Skenirani Sirijus

(1/297) > >>

dan555:
Skenirao sam Sirijus broj 81 iz 1983. god. da vidim da li je moguće to uraditi bez uništavanja primerka, kako će izgledati i koliko treba vremena. Ovo mi je duplikat, pa reših da na njemu eksperimentišem.

Ispao je PDF od 24,3 Mb. Može se preuzeti sa Downloads sekcije na portalu. Stavio sam i jednu stranu kao primer, JPG, 122 Kb, pa prvo bacite pogled i sami procenite vredi li skidati ga. (strane pdf-a su većih dimenzija od tog primera)

Rezultatom nisam zadovoljan.
- Ovom mom pužu od skenera trebalo je skoro 2 sata samo za skeniranje pri 200 px.

- Primerak može da se sačuva ako se ne pritiska sasvim ali tada ostaje široka, ružna senka u sredini, koja ne smeta pri čitanju. Takođe, neki listovi su malo nakrivo snimljeni ali ništa preterano.

- Iako su moji Sirijusi u zatvorenom delu ormana papir je požuteo i potamneo i to se vidi na skenu. Štampa je loša, na lošem papiru pa mi, ni posle dva dana 'borbe' u Fotošopu, nije uspelo da napravim dobar izgled. Pozadinu sam uspeo da uklonim i dobijem čisto belo ali tada je tekst toliko iskrzan da je jedva čitljiv.
Na kraju sam odustao i uz malo izoštravanja teksta ostavio pozadinu kakvom jeste. Sada izgleda baš kao što je u stvarnosti, čitljivo ali nervira ta tamna boja papira.  :zid:

Ako neko zna kako da se popravi, može to da uradi na listu koji je stavljen kao pregled uz PDF i snimi akciju i pošalje mi je, pa ću napraviti novi PDF i zameniti ovaj.

Ako saberem sve, za jedan primerak mi treba barem 3-4 sata, čak i uz snimljene akcije u Fotošopu, što je mnogo. Ne znam da li ću nastaviti, ovo lako može biti jedini skenirani Sirijus koji sam uradio. :oops:

Nadam se da će još neko da doprinese i stavi sken još nekog broja. :-D


ps, želeo sam da ovo stavim juče, kao poklon za drugi rođendan SF tima ali namučih se u Fotošopu i ne stigoh. :wall:

Dodatak, spisak svih urađenih brojeva može se pogledati na strani portala  Skenirani Sirijusi.
Sami fajlovi se nalaze u sekciji za preuzimanje datoteka na portalu, Downloads.

Dodatak (jan. 2010.), savet za primarnu obradu OCR-a.

Kahless:
odlican posao dan555, svaka cast

steta sto danas ne postoji nesto ovako

nemam skener ali znam da skeniranje stripova postala uobicajna pojava ko ljubitelja pa mozda nadjes ovde neki koristan savet
http://bds-forum.com/index.php

svetlost lutalica:
Svaka cast na trudu! Super je citljivo.
Sad cu ja da lupim, ali jesi li probao da ga provuces kroz program za prepoznavanje teksta pa da ga tako snimis? Ako te bas nervira sto je pozadina zuta? Mada ako je stampa losa verovatno bi trebalo jos vise vremena da se isprave greske. :(

dan555:
Hvala na linku, nisam znao za taj sajt, a volEm stripovI. :mrgreen:

Već sam radio OCR na skenu priča iz Sirijusa. Zbog loše štampe to zahteva mnogo vremena jer treba mnogo toga ispraviti. Nema šanse da to neko radi na celom broju. (Možda bi se neko prihvatio za novce, ali mi smo ipak samo fanovi, radimo iz ljubavi, ne petljamo se sAs novci. :-D)

svetlost lutalica:
Citat

Nema šanse da to neko radi na celom broju. (Možda bi se neko prihvatio za novce, ali mi smo ipak samo fanovi, radimo iz ljubavi, ne petljamo se sAs novci. :-D)


Evo ja cu da probam jedan (ili bar pola :)). Samo mi dostavi "sirovu" verziju. Mada, sa Siriusom je problem sto to nisu samo price (to mi se cini da bi islo relativno brzo&lako sto se tice ispravljanja slovnih gresaka), nego i (Nije) Za Sirius, vesti i tako to slicno, pa to malo komplikuje stvari.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana