Korigansi (Korrigans)

(1/1)

dan555:
Korigansi (Korrigans)


(klik na slike za veći format)

Irska, 1000. godine. Samenova noć je, kada se otvara prolaz između našeg i sveta bogova iz herojskog doba, pun čarobnih stvorenja. Porodica male šestogodišnje Lijene putuje kroz oluju. Kroz prolaz iz drugog sveta izlaze zli Formoarsi i odvode dedu i majku na onu stranu. Par dobrih Korigansa spasava Lijenu i skupa sa celim klanom pokušaće da joj spasu majku, započevši tako rat sa opakim i moćnim gospodarom tame - Balorom...

Ovaj strip epske fantastike privukao me izvanrednim crtežom, iako me ni žanr ni radnja ne interesuju. Vilenjaci, zla bića opasnog izgleda i skoro svemogući gospodar koji ubija svojim trećim okom, nisu likovi u sferi mog interesovanja, ali kada sam video da je strip rađen naizgled slikarskom tehnikom, odlučio sam da ga kupim, i nisam se pokajao.

Crtež i kolor radio je "Civiello" i to majstorski. Svaki delić kadra pokriven je crtežom, belina praktično ni nema. Svaki izgleda kao klasična slika, skoro kao ulje na platnu (setite se Najamnika ili Storma). Pejzaž i likovi su rađeni realistički i uverljivo, uključujući i bića drugog sveta. Korigansi izgledaju kao dobroćudni vilenjaci šiljatih ušiju a Formoarsi su stravična, krvoločna, okruglasta bića oštrih dugih zuba i kandži.
Prvo što sam primetio je mračna atmosfera, prigušene sepija nijanse koje prevladavaju u prvom delu i skoro odsustvo kontrasta. Zbog ovoga se teško uočavaju pojedinosti i to mi smeta. Morao sam da se naprežem da vidim šta je u kadru. Jednostavno je sve pretamno, bez izdvajanja bitnih elemenata, bilo drugom bojom, bilo svetlijom pozadinom.

Na slikama, koje sam našao na netu, iz sledećih nastavaka stripa, koji se dešavaju na moru, sasvim je drugačije. Table su mnogo svetlije, a more izgleda fascinantno.


Kadriranje je klasično, bez velikih promena rakursa, tako da scene izgledaju pomalo statično, čak i prizori opštih borbi. Ako ste navikli na Marvelove ili DC-ove super junake ne očekujte da vidite slike likova u krupnom planu iz donjeg ugla kako, puni dinamike, jezde kroz scenu. Ovde ćete imati zadovoljstvo da uživate u svakom kvadratu i prikazanim detaljima.

Iako pejzaži plene svojim izgledom, ipak, najbolji element ovog stripa su lica u krupnom planu. Urađena su perfektno, pravo je zadovoljstvo zadržati pogled na njima. No, čim su u drugom planu, makar i odmah iza glavnog lika, gube se detalji, ponegde "probija" crtež a negde su zamagljena. U masovkama često nema ni naznaka crta lica, a figure izgledaju kao nedovršene, samo naznačene.

Ruke, tj. šake nisu najpreciznije rađene. Vrlo često su prsti samo naznačeni linijama a uglavnom su mutnog, nedefinisanog izgleda. Ovo bi bila moja najveća, čisto laička, zamerka ovom stripu.

Oprema stripa je baš kako volim, meki povez i kvalitetna štampa. Kako veoma pazim na riknu prilikom čitanja nemam problema sa odvajanjem stranica. Izdavač je Sistem komiks (System comics), 2003.
Nije mi baš jasno kome je strip namenjen. Scenario Tomasa Mosdija je dobar i prava je epska fantastika, tako da bi trebalo da privuče publiku koja voli Tolkina i slične stvari, ali ako je to mlada publika, malo mi je teško da zamislim kako nekoga od 16-17 godina interesuje glavni lik od 6 godina. Za decu sigurno nije jer zloće su zaista zastrašujućeg izgleda pa još jedu ljude. Za roditelje dece tog uzrasta takođe nije, jer sumnjam da mogu svoje anđelčiće da poistovete sa Lijenom koja skače sa visoke stene i jednim potezom prereže grlo Formoarsu.
Ko ostaje? Ljubitelji devete umetnosti koji umeju da cene odličan crtež, i ko još...

Svakako preporučujem ovaj strip, pre svega zbog upečatljivog crteža. Nećete ga samo proći prateći radnju, već ćete zastati na svakoj strani i uživati u njenom izgledu.

astronaut skaut:
Pročitao sam drugi ili treći nastavak (ne mogu da ga pronađem)
Dopao mi se.

plotz:
Znaš limožda šta je još radio Civielo? Fino midjeluje,a Storma sam baš voleo.

dan555:
Ne bih znao kasti. Nisam pratio njegovu karijeru.

sivka:
"Korigans" me je namamio sa police, čini mi se u Platou. Mek potez, kao da su mu uzor bili srednjevekovni majstori, senzibilitet kao kod Alana Lia.
Kasnije sam malo njuškala po netu da vidim ko je crtač. Mlad čovek. Ne samo talentovan već i vredan radnik koji dograđuje talenat.

Navigacija

[0] Indeks poruka