Kosmoplov!!!
Koje to uspomene budi. Tolike da se obavezujem, ovdje i javno, da ću srediti (OCR-ovati i uraditi potpunu korekturu) sve brojeve. Jedino što ne mogu uraditi to je - skenirati ih. Mogao bih i to, imam skenera koliko hoćeš, ali nemam ni jednog jedinog Kosmoplova.
Inače, imam Abby, legalnu verziju, s podrškom za naše džidže midže od slova. Poklonio mi jedan profesor iz Banja Luke. Nisam do sada instalirao, nije bilo potrebe. Ubacite skenove pa da se prihvatim posla.
Dakle, moguće rešenje je da skeniraš moje primerke Kosmoplova. Problem je samo što su mi izuzetno dragoceni. Jednom sam, kada sam bio u finansijskoj krizi, dobio ponudu za čitav komplet (24 broja) od jednog tipa, otprilike u visini prosečne mesečne plate, ali sam odbio.
Jedan od najboljih prijatelja mi je čak pet puta uzimao na čitanje prvi broj, u kojem se nalazi roman Keta Lomera "Kosmička Odiseja" - jedna od najboljih spejs opera koje sam ikada čitao, a naslovna strana je možda najbolja naslovna strana ikada u domaćem SF. Kada je došao i šesti put, 'ladno sam ga odbio. Prvi broj mi je zbog njega malo labavije uvezan.
Jednom drugom prijatelju sam dvaput dao čitav komplet na čitanje, ali je on maltene jedini kome bih to dao. On je jedini kojeg znam da ima nešto više nego ja SF knjiga u prevodu (koje ja već neko vreme ne sakupljam), izuzimajući neke stare ređe knjige koje sam nabavio pre njega, i znam kako ih pazi. A on je nekada imao običaj da povremeno navrati do mene i naslađuje se na koricama i ilustracijama SF knjiga na stranim jezicima (uglavnom engleskom) iz moje kolekcije. Sada ređe sakupljam i knjige na engleskom, pošto ih na netu ima koliko hoćeš a ja uglavnom u skorije vreme sa svojim kompom imam gotovo kiborški odnos.
Međutim, zaista mi je želja da to blago od Kosmoplova podelim s drugima. Naravno, samo u skenu, ne i originale.

Za početak, da razmenimo neke informacije tj. da vidimo kako da se organizujemo. Ja živim u Kragujevcu. Relativno često putujem, u proseku jednom mesečno sam u inostranstvu, pa možda nekako mogu da nam se ukrste putevi.