laboa sta ste radili sa tim zvjerinama? Ja sam samo igrao igrice, mislim sta se uopste moglo raditi na njima?
Ustvari, jednom prilikom mi je dosao neki drug i nesto prckao kuckao 2-3 sata, da bi na kraju neki konj koji ni ne lici na konja pomjerio nogu, za koju nisam siguran da je noga...
Tu sam zakljucio da programiranje nije za mene, puno rada a rezultat prilicno neuvjerljiv...
Sto se tice kompa iz '94 najvise lici na ovaj Mgordana, mada da me ubijes ne mogu da se sjetim jeli kasetofon isao odvojeno. Dolazio je i jedan dzojstik uz njega, obican, crni sa crvenom palicom i 2 dugmeta na postolju dzojstika, bez dugmadi na palici.
Onda mi je crko dzojstik, i ja nisam znao sta da radim s kompom i reko caletu da nosi to, da me vise ne interesuje
MasterYoda ZX81 mi je uglavnom služio kao spravica za pogon programatora EPROM-a. U to vrijeme sam se dosta bavio kojekakvim spravama u koje je ugrađivan jeftini Z80 mikroprocesor pa sam napravio programator nakačen na ZX81 preko koga sam ubacivao neophodni kod. Bila su to uzbudljiva vremena kada se vodilo računa o svakom bitu i bajtu i kada smo u 2k znali spakovati mnogo optimizovanog koda. Jedan naš projekat iz tog vremena posebno mi je u lijepom sjećanju: Kompjuterska činkvina (to ti je nešto kao bingo). U 2k EPROM tada sam uspio spakovati kompletan softver za generisanje pseudoslučajnih brojeva sa dužinom niza od 4 miliona, potrebna paljenja sijalica na izvučenom broju (uz treptanje par puta kad se izvuče novi broj) i sve ostalo što je potrebno da sistem radi - i to dobro. RAM je bio 256 bajta Laughing
Amstrad CPC464 je već bio mnogo ozbiljnija sprava. Za razliku od Spektruma i C64, on je imao jasno razdvojen BASIC i operativni sistem. Šteta je što je ta mašina izašla relativno kasno pa nije bila tako popularna jer je to bio mnogo moćniji komp.
MasterYoda Da bi uopšte bilo moguće napraviti mikrokompjuter, trebalo je prvo izmisliti mikroprocesor. Zašto je Intel i danas car u tom području? Oni su to i izmislili, daleke 1972. godine. Prvi nekomercijalni mikroprocesor Intel 4004 i prvi komercijalni Intel 8008. Evo kako je izgledala unutrašnjost tog procesora:

A evo i prvog mikrokompjutera, sagrađenog oko tog mikroprocesora. Prodavao se u kitu za oko 800 dolara - sami ste ga morali sastaviti. Komande su se unosile preko prekidača na prednjoj ploči a rezultat je prikazivan paljenjem lampica

To su sve U/I jedinice koje je imao.

Prvi mikroračunar koji se mogao kupiti gotov i koji je imao monitor i tastaturu. Do pronalaska miša proći će još podosta godina.

Bravi i Mr Dan-e, koji mi je uspeo izmamiti setnu suzu......
Sve to me asocira na neka lepa i bezbrizna vremena.
Inace, na spectrumu (ili comodoru) si mogao uraditi stosta...
Verovali ili ne, na spectrumu sam u basic-u napravio svoju pravu extra video igricu. Nikom iz "raje" nije verovao da je to moga intelekta delo.
Jeste da je to sve bilo jaaako sporo (posto moji pokusaji u asembleru nisu bili onakvi kako sam ja zamislio)....
Secate se PEEK i POKE komandi iz Basic-a?
E tu sam ja prvi put krekovao kao igrice....
U for-next petlji, sa peek-om, pretrazim sve celije sa br 3, jer 3 zivota si imao.
Onda, sa POKE-om, prepravim 3 na 255...
Svaki deseti pokusaj je imao rezultat da u igrici imas beskonacan br zivota....
Pola Sarajeva ne bi zavrsio igricu bez mog "hakerisanja" iz basic-a....
UH.....
30 FOR X=1 TO 10000
20 PRINT "MR SAL JE BOG KOJI PO ZEMLJI HODA"
30 IF INPUT= (ASC$ "") THEN GOTO 50
40 IF INPUT= ' ' THEN PRINT "MR SAL HAVE SUKNO TI GA VIRUS"; GOTO 20
50 NEXT X
60 END:REM KOJI NIKADA NECE DOCI, JER SAM NAPRAVIO MINI BASIC VIRUS KOGA SE MOZES RESITI ISKLJUCIVANJEM SVOG 8 BIT NOG MIKRORACUNARA...
Jebte, uspeh ja da nesto iz dubine svog memorijskog bloka, uz malu pomoc logickog dela , napravim. Mini virus u basic-u. Znam da fale dve tri prog linije za mnozenje, ali onda nisu postojali hard-ovi, pa nema potrebe..
Naredba REM je naredba iza koje sve u ascii codu otkucano, nema efekta na samo kompajliranje, znaci nebitno.Sluzi samo programerima da vide zabelesku u kodu (prenosi se cak prilikom kompajliranja u asembleov polumasinski/binarni, u stvari heksadecimalni kod.
Ostale prog linije su vam jasne...
Red, br linije sluzi da se priglupi basic asembleri mogu snalaziti medju vasim komandama.
Smile
8 bitni kod, makar i masinski, imao je po mom misljenju, najperspektivniji metod za pravljenje vestacke inteligencije....
Sve je svedeno na 8 bita.O 4 bitnim masinama, kao sto je bio ALTAIR, necu da pricam, jer to je bilo "vreme pre vremena"
Sa 2x8 bitnim, kao sto je ATARI 512 ili 1024st, necu da diskutujem, jer nisam nazalost sa njima radio...Znam da je onda zbog njih izasao BASIC bez prog linija......srnje.
Seca li se iko programa za 8 bitne, zvani LISA?
Izvrsavao se na prvim (nabudjenim XT-ovima) kao prvi u svetu program vestacke inteligencije?
Ukucas pitanje, gramaticki kako hoces, i LISA ti odgovori.....
LISA - jbt skroz sam zaboravio. Prvi pseudointeligentni program i izvor beskrajne zabave na onim starim kanticama. Koji je to urnebes bio kad nekako, s poluznanjem engleskog, uspiješ unijeti nešto što i ona prepozna. Zabavljali smo se (a bilo je negdje i na bb) s listama njenih priglupih odgovora.
@dan. smanjiću one slike - nisam primijetio da su tako velike. Žurba, žurba.
SalZnas, u serbiju kad smo nakon dejtona zbrisali, uspijo sam u prikolicu spakovati onu svoju 286-icu, sve zajedno sa monitorom...Od nje mi je ostalo onih 5.1/2 incnih disketurina (savitljivih).
Imo sam i epsonov A3 matricni stampac, neki FX....
Sve je to onda ovde vrijedilo u paketu oko 800 dm, i to u firmi koja je specijalizovana bila za otkup polovnjaka...'95.
Od tada, pa do prije godinu i po, nisam imao komp.
Pukla me neka lova, pa sa sinom odem u Jugodatu (firma koja je prodavala gotove konfiguracije, ali je u NS-u pukla) i izkezim onda za celerona 2.6, 256 rama i kolor monitorom od 17', sve zajedno sa combo srnjem 520evra....
Ne mozes zamisliti nase srece kad nam je bio isporucen....sreca zena mi bila sa mladjim u bosni...
Ja i Boki nismo se skidali.Niti sam ja na posao, niti on u skolu.Maraton do zore...
Dosla zena iz bosne i napada me kao "Sta uradi sa djeteta? Blijed je ko krpa...." A ja " Informatika, ljubavi, informatika....Smile "
A internet sam uveo malo pre formiranja sf teama....
Zamisli, odradim kurs za web dizajn bez interneta.....
MasterYoda Ja sam svoju opremu, kompletnu, ostavio u stanu kad sam krenuo iz Modriče. Bilo je važnijih stvari za ponijeti a malo vremena za pakovanje. Kasnije sam u nekoj ruševini našao 386, poluizgoren, ali sam ga uspio popraviti i dugo je bio moj jedini komp. Onda sam taj isti komp utrapio jednoj firmi uz neki svoj knjigovodstveni program i za tu lovu kupio Pentijuma 233. Poslije sam radio montažu i prodaju računara (bavio sam se ja i trgovinom pa smo i kolege) pa sam brzo unaprjeđivao svoju konfiguraciju. Danas kući imam nekog atlona i neću mijenjati dok ne moradnem (čitaj: dok me Vista ne natjera) a tada ću uzeti nešto sa dual jezgrom na 64 bita.
Dodatak: Imam i drugi računar, neki Celeron na 333. Održavam neke svoje DOS aplikacije (stari, dobri Clipper) a Celeron se ubio za taj posao. Naravno, kompovi su mi povezani a koristim i KVM svič pa imam samo jedan monitor, miša i tastaturu.
A imam i treći: to je jedna stara 486 kanta koju mi je žao baciti a ne mogu za nju ništa dobiti pa stoji u jednom ćošku i skuplja prašinu. Dao bih je nekome ali niko neće.
A imam i četvrti: Commodore 64 s kolor monitorom je uspomena na neka davna vremena. Nije u potpunosti ispravan (ne radi mu kontroler za periferije pa ne može ništa pročitati s trake ili CD-a) ali se mogu kljuckati BASIC programi, onako, s tastature. Njega ne bih dao ni za šta.
Kad već nabrajam: Imam i četiri štampača, tri laserska od kojih je samo jedan ispravan a ona dva ću vjerovatno uskoro usmjeriti prema komunalnom kontejneru, i jedan kolorac, termalni, za koga ne mogu nigdje naći trake (neki Star SJ144) pa ni njega ne koristim.
Ja kad se toga podsjetim, dobijem samo neku ruznu furku.....
Radio kao krupije, imao svoje kompove, svoju videoteku i zivio svojih 19-22 godine kao mali bubreg u super loju....Dok ne dodjose prvi demokratski izbori i onaj crni referendum.....
Cudno je to kako te stare 8 bitne relikvije i moje ratovanje imaju neku konekciju..(rs232 ili kempston interfejs)
Kako god, oboje je otislo u zaborav, uz veo mentalne magle koja je svake godine sve gusca i9 gusca, ali mi "junaci" sa 7,62 ja secemo, ostro i nerazumno, vodjeni nasom svescu istinske pravde i covekoljublja.....
Mr Sal je zreo za lecenje postraumatskog shita....
Nastavku spectruma, sa ugradjenim microdrajv-shitovima i, za ono vreme, jako naprednom "maticnom plocom"
Atari compovi, najrevolucionarni (Clive Sinclair i posle Jack Tramiel), su prekopirali QL da bi osvanuli kao ATARI 512 i !)1024ST masine....onda jbte bili napredniji, brzi i konfigurativniji od IBM-ovog AT-=a i XT-a.....da ne spominjem supergrafiku, koja je u ATARI-evim masinama procvala na celih 320x200 bez interlejsa.....
I sve to u osvit zore motorolinih 66xxxx procesora....
Evo i taj cuveni QL

Zamislite mladji sada koji imate P4 na nekih 2.5-30GH
I onda vam se pojavi neki QL na 10GH, ladno...koji kosta kao vasa kanta....
Ali, taj QL ne radi pod Win-om, nemoze ni jednu igricu da pokrene iz vase kolekcije, ne moze nista.....
Zato je propao kao svabo na sutjesci....Ser Sinclair se zaebao zato sto nije vodio racuna u moru nekompatibilnosti u svetu microracunara.....
Onda je majkrosoft udario, zestoko i nemilosrdno.....
Znate li da je Bil Gejts napravio DOS u garazi sa svojim pajtosom? Znate li da je DOS otkupio IBM za svoj prvi PC? A neznate da je Bilova mamica radila kao clan poslovodnog odbora IBM-a, pa pogurala sinovljev operativni sistem kao zvanicni za njihove PC-eve....
Nema veze sto neznate, sada znate. Tu je Mr Sal i stara garda da vas edukuju, u cilju istoricara svitanja zore DOOM-a i ostalih blagodeti P4 procesora....

Kada je načuo da IBM polutajno, poluzezajući se priprema neki novi računar, koji će poslije ući u istoriju kao IBM PC, Bili je upravo bio registrovao svoju firmu Micro-soft (tako se tada zvala). Iako je samo načuo da postoji nekakav operativni sistem zvani DOS, Bili je, okružen ekipom kravatana, sav ozbiljan, otišao u IBM i ponudio im taj isti DOS za velike pare. Onako, naprazno, bez robe i bez ikakvog znanja o robi osim da to treba da pogoni računar. I ubijedio ih je i potpisao ekskluzivni ugovor za taj operativni sistem. Svaka mu čast.
Faza 2. Sada je trebalo i nabaviti DOS. I nabavili su ga. Tim Patterson razvio je jednu varijantu DOS-a iz do tada jedinog OS-a za mikroračunare, CP/M-80. Legenda kaže da su Bilijevi advokati s Timom sklopili predugovor od 5000$ za prava korišćenja DOS-a a da je Bili prepravio cifru na 15.000 $ za sva prava. I Tim je pristao, izgledalo mu je to kao velika cifra za vezvrijedno parče softvera. Ostatak priče znate i sami.
Jedna činjenica koju možda ne znate. Tim Patterson umro je prije par godina. Kraj života proživio je kao siromah. Bili je od početnih osnivačkih 10.000$ došao do 100 milijardi istih zelembaća.
Sklepao ga Bil, sa ortakom, verovatno tim Patersonom, i "progurao" zahvaljujuci majci, kao zvanicni op sis za sve ondasnje i buduce PC racunare....
Secam se na 286-ici, da se Win 3.11 mogao pokrenuti samo uz DOS, im to ver. neke koje se sada ne secam....
Bil ne bi bio bil da nije mu matere, clanice ondasnjeg poslovodnog odbora IBM-a....
Za razliku od Jobs i Voznijaka, koji su DE FACTO napravili hard/soktverski prvi Apple comp, koji je nezasluzeno otisao u istoriju kao napredniji, ali nemarketinski slabiji racunar...
Inace, Voznijak/Jobs kao danasnji multimilioneri i dalje se opiru dominaciji PC koncepcije kroz svoje APPLE racunare. Najstabilniji, sa otvorenom Unix/linux i podvarijantskom platformom.
Na zapadu je prestiz imati Apple-ov notebook...iako su sada presli na intelovu platformu, znaci UNAZADILI svoju tehnologiju zarad opsteprihvacenog Win/Intel i klovnova trenda...
Sta znaci AMD i ostali? Quratz...svi su oni na win/intel platformama "osvanuli"
Secate se cyrusa? Njegovih procesora? Zasto su nestali? Ugrozili Intel, samim tim Gejtsa...
Sajrusi su mogli i u Appleovim da opstanu, u tome je fora sto su "nestali", a vaskrsnuo AMD......(intelov)