The Objective (2008)
Evo konacno jednog kontradiktornog SF filma, koji ce zasigurno sve ljubitelje X files-ova izbiti iz frizure.
Na ovaj ili onaj nacin, svejedno....

Nije ni cudo, posto ga je rezirao isti baja koji je odradio Vestice iz Blera, i u temi opisani Solstice.
Ovaj SF-Avanturisticki-Drama film cak sadrzi i par horor elemenata (ne scena, nikako pomesati to dvoje).
Jos od zadnjih ratova na nasim prostorima, ogadile su mi se dve stvari.
Americka vojska i islamska fundamentalisticka furka.
Oba ta "elementa" su zestoko zastupljena u filmu, ali na mnogo drugaciji nacin na koji smo u filmovima naucili.
Elem, da krenem sa radnjom....
Radnja se desava 2001, malo nakon rusenja nebodera. Americki sateliti nesto snime u Afganistanu, na jako nepristupacnom planinskom terenu. Nekakvo zracenje i slicne budalastine.
Salju CIA agenta, koga ce da prati vod Delta Dronjaka...(ne zovu se bas tako, tako smo mi amere zvali u ratu...

)
Znaci, mladjani agent CIA koga prati vod elitnih vojnika USrAne armije..

(oprostite mi, al ja zaista ne mogu da odolim...

Ti specijalci nemaju pojma zasto i gde idu, receno im je da traze nekakvog lika u tim nepristupacnim planinama.
Medjutim, u obliznjem selu dobijaju info da se niko ziv ne usudjuje zaci u te planine, pa cak ni neustrasivi talibani.
Ipak, oni krecu...
Najjace "oci" su im specijalna kamera u rukama CIA men-a koja belezi i snima sve nadprirodno i vanzemaljsko....
Film ima jako lepu radnju, kao sto napomenuh vec, u X files maniru.
Steta, jer je rezija mogla dati malo vise od sebe. A i oni glumci su se mogli malo vise potruditi.
NAjvise sto mi je zasmetalo u filmu je muzika.
Celi film prati onaj islamski melos.
Ono u sta sam tokom filma sumnjao, a dobio potvrdu na jednom ino movie review sajtu, je da pred svaki napad na nase "junacine" ide onaj islamski poziv na molitvu, "alah uekber".
Zasto je to odradjeno, sa kojim ciljem, ne bih da iznosim ovde, jer moj prikaz ne bi trebao da ima politickih primesa.
Ista stvar je primecena i u "Dawn of the dead" (rimejk), kao i u rimejcima "Exorcista"
Takodje, primeceno je da su te filmove rezirali iskljucivo Jevreji...
Ups, ja rekoh necu da prikaz politizujem, ali dao sam sebi slobodu da prenesem druga zapazanja ...
Film vredi pogledati, zarad lepe storije. Rezisersko-glumacki propusti se daju oprostiti, narocito radi autenticne scenografije...
Sva vrlet i negostoljubivost Afganistanske pustahije vam ulazi u krv, verovatno i radi spomenute muzike.
IMDb:
http://www.imdb.com/title/tt0962711/Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=fjz-J4Tq218