SF tim
* 08.03.2021. 16:06:33
napredna pretraga  
Dobro došli, Gost. Molimo vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Fan forum SF fanova. Smile
 
  Portal   Forum   Pomoć Pretraga Igre Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Šredingerova mačka ?  (Pročitano 33088 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Pikax
Immortal

predsednik


Poruke: 1.385
Ugled: +16/-13
Pol: Žena
Van mreže


« poslato: 18.05.2008. 17:41:57 »


..."Kvantna fizika, revolucionarna teorija mikrosveta razvijena u prvim decenijama 20. veka objasnila je ponašanje molekula, atoma i elementarnih čestica koje nije saglasno sa klasičnom Njutnovom fizikom, ali ni sa svim našim svakodnevnim iskustvom i intuicijom. Uprkos očiglednim uspesima ove teorije (bez koje bi i čitanje i pisanje ovog teksta, na primer, bili nemogući) i dalje traje dosta žustra debata oko toga šta ona zapravo znači.

Kvantna teorija specifikuje stanje nekog fizičkog sistema ne kroz klasične veličine, poput položaja i brzina čestice, već kroz matematički objekt nazvan talasna funkcija. Prema slavnoj Šredingerovoj jednačini, ovo stanje evoluira sa vremenom na način koji matematičari nazivaju unitarnim, što grubo govoreći znači da se vektor koji označava talasnu funkciju rotira oko koordinatnog početka u jednom apstraktnom vektorskom prostoru nazvanom Hilbertovim prostorom. Iako se kvantna mehanika često opisuje kao slučajna i neodređena, talasna funkcija se menja na potpuno predvidljiv, deterministički način, baš kao i u klasičnoj fizici. Nema ničeg slučajnog ili neodređenog u vezi sa talasnom funkcijom.
Nezgodan trenutak je, međutim, kako povezati talasnu funkciju sa onim što posmatramo u eksperimentima. Mnoge sasvim legitimne talasne funkcije odgovaraju neintuitivnim i bizarnim situacijama – najpoznatiji primer je misaoni eksperiment sa Šredingerovom mačkom, gde nam talasna funkcija govori kako je mačka istovremeno i živa i mrtva u stanju koje fizičari nazivaju superpozicijom.
Tokom proteklih decenija pojavile su se mnoge alternative ovom gledištu (koje je i dalje, nažalost, dominantno u udžbenicima), a najveću popularnost je stekla ona koju je razvio 1957. godine prinstonski postdiplomac Hju Everet, koji je pokazao da je postuliranje kolapsa talasne funkcije zapravo nepotrebno. “Čista” kvantna teorija ne sadrži, zapravo nikakve kontradikcije, i mi treba da prihvatimo bizarni zaključak eksperimenta sa Šredingerovom mačkom! Iako kvantna teorija predviđa da se jedna klasična realnost zapravo cepa u superpozicije mnogo takvih realnosti, posmatrači subjektivno opažaju ovo cepanje samo kao malu slučajnost i neodređenost, sa verovatnoćama koje su u skladu sa onima iz starog postulata o kolapsu. Ova superpozicija klasičnih svetova predstavlja kvantni, ili Everetov, multiverzum.

Za razliku od Fridmanovog ili Lindeovog multiverzuma koji se nalaze bezmerno daleko, Everetov multiverzum je baš ovde, svuda oko nas. Šredingerova mačka je živa u jednom univerzumu, mrtva u drugom; to su dva majušna segmenta čitavog multiverzuma. Iz “ptičje perspektive”, neka inteligencija koja bi bila u stanju da sagleda materijalni svet “spolja” videla bi Everetov multiverzum kao neobično jednostavan: postoji samo jedna univerzalna talasna funkcija čitavog svemira, i ona evoluira glatko i deterministički – to je sve! Ona u sebi sadrži ogroman broj paralelnih klasičnih istorija, koje se stalno cepaju, ali i stapaju, kao i jedan broj potpuno kvantnih fenomena koji nemaju nikakav klasični opis.

Iz naše “žablje” perspektive, mi opažamo samo majušni delić ukupne realnosti (kao i kod drugih multiverzuma). Druge delove Everetovog multiverzuma (one u kojima smo napravili drugačije izbore, ili kod kojih je Šredingerova mačka u onom drugom stanju od ovog koje vidimo) ne vidimo zbog procesa koji se naziva dekoherencija – koji, pojednostavljeno, imitira kolaps talasne funkcije ali očuvava unitarnost i druge poželjne osobine.

Kadgod posmatrači imaju neki izbor, recimo “nastaviti sa čitanjem ovog teksta” ili “prekinuti čitanje ovog teksta”, kvantni efekti u mozgu posmatrača vode do superpozicije ishoda; iz ptičje perspektive, akt odluke čini da se osoba deli u višestruke kopije: kopiju koja nastavlja da čita i onu koja to ne čini. Iz žablje perspektive, međutim, svaki od ovih dvojnika je nesvestan drugih i opaža ovo grananje talasne funkcije kao malu neodređenost: izvesnu verovatnoću da će nastaviti sa čitanjem ili ne.
Zanimljivo je pomenuti da bi univerzalna talasna funkcija, koja je za Evereta bila izvorište ideje o multiverzumu, odgovarala pojmu arupyadhatu iz budističke filozofije, kojim se označava nad-domen koji sadrži sve svetove, dok je sam nepromenljiv, nasuprot čulno dostupnom domenu (“univerzumu”) koji Budisti nazivaju kamadhatu, i čija je najznačajnija osobina fizička promenljivost u vremenu. Nije nemoguće da je ova koncepcija uticala na Majkla Murkoka, oca termina “multiverzum”, preko Rudolfa Štajnera, velikog poznavaoca orijentalnih filozofskih tradicija..."


Malo mozganja..
Dr Milan Ćirković je napisao fantastičan tekst ( www.b92.net ) o teoriji multiverzuma i o postojanju mnoštva svemira, a sigurno ste već pročitali ili čuli za ovaj čuveni (misaoni ) eksperiment sa mačkom.
Šta mislite, da li ćemo ikad susresti naše dvojnike u paralelnim svetovima ?  Very Happy

« Poslednja izmena: 18.05.2008. 17:54:32 od Pikax » Sačuvana

NaraYan
Archmage

predsednik


Poruke: 2.074
Ugled: +21/-1
Starost: 38
Lokacija: Vilin Grad
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #1 poslato: 18.05.2008. 18:35:00 »

Ko zna.
Lichno mislim da je svako zivo bice neponovljivo.
Mozda samo fizichki liche na nas... :]

Prochitao sam tekst, mada poznajem neshto te materije, ovo je bio dobar upgrade, i mislim da je izgleda najverovatnije da sve navedeno egzistira istoprostorvremeno. Smile

To proistiche iz moje ubedjenosti da ne postoji nulta verovatnoca, te da je sve moguce.
Sačuvana

Samo Shrajk Srbiju Spashava
Pikax
Immortal

predsednik


Poruke: 1.385
Ugled: +16/-13
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #2 poslato: 18.05.2008. 23:00:38 »

Mislim da smo to isti mi, isti i neponovljivi, samo u različitim prostorno vremenskim funkcijama i u jednom sveobuhvatnom multiverzumu, kao neko cepanje početne realnosti na segmente. Ne, možda više kao nadgradnja početne realnosti sa bezbroj ishoda( i njihova superpozicija ? ) – samo što mi to posmatramo iz žablje perspektive kao našu ( jedinu ? Very Happy ) realnost.

Eh, kako bi bilo lepo da se sretnem i kažem sebi par reči u četri oka..
Nulta verovatnoća ne postoji, dakle, mačka je živa. Very Happy
Sačuvana

NaraYan
Archmage

predsednik


Poruke: 2.074
Ugled: +21/-1
Starost: 38
Lokacija: Vilin Grad
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #3 poslato: 19.05.2008. 00:05:40 »

Very Happy
Mozda je i tako.
Mislim, ta nadgradnja ili cepanje realnosti, koja je, opet, subjektivna.
E sad, mozda ne treba ovako da se razmishlja, ali mora se
postaviti pitanje: gde je taj Multiverzum, u chemu, koliko ih postoji, kakvi su uslovi tamo...? :]

Nama jadnima za sada ostaje ta zablja subjektivna perspektiva. Very Happy
A machka je, nesumnjivo, ziva. Smile
Sačuvana

Samo Shrajk Srbiju Spashava
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.130
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #4 poslato: 19.05.2008. 00:20:48 »

 grrr Ništa mi nije jasno  grrr grrr grrr

Zar dotična maca nije poslužila za primer "potencijalnog stanja" ? Ono: ili je živa ili je mrtva, pa tek kad otvoriš kutiju znaš... A kad otvoriš kutiju - stvar je jasna ali više nema "potencijalnog stanja" nego imaš ili macu ili njen leš.  Twisted Evil Otkud sad multiverzumi ???

Ako mogu da biram: ili A ili B pa izaberem npr. B - kako može A da nastavi da postoji ako je samo misao u mojoj glavi ? Zar ne bi onda postojao celi univerzum u glavi svakoga od nas sastavljen od sličnih A ? Da bi postojao paralelan svemir i u njemu "ja" koja sam odlučila A umesto B - zar ne bi morala i sama da se pocepam i sledim to A ? Ili od samog početka postoji bezbroj paralelnih univerzuma i u svakom "ja" pa biram i A i B ???

Ako se svako pocepa donoseći i najbanalniju odluku - koje je to ludilo !!! Da li to važi samo za ljude ili za sve živo ?

Baš bih volela sresti sebe iz nekog paralelnog univerzuma! Bilo bi ludo znati šta bi bilo da sam uradila nešto drugo...

Teško ću noćas zaspati, ovo me baš zaludilo...

Sačuvana

Bog čuva budale !
NaraYan
Archmage

predsednik


Poruke: 2.074
Ugled: +21/-1
Starost: 38
Lokacija: Vilin Grad
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #5 poslato: 19.05.2008. 00:32:14 »Ako mogu da biram: ili A ili B pa izaberem npr. B - kako može A da nastavi da postoji ako je samo misao u mojoj glavi ? Zar ne bi onda postojao celi univerzum u glavi svakoga od nas sastavljen od sličnih A ? Da bi postojao paralelan svemir i u njemu "ja" koja sam odlučila A umesto B - zar ne bi morala i sama da se pocepam i sledim to A ? Ili od samog početka postoji bezbroj paralelnih univerzuma i u svakom "ja" pa biram i A i B ???
Ja ne postoji. To je interpolirana relacija sa fizichkim univerzumom. A i B kazesh, ali nije sve samo A ili B. Ima tu i C, D, E... i svako slovo nosi svoju verovatnocu. A ako je neshto imalo verovatno, desice se o odredjenom broju pokushaja. Very Happy

Ako se svako pocepa donoseći i najbanalniju odluku - koje je to ludilo !!! Da li to važi samo za ljude ili za sve živo ?


Mislim za sve.
Shta je to shto mozemo izdvojiti iz ovog nasheg Univerzuma koji predstavlja vrhunski sistem.
npr svaka chestica se krece svim mogucim putanjama. Zashto to ne bi moglo vaziti za bilo shta drugo?! Very Happy
Sačuvana

Samo Shrajk Srbiju Spashava
dan555
Kosmozamlata

predsednik


Poruke: 8.904
Ugled: +80/-9
Starost: 62
Lokacija: Nigdina
Slike: moj album
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #6 poslato: 19.05.2008. 00:46:58 »

Dok sam učio opštu hemiju (deo o atomima) stalno sam mislio kako je Hajzenbergov princip neodređenosti mera našeg neznanja a ne prirodni zakon. Nikada nisam od te misli otišao dalje.
Nema smisla ozbiljno razmišljati o svim tim pretpostavkama jer naš mozak ne može to da svari. Samo matematika tu pomaže.
Sve ostalo je SF. Very Happy
Sačuvana


Čoveče, pazi da ne ideš mali ispod zvezda! pozdrav
Pikax
Immortal

predsednik


Poruke: 1.385
Ugled: +16/-13
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #7 poslato: 19.05.2008. 01:10:17 »

Very Happy
Mozda je i tako.
Mislim, ta nadgradnja ili cepanje realnosti, koja je, opet, subjektivna.
E sad, mozda ne treba ovako da se razmishlja, ali mora se
postaviti pitanje: gde je taj Multiverzum, u chemu, koliko ih postoji, kakvi su uslovi tamo...? :]

Nama jadnima za sada ostaje ta zablja subjektivna perspektiva. Very Happy
A machka je, nesumnjivo, ziva. Smile
Razume se, samo što mislim da je ta nadgradnja objektivna stvar.
Ne znam koliko ih ima, ali ima ih mnogo i uslovi su različiti.  ( sve sam ti sada odgovorila Very Happy )
Sačuvana

Pikax
Immortal

predsednik


Poruke: 1.385
Ugled: +16/-13
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #8 poslato: 19.05.2008. 01:25:24 »


Glorija, poenta je u tome da posmatrano sa aspekta zakona (kvantne) fizike mačka je istovremeno i živa i mrtva, sa verovatnoćom od 50%.
Jeste, ludilo  Very Happy
Sačuvana

Pikax
Immortal

predsednik


Poruke: 1.385
Ugled: +16/-13
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #9 poslato: 19.05.2008. 01:33:27 »

A sada još otkrića vezanih za temu, pazite sad  Exclamation Very Happy  Arrow

Prvo je fizičar Dejvid Ričard (Masačusats Univezitet) dokazao da zakoni kvantne fizike ne važe samo za elementarne čestice, već i za molekule koji pripadaju sferi makro sveta. Zatim je Kristofer Monro eksperimentalno, na atomskom nivou, prikazao realnost paradosa "Šredingerove mačke". Eksperiment je izveden na sledeći način: naučnici su izolovali atom helijuma i jakim laserskim impulsom izdvojili iz njega jedan od dva elektrona. Dobijeni jon helijuma su imobilizovali, snizivši mu temperaturu skoro do apsolutne nule. Preostali pokretni elektron imao je dve mogućnosti: da se kreću u pravcu kazaljke na satu, ili u suprotnom smeru.
Ali, fizičari mu, zaustavivši ga istim laserskim zrakom, nisu dali mogućnost izbora. Tada se dogodilo nešto neverovatno. Atom helijuma se razdvojio i formirao dva elektrona, od kojih je jedan počeo da se kreće u pravcu kazaljke sata, a drugi u suprotnom pravcu. Time je dokazana realnost fizičkog ekvivalenta "Šredingerove mačke" koja je istovremeno bila i živa i mrtva. I, kako tvrde neki entuzijasti na fonu Šredingera, sada nema nikakvih prepreka da, ne samo u mikro, već i u makro svetu, pri određenim uslovima dođe do mogućnosti razdvajanja ili, kao kod elektrona, nestajanja na jednom i pojavljivanja na drugom mestu..


Ludilo..Very Happy
Sačuvana

NaraYan
Archmage

predsednik


Poruke: 2.074
Ugled: +21/-1
Starost: 38
Lokacija: Vilin Grad
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #10 poslato: 19.05.2008. 01:56:03 »

Very Happy
Mozda je i tako.
Mislim, ta nadgradnja ili cepanje realnosti, koja je, opet, subjektivna.
E sad, mozda ne treba ovako da se razmishlja, ali mora se
postaviti pitanje: gde je taj Multiverzum, u chemu, koliko ih postoji, kakvi su uslovi tamo...? :]

Nama jadnima za sada ostaje ta zablja subjektivna perspektiva. Very Happy
A machka je, nesumnjivo, ziva. Smile
Razume se, samo što mislim da je ta nadgradnja objektivna stvar.
Ne znam koliko ih ima, ali ima ih mnogo i uslovi su različiti.  ( sve sam ti sada odgovorila Very Happy )

50% objektivna, 50% subjektivna... Laughing
Stvarno je sve ovo poprilichno zakukuljeno, da se tako narodski izrazim... :]
Ali, sdruge strane, izgleda ko najdivnije umetnichko delo chiji je autor sve shto postoji. Smile Ili tako shto. Very Happy

inache se slazem sa Danom.
Ja na te stvari gledam fenomenoloshki, bez nekog preteranog upushtanja u npr vizuelizaciju dvojne prirode chestice or else. Smile
Na kraju, da ne beshe matematike i njenih 'jasnih' dokaza, nishta od machke i ne0odredjenosti i struna i tako dalje... Very Happy
Sačuvana

Samo Shrajk Srbiju Spashava
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.130
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #11 poslato: 19.05.2008. 08:59:50 »

 grrr Mrzim statistiku zbog sarme !!!  grrr Na žalost, ne može se bez nje  Crying or Very sad Orbitala elektrona je samo statistički najverovatnija putanja na kojoj se može naći dati elektron, a gde je on zaista Bog sveti zna  grrr Zbog toga su neki tamo fizičari koji su proučavali mikrokosmos gadno skliznuli u misticizam. Znate ono: eksperiment koji zavisi od posmatrača ? Gospoda su videla Boga  Twisted Evil

Znam da za tu macu verovatnoća iznosi 1:1, ali samo dok ne otvoriš kutiju, a onda je dža ili bu. I za atom važi: elektron je tu ili nije - ako ga bombarduješ znaćeš  Laughing Dakle, ako ga pogodiš - BIO je tu  Laughing ali, kao i sa macom, nije više tu jer si ga izbacio  Twisted Evil Valjda je to poenta: verovatnoća važi dok je ne proveriš, posle toga je 1:0 za tebe - ili si pogodi elektron jer je tu bio ili nisi jer ga nije bilo ( imaš živu macu ili leš koji treba ...)

Subjektivno ??? Meni se više sviđa Hokingovo objašnjenje dimenzija na osnovu frekvencije... Tamo nema mačaka i verovatnoće, samo teorija da jedna stvarnost vibrira na svojoj frekvenciji a druga na svojoj. Tako bismo mogli "posetiti" drugu dimenziju promenom sopstvene vibracije.

Vratiste babu u Gimnaziju  grrr Izborna nastava iz fizike, kako me je samo mrzeo profesor  Laughing Učili smo Ajnštajna celu godinu - dovoljno vremena da ga izludim načisto  Twisted Evil Iz osvete mi uvalio za maturu praktičan rad: Vitsonov most  Laughing Laughing Laughing Samo da oladim sa pitanjima  Twisted Evil
Sačuvana

Bog čuva budale !
NaraYan
Archmage

predsednik


Poruke: 2.074
Ugled: +21/-1
Starost: 38
Lokacija: Vilin Grad
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #12 poslato: 19.05.2008. 13:21:51 »

Vrlo praktichanrad Very Happy

Kad bombardujesh neshto nechim da bi snimio poziciju ili brzinu kretanja, shto preciznije merish jedno, manje znash o drugom. To je chika Hajzenberg objasnio. Znachi, ako ga bombardujesh, znacesh, ali maksimalno do 50%, mada je i 40% previshe. Smile
Sačuvana

Samo Shrajk Srbiju Spashava
Glorija
Superbaba

predsednik


Poruke: 6.130
Ugled: +62/-2
Lokacija: Smederevo
Pol: Žena
Van mreže


« Odgovor #13 poslato: 19.05.2008. 13:33:38 »

 Laughing ... samo da ne pominjem atome i ne pitam ništa !  Laughing Laughing Laughing

A onda sam i oslobođena polaganja Mature - za svaki slučaj  Laughing ( Nije bio problem u ocenama ali sam imala 2 iz vladanja... mada mi ni danas nije jasno zašto  Twisted Evil)

I, molim te, bez statistike - ni procente ne pominji !!!  grrr grrr grrr
Sačuvana

Bog čuva budale !
NaraYan
Archmage

predsednik


Poruke: 2.074
Ugled: +21/-1
Starost: 38
Lokacija: Vilin Grad
Pol: Muškarac
Van mreže


« Odgovor #14 poslato: 19.05.2008. 13:35:30 »

A razlomke? Smile
Sačuvana

Samo Shrajk Srbiju Spashava
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

 
Prebaci se na:  

Šema sajta  ◊   SF Vektor  ◊   TV program  ◊   Periodni sistem NF

Pravilnik  ◊   SF kviz  ◊   NF na Krstarici  ◊   SF filmovi  ◊   Bibliografije

Kopirajt © 2006-2021. SF tim. Sva prava zadržana.
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines | Mapa foruma | Arhiva | wap2 Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.028 sekundi sa 23 upita.