Čudno, pregledao sam u sva tri pretraživača i u IE ne dobijam uopšte slova, nego kockice, u Operi zavisi da li je uključen "firewall", a u FF kao što sam rekao, nema naših slova.
Ja sam gledao u IE i Mozilli i u oba mi je okej. Nego, ajde provjeri, ja ne znam konkretno, ali mi je jako logično da ta linija u kodu služi upravo kako bi browser prepoznao o kojoj kodnoj verziji se radi i automatski se prešaltao na nju, pa vidi jel tebi možda neki seting isključen ili tako nešto.
Taj karakter je prvi na strani, pre početnog html taga, pa ga možda pretraživač tumači kao html zaglavlje, pa otuda i problem.
Okej, ali na
kojoj strani?
UTF-8 je najkompletniji set karaktera, obuhvata latinicu, ćirilicu, čak i kineski, korejski itd, itd... Bitno je u tekst editoru sačuvati dokument kao UTF-8 (bez BOM iliti "signature") i dodati onu liniju u "HEAD", ona određuje koji "charset" će pretraživač koristiti. Ako ta linija postoji, nije moguće da strana bude na jednom, a pretraživač je otvori u drugom setu karaktera.
Definitivno ću se još malo igrati s tim, ali ne ni danas jer opet nemam vremena. Budem evenčuli. I palo mi je na pamet da problemi nastaju zato jer ja taj fajl snimam kao čisti tekst, ali i onda me pita u kojem kodu ga želim snimiti. Pa ću i po tome malo pročačkati.
Isto tako, ako se ljudima da, ajde pogledajte na
http://sfera.hr/baza.php pa poklikajte na linkove i vidite kakva su vama slova. Htio bih da još netko to pogleda, jer nas dvojica sami nismo baš reprezentativan uzorak.
Uostalom, nije bitno ako samo ja ne vidim te strane. Važno je kako ih vide korisnici SFera sajta.
Pa gle, "korisnici SFera sajta" su svi oni koji na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga, magar i zbog toga što su zalutali, završe na toj stranici. Ja želim da to bude dostupno i čitko što većem broju ljudi, po mogućnosti svima.