Putnik (Journeyman)

(1/1)

MasterYoda:
Putnik (Journeyman) (2007)

Hrvatski RTL u srijedu je prikazao prvu epizodu što me potaklo da skinem cijelu prvu sezonu. Dosad sam stigao pogledati prve tri epizode, pa da kažem koju riječ o ovoj seriji.

Glavni lik je tip s imenom Dan. Živi i radi u San Francisku. :lol: Osam godina je u braku s Keti (bivšom curom svog brata, što dosta komplikuje međusobne odnose) i ima sina Zaka. Prije nego što su se uzeli, cura mu je bila Lidija, ali je ona poginula u avionskoj nesreći.Jednog dana Dan, uz jaku glavobolju, onako iz čista mira skoči u prošlost. Svi se sjećate kako Džamperi skaču kroz prostor. Ovo je nešto nalik tome, samo se radi o skokovima kroz vrijeme. U prve tri epizode Dan ne kontroliše te skokove tj. ne može odrediti ni vrijeme ni mjesto kada će se to dogoditi niti gdje i kada će otići. I uvijek skače u prošlost, ne mnogo daleku (desetak godina), i uvijek je u San Francisku ili okolini. Vidjeću da li će se ove stvari promijeniti u sledećim epizodama.

U svojim vremenskim skokovima sreće i Lidiju koja je, dok je bila živa, takođe bila 'putnik' ali je to dobro krila. Zasad mi nije jasno (ovo još nisu potpuno objasnili) da li je uopšte poginula u onom avionu ili je 'skočila' prije udesa i ostala u prošlosti (ima nekih indicija da je tako).

Svaka epizoda je priča za sebe. Kroz niz skokova Dan utiče na živote određenih pojedinaca nesvjesno vodeći neki lik (koji najčešće i nije taj na koga utiče) prema nastajanju društveno korisne jedinke. Djeluje pomalo zbrkano ovo što sam napisao, pa ću pojasniti na primjeru prve epizode. Ko želi da to gleda, neka ne čita ovaj spojler.


U prvoj epizodi Dan u prvom skoku sprječava Nila Geinsa da u trenutku krize izvrši samoubistvo (da se baci pod tramvaj). Radi to potpuno nesvjestan svoje 'misije', kao dobar građanin. U drugom skoku (takođe nesvjesno) dovodi do toga da se Nil oženi (iz tog braka se rađa sin). U poslednjem 'skoku' ponovo sreće Nila, koga je žena taj dan napustila i odvela sina. Dok Nil pretrčava preko tramvajske pruge, Dan ga zovne zbog čega Nil na trenutak zastane i - pogine. U džepu mu pronalaze pištolj, a od žene saznaju da je prijetio da će ubiti i ženu i sina ako ga ona napusti. Godinama kasnije taj sin spašava veliki broj djece u nekoj autobuskoj nesreći. Nastanak tog dječaka i spašavanje njegovog života bio je cilj Danovih putovanja, a da on nije bio svjestan toga.I ostale epizode, barem zasad, imaju slične polusložene priče.

U pozadini, Danov brak i posao novinara u stalnoj su krizi zbog ovih skokova, ali se sve nekako smiri pred kraj epizode da bi se ponovo zakuvalo u sledećoj.

Nastavak slijedi kad odgledam ostale epizode. I, da, pronašao sam titl samo za prvih sedam epizoda, pa se s ostalima treba 'boriti' na uvce, pa koliko shvatim. Nekad pričaju prebrzo pa ništa ne skontam, ipak ne poznajem engleski toliko dobro da mogu pratiti brze razgovore.

http://www.imdb.com/title/tt0948538/

Kahless:
ukinuta?

MasterYoda:
Nemam pojma, ne gledam je na TV. Skinuo sam prvu sezonu i odgledao prvih sedam epizoda (za ostale nisam pronašao titl). Razočaravajuće, pa nije ni čudo ako je ukinuta.

elite:
  Zar nije takva tema bila u seriji Kvantni skok, koja je svojevremeno išla na nekoj našoj TV stanici, sa Skot Bakulom?

Navigacija

[0] Indeks poruka