joooj i još na pun stomak !

A ja sve lepo složila u glavi:
1.svemir izvire iz crne rupe i u nju se vraća
2. string nastaje u rupi kad se sve sljušti da stringa od silnog pritiska
3. svemir nastaje kad string nema gde već u sledećoj dimenziji da napravi veliki prasak i novi svemir...
I sve tako, lepo i uredno po rednom broju a ti sad pominješ Babuške dok ja varim prebranac sa rebrima
I, na kraju krajeva, čini se da nisam mnogo omašila

Dakle, ako je verovati knjizi ...

http://www.heliks.rs/elegantni_kosmos.asp
Mada, tvrdnja "Fizika za svakoga – elegantnija i jasnija nego ikad pre." baš i nije ... preblizu istine

Došla sam do kraja knjige i sad bar znam da mi ono pod 2. nije prava stvar. Sad se sve u babinoj glavi lepo "poslagalo". Jedino mi nije jasno zašto ne pođu od početka ...

Da je Aleksandar Blagojević pisao ovakvu knjigu ... bilo bi uživanje čitati je, ovaj skoro svako objašnjenje skrati na: u matematičkoj verziji je ovo jasnije

(ko zna da pročita

), a Blagojević ima poređenja ....

P L A N E T E , F U D B A L I P A L A CI N K E
dr Aleksandar Bogojevic,
Laboratorija za primenu racunara u nauci
Institut za fiziku
Znci, onda, u hipersvemiru mora da postoji definisano vreme, tj protok vremena, kao i odredjen broj dimenzija?
Jer, da bi doslo do sudara dve membrane, one moraju biti u istom vremenu na istom mestu?
Fudbal i ringišpil
Kad posmatrate nešto složeno važno je da razlucite bitno od nebitnog. Zamislite da do
sada niste nikad videli fudbalsku utakmica, a da vas interesuje da naucite njena
pravila. Zbog toga odlazite na stadion. Puno stvari se istovremeno dešava pred vašim
ocima. Dvadesetak ljudi sa krivim nogama trci po terenu, svako na svoju stranu.
Desetine hiljada ljudi sedi oko vas. Velika vecina gleda teren, ali jedan covek pored
vas vec pola sata netremice bulji u zgodnu devojku sa svoje desne strane. Neki duvaju
u trube. A da, tu je i neka lopta koja se kotrlja cas tamo, cas vamo.
Ako sve vreme budete pratili loptu onda cete prilicno brzo shavatiti osnovna
fudbalska pravila. Naravno, trebace vam kudi kamo više vremena da shvatite neke
finese ove igre, na primer, zašto svi pevaju “Ole, ole”. Sa druge strane, ako i vi budete
buljili u onu devojku, onda ce fudbalska pravila za vas još dugo predstavljati
misteriju.
http://www1.scl.rs/bogojevic_essays/planete.pdfZnci, onda, u hipersvemiru mora da postoji definisano vreme, tj protok vremena, kao i odredjen broj dimenzija?
Jer, da bi doslo do sudara dve membrane, one moraju biti u istom vremenu na istom mestu?
Vreme uopšte ne mora da postoji ... ma kako glupo to nama izgledalo. I svaki svemir može da postoji potpuno nesvestan ostalih svemira u multiverzumu ... i nisu "naše" dimenzije "glavne" u svakom svemiru ... a ni brzina svetlosti nije granica...
Sve je mnogo komplikovanije (ili jednostavnije ?) nego što mislimo.
Tako nekako. S tim shto je to bila implozija kao kod nastanka "Mitrove rupe"

To sam chuo od Eda Vitena.

Oni chak pretpostavljaju [na osnovu matematichkih modela] da su te dve Brane koje su se "potkachile" bile "ravni", a postoje Brane [Univerzumi] koje su oblika konusa, torusa [iliti krofne], sfere i ostalih djakonija iz pekare.

Nash je sfernog oblika, a Brana je skracenica od "Membrana".
Zato se teorija i zove M.

.... a sve to zbog dodatnih dimenzija savijenih u Kalabi-Jauov oblik (zavrzlama od 6 dimenzija, ma šta one bile

)
Trebalo mi 9 meseci da ovo "progutam" ali ne žalim ! (Za to vreme i dete bi se rodilo

)
Otvara vidike i proširuje prostor za "šta bi moglo biti ..."
Knjizi (a i izdavaču) - preporuka od srca !