Skenirao sam Sirijus broj 81 iz 1983. god. da vidim da li je moguće to uraditi bez uništavanja primerka, kako će izgledati i koliko treba vremena. Ovo mi je duplikat, pa reših da na njemu eksperimentišem.
Ispao je PDF od 24,3 Mb. Može se preuzeti sa Downloads sekcije na portalu. Stavio sam i jednu stranu kao primer, JPG, 122 Kb, pa prvo bacite pogled i sami procenite vredi li skidati ga. (strane pdf-a su većih dimenzija od tog primera)
Rezultatom nisam zadovoljan.
- Ovom mom pužu od skenera trebalo je skoro 2 sata samo za skeniranje pri 200 px.
- Primerak može da se sačuva ako se ne pritiska sasvim ali tada ostaje široka, ružna senka u sredini, koja ne smeta pri čitanju. Takođe, neki listovi su malo nakrivo snimljeni ali ništa preterano.
- Iako su moji Sirijusi u zatvorenom delu ormana papir je požuteo i potamneo i to se vidi na skenu. Štampa je loša, na lošem papiru pa mi, ni posle dva dana 'borbe' u Fotošopu, nije uspelo da napravim dobar izgled. Pozadinu sam uspeo da uklonim i dobijem čisto belo ali tada je tekst toliko iskrzan da je jedva čitljiv.
Na kraju sam odustao i uz malo izoštravanja teksta ostavio pozadinu kakvom jeste. Sada izgleda baš kao što je u stvarnosti, čitljivo ali nervira ta tamna boja papira.

Ako neko zna kako da se popravi, može to da uradi na listu koji je stavljen kao pregled uz PDF i snimi akciju i pošalje mi je, pa ću napraviti novi PDF i zameniti ovaj.
Ako saberem sve, za jedan primerak mi treba barem 3-4 sata, čak i uz snimljene akcije u Fotošopu, što je mnogo. Ne znam da li ću nastaviti, ovo lako može biti jedini skenirani Sirijus koji sam uradio.

Nadam se da će još neko da doprinese i stavi sken još nekog broja.

ps, želeo sam da ovo stavim juče, kao poklon za drugi rođendan SF tima ali namučih se u Fotošopu i ne stigoh.

Dodatak, spisak svih urađenih brojeva može se pogledati na strani portala
Skenirani Sirijusi.
Sami fajlovi se nalaze u sekciji za preuzimanje datoteka na portalu,
Downloads.
Dodatak (jan. 2010.),
savet za primarnu obradu OCR-a.