Obrazovni sustav u Srbiji

(1/14) > >>

Izitpajn:
Gledao sam neki dan satelitsku pa sam se zaprepastio kad sam vidio da vaši osmoškolci imaju državnu (malu) maturu, a kod nas već godinama pokušavaju uvesti državnu (veliku) maturu, a o maloj još ni ne razmišljaju. Pa me zanima kako kod vas uopće izgleda sve to skupa, kako se prelazi iz osnovne u srednju, kako iz srednje na fakultet, koji testovi se pišu na državnom nivou, a koji na lokalnom (školskom), kolikog utjecaja imaju ocjene iz prethodnog školovanja, a koliko rezultat na ispitu i slično.

Predajem u školi pa me profesionalno zanima.

svetlost lutalica:
Sto se tice srednje skole i fakulteta, za osnovnu nisam u toku. Polaze se matura tj. pise se maturski rad i valjda se (jos uvek) polazu 2 predmeta. (Ovde bi neko mogao da me ispravi. Za rad sam sigurna, za predmete nisam).

Uspeh iz srednje skole nosi max. 40 poena za upis na fakultet, prijemni ispit nosi max. 60, s tim sto na nekim fakultetima postoji tzv. "prag znanja", tj. ne mozes da se upises ako nisi uradio odredjeni procenat prijemnog tj. skupio bar nesto poena, da bi se sprecilo da se neko upise samo na osnovu poena iz srednje skole, cak i ako ima viska mesta. (ovo zavisi od fakulteta do fakulteta, uglavnom nema potrebe da se primenjuje tamo gde je veliko interesovanje jer se prag sam napravi).

Kako ce da izgleda prijemni zavisi od fakulteta (uglavnom su svuda testovi, s tim sto se negde polazu 2 predmeta, negde 3 i negde mozes da izaberes koje ces predmete da polazes od grupe ponudjenih, negde se polaze test opste kulture itd.)

Btw.  mislim da je "mala matura" samo prigodan izraz za zavrsetak osnovne skole, nisam sigurna da se zaista i polaze kao ispit. (Al opet, ko sto rekoh, nisam bas u toku). Koliko znam, i ovde se prica o nekoj reformi velike mature, a i univerzitet je u konstantnoj reformi, tako da ko zna na sta ce sve to da ispadne.

Pikax:
Evo, ukratko( generacija '76. ). Nakon osnovne škole, ne polaže se tzv. mala matura, više se proslavlja. Za upis u srednju školu ( četvorogodišnju ) polaže se prijemni ispit iz srpskog j. i matematike ( 20+20 max bodova ) + 60 ( uspeh iz osnovne, max broj bodova), tako je bilo kada sam upisivala Gimnaziju, i ostalo tako.
na kraju srednje, polaže se matura, 3 predmeta: srpski, strani jezik ili matematika( izabrala sam francuski ) i hemija ( izborni predmet )
Nakon završetka srednje, polaže se prijemni ispit za razne fakultete, uglavnom 2 predmeta ( konkretno, za upis Medicine sam polagala prijemni iz biologije i hemije ( 30+30 max broj bodova) + uspeh iz srednje ( max 40 bodova ).
Nakon završetka studija, polagala sam diplomski ( hirurgija ), zatim sledi lekarski staž ( 1 godina, sada je samo 6 meseci ), a nakon svega toga se polaže državni ispit u Ministarstvu Zdravlja u Beogradu.
Ovo poslednje je striktno vezano za studije Medicine.

' ebote, zamislila sam se.. :? :roll: :shock: :-D

Izitpajn:
Hvala na informacijama.

Kod nas se upisuju u srednje iključivo na osovu ocjena iz osnovne, što je po meni krajnji debilizam. Prije '94. je svaka srednja imala svoj prijemni i, meni se čini, to je bio najbolji sistem (osim ispita na državnom nivou koji je daleka budućnost).
Citat

Nakon osnovne škole, ne polaže se tzv. mala matura, više se proslavlja.
Pa dobro, ako se polaže ispit koji nosi 40% bodova, onda se ipak nešto mora i položiti.

Pikax:
Nema na čemu.
p.s. da zaključim: u obrazovanje u Srbiji se dosta ulaže, međutim, koska je u tome što se ne ulaže u raspoređivanju ( zapošljavanju ) obrazovanog kadra. Samo finale je truba.
oko male mature: ne polaže se ona, već prijemni za srednju ( srednja ima maturu + prijemni za fax )

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana