НАСА потврдила постојање воде на марсу :D

(1/5) > >>

Pikax:
1 :10 h
МАЈАМИ – „Феникс”, космичка летелица америчке свемирске агенције НАСА потврдила је постојање воде на Марсу, саопштено је у Мајамију.„Ово је први пут да смо се заиста уверили у постојање воде на Марсу. Први пут је вода са „Црвене планете” заиста дотакнута и испробана”, рекао је научник Вилијам Бојнтон са Универзитета у Аризони.

Лабораторијски тестови на летелици су, како се наводи у саопштењу НАСЕ, указали на постојање воде, тако што је инструмент идентификовао испарења која су настала загревањем узорка земље.

Узорак је био изложен ваздуху два дана након чега је део воде испарио што је грумен земље учинило лакшим за даља истраживања.

У саопштењу НАСЕ се наводи да ће се операција „Феникса” бити продужена са планираних три месеца који се навршавају крајем августа за још 60 дана, односно до 30. септембра ове године, због „повољних услова на једној од најинтересантнијих локација на Марсу”.

„Феникс” је након путовања дугог 680 милиона километара које је трајало 296 дана, у мају 2008. године слетела на северни пол Марса.

У питању је прва сонда која се спустила на део Марса за који се верује да под површином крије океан леда.

Постојање воде је основни предуслов да се на Марсу зачне живот, што научнике копка већ деценијама.

"Politika"...danas.

Eh, pa znala sam ja to već odavno...tačnije, pretpostavljala. :D

http://www.rte.ie/news/2008/0731/mars.html

elite:
  Znaci, kada nekome kazemo da je < pao s Marsa > to nece vise biti uvreda! Nova Arijevska sorta- Prastari  :mrgreen: Iz koje li to bese Knjige ?

Sal:
I sada kad nekom kazem, kao sto sam godinama govorio da sam zadnji put noge oprao na marsu, opet mi nece verovati. Ali znaju da laju kako sam ja sa marsa pao.... :)

SuzanKalvin:
Aaa zato tamo nema života....

Pikax:
Tema ( tj. zanimljivost) , je ....malo ozbiljnija da bi se bavila higijenskim navikama pojedinaca....:D

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana