na bankovni račun, transfer sa PayPall na bankovni račun može mnogo da košta. Mojoj prijateljici se u početku dešavalo da joj banka uzme 30-40 $ za svaki transfer, što je baš zelenaški.

Payoneer radi drugačije. Kada otvorite (i verifikujete) račun kod njih, šalju vam svoju personalizovanu MasterCard debitnu karticu. Kartica, uz propratno pismo, dođe avionskom poštom za oko 2 sedmice i potrebno ju je aktivirati kroz vaš račun. Tom prilikom unosite i željeni PIN koji kasnije možete i promijeniti. Sve je veoma jednostavno. Kartica vrijedi 3 godine a održavanje računa košta 30$ godišnje. Ima i tu jedan trik. Ako se ne registrujete direktno na sajtu Payoneer, nego za registraciju iskoristite link koji vam pošalje prijatelj (i ja sam iskoristio tu opciju), prvi put kada na vaš račun legne 100$ i vi i vaš prijatelj dobićete bonus od 25$, pa će vas kartica za tu godinu koštati samo 5$. Moj link je Payoneer pa ako sam nekoga zainteresovao moće to da iskoristi. Dobro i njemu i meni Very Happy

Računica svih ovih muvanja para u mom prvom transferu je ova:

Za prva tri odrađena poslića zaradio sam 120$
Upwork je uzeo svojih 10% pa mi je ostalo 108$.
Naredio sam transfer cijelog iznosa na Payoneer, pa je Upwork uzeo još 2$ a meni je ostalo 106$
Pošto je to bilo više od 100$, Payoneer je dodao 25$ i naplatio 30$ za prvu godinu (računaju se stvarne godine, a ne kalendarske). Na karticu mi je prebačeno 101$

Ovim parama raspolažem u potpunosti. Mogu ih dizati na bankomatima koji primaju MasterCard (a to je većina) ali oprez. Bez obzira koji iznos podižete, Payoneer će naplatiti fiksni fee od 2,5$. Karticom možete i plaćati na svim mjestima koja primaju MasterCard (skoro svi) i neće vam se obračunati nikakav dodatni iznos. Sve ovo u lokalnoj valuti, po kursu koji je mrvicu lošiji od bankarskog ali bože moj.
I još jedna napomena za dizanje gotovine: Obavezno ODBIJTE vršenje konverzije po predloženom kursu. Na taj način uvijek dobijete nešto povoljniji kurs (razlika može biti i 1%). Zašto je to tako - nemam pojma niti me zanima.
MasterYoda je napisao/la @ 18:46 - Link - komentari (1)