Eden Log (2007)
Ludo, ludo ludo...Odavno ne vidjeh ludji (i bolji) cistokrvni SF film, iako ga je IMDb okarakterisao kao horor.
Ako je Eden Log horor, onda je Hari Poter drama po istinitom dogadjaju...Jos evropski...

Prvo da napomenem da vam nista nece biti jasno do kraja filma. A mozda ni tada.
To je samo plus za film, jer ce te ga morati pazljivije od mene gledati, meni je ostalo dosta nejasnoce u istome.
Covek se budi na dnu nekakve pecine i nema pojma ko je, sta je i kolika mu je plata a kraj njega nekakav kostur.
Nalazi lampu i krece da skonta gde je, sta je, kako se zove i da pita za platu. Salim se ono za platu.
Elem, probija se on tako i nalazi na podzemni kompleks necega.
Moz da bidne laboratorija, a moz da bidne i ljudski habitat, na vise nivoa. Najverovatnije je oboje.
On je na samom dnu toga i skonta da se mora probiti do povrsine.
Uz put nailazi na leseve, polu-leseve srasle sa biljkama i ljude (zive) u onim zastitnim odelima.
Takodje nailazi i na nekakve mutante spodobe koje i nisu toliko opasni, ali ipak ih ja ne bi cackao.
Mislim da su ti mutanti bili radnici koji su inficirani onim stablom na koje cu posle nadoci.

Takodje nailazi na jednu botanicarku, koja nema pojma sta se zbiva, ali koja mu razjasnjava da su ispod dzinovskog drveta ciji koreni davaju energiju obliznjem gradu. Onda je nas baja obljubi (da li je siluje ili vode keks nije bas jasno, posto se kadrovi dve scene preplicu). Rekoh vam, ludo ludo ludo.....
Ali, fol je u tome da je sve pusto, da malo gde ima svetla i da je sva masinerija i skalamerija utihnula. Kao da su se tu borbe vodile...
Sama atmosfera filma je za cistu peticu.
Scena deluje pusto, klaustrofobicno (iako je podzemni kompleks ogroman) i ponekad jezivo. Ali nadasve fantasticno.
Radnja filma ide svojim ritmom i na svakom uglu ceka novi cirkus da izbije.
Ovaj film, tj podzemni kompleks ne treba brkati sa onim iz Pritajenog Zla ili slicnim, jer ovo je dosad nevidjeno i unikatno.
Glavni glumac, i scenarist filma, nije pokazao neku glumu, ali sticajem okolnosti same radnje, nije ni potrebna.
Rezija je dobro odradjena, a muzika taman "po meri". Fotografija jednostavno oduzima dah.

Ovaj film ce zasigurno podeliti gledaoce.
Nazirem u istome nekakve filozovske blabla-ove (samo drvo, energija iz njega, ljudi koji vise u kockama da se drvo od njih napaja) garant nose nekakvu poruku koju ja nisam uspeo da skontam. A i kako bi, kad sam jedva radnju "pofato"

Kao sto napomenuh, film nije horor iako ga IMDb svrsta medju horore. Nije iz jednostavnog razloga sto u istom nema ni jednog horor elementa.
Jes da ima onih spodoba, leseva i tako, ali ti elementi nisu prikazani kroz horor aspekt
Inace, film je evropski, to jeste francuski i po mom kontu, odlican.
Negde sam procitao, mislim bas na IMDb-u, da je ovaj film "elektrosok medju kvalitetnim sf filmovima"

Ima moju apsolutnu preporuku za odgledati.
IMDb
http://www.imdb.com/title/tt1087842/Teaser
http://www.youtube.com/watch?v=B5WD1NP9AEkTrailer
http://www.youtube.com/watch?v=mXP72WbxSKQ