Awake (2007)
Nisam bas siguran da li ovaj film spada u fantasy, poluhoror (negde sam i cuo ili procitao naziv "teror triler) ili nesto trece.
Za svaki slucaj cu ga strpati u ono "trece" i nazvati ga teleblahbah filmom..
(teleblahbah- nas interni pojam za natprirodne cirkuse koji se trpaju u SF, a ne sadrzi horor elemente)
Kazu da u medicini postoji fenomen "anesteticka svesnost", ako sam se dobro izrazio...
Naime, pacijent na operativnom stolu koji je pod totalnom anestezijom, oseca i vidi sve...anestezija deluje samo prividno....
Bas lepa tema za pricu....narocito ako su glavni protagonisti Dzesika Alba i Hajden Kristensen...
Elem, mladi i prebogati biznismen uspesno vodi pokojnog oca imperiju.
Mlad, lep i zgodan, pun ko brod i napredan u poslu, tajno je veren sa majcinom sekretaricom.
Apsolutno romanticno, sve navodi na spansku seriju...ali ima jedna caka.
Ne valja mu cuka. Ceka transplantaciju i frisko srce upravo stize.
Leze na operativni sto i uvode ga u anesteziju....al on pati od spomenutog fenomena.
Rezu ga, kidaju mu rebra da izvade herz, a on to sve svesno prezivljava...cak napusti svoje telo i tumara za vreme operaciju okolo...
Pre operacije venca se sa svojom ljubljenom, iako mu je majka ostro protiv toga.
Njih dve sede u cekaonici i cekaju ishod riskantne operacije presadjivanja.
Tumarajuci tako okolo, svojim "astralnim" blahbah telom, dolazi do groznih saznanja, nemocan da ista ucini povodom toga....
Toliko o radnji, ne bih da otkrivam dalje..
Mislim da je u ovom filmu sve na svom mestu...tacno dozirano i sa merom.
Jesika i Hajden su bas odradili uloge ljudski, a ni ostali nisu zakazali.
Takodje, lik majke protagoniste je odlicno izveden.
Rezija solidna, scena i muzika takodje.
Tokom druge polovine filma dolazi do extra dramaticnih obrta, koji ce vas nagnati da sa iscekivanjem i napetoscu odgledate film do kraja.
Bas zbog te napetosti necete uociti mane u istom, ili cete ih svesno zanemariti.
Osnova zanra je triler, i to odlican...samo zarad radnje je uveden teleblahbah element fenomena.
Evo link ka tubi, pa vidite...
http://www.youtube.com/watch?v=oRC6e-H-T5USad, za nestrpljive ili one koji nece da ga gledaju, evo i cele radnje, sve sa spojlerom.
Mr Dan se potrudio da ga ugradi, pa je i red da se koristi...

PREPORUKA
http://www.imdb.com/title/tt0211933/