Pogon kosmičkih brodova

<< < (2/10) > >>

NaraYan:
I mene zanima...

Shto se tiche zvezdanih kapija, opet, i ako ih bude, medjuplanetarni transport bi ostao da vazi jer bi najverovatnije bio jeftiniji. Mislim, kolika kolichina energije je potrebna dab bi se otvorio neki portal slichan SG.
Mozda je krajnje vreme da nadjemo nekog drugig prenosioca, efektivnog, i da odmorimo elektrone koji su pred penzijom. :D

slon:
Projekt Orion
Citat

]Mnogobrojini inžinjerski problemi koji su se pojavili su rješeni tokom projekta, osobito oni koji su vezani za "dobru" zaštitu posade i vijek trajanja potisne ploče (koji je bio "neograničen"). Sistem je bio potpuno operativan, kada je projekt ukinut 1965 godine, glavni razlog za ukidanje je ugovor o djelomičnoj zabrani testova koji je taj projekt učinio protuzakonitim. Postojala su i etička pitanja koja su se odnosila na lansiranje takvog vozila u unutrašnjosti Zemljine magnetosfere. Proračuni su pokazali da bi neuspjeh prilikom lansiranja svaki put ubio između 1 i 10 osoba. Entuzijasti su htjeli lansiranje izvan magnetosfere, ili primjenu čistih fuzionih eksploziva koji su tehnički, ali ne i politički mogući.

Jedan primjer korisne upotrebe ove tehnologije bi bilo skretanje asteroida koji se nalazi na putanji sudara sa Zemljom. Zbog izuzetno velike uspješnosti, čak i lansiranje sa zakašnjenjem bi bilo uspješno, a vozilo bi efektno moglo da prenese veliku količinu kinetičke energije na asteroid jednostavnim udarom. Jedna automatizirana misija bi eliminirala najproblematičnije pitanje u cijeloj konstrukciji, a to su apsorberi udara.

Orionova tehnologija je jedan od malobrojnih poznatih međuzvijezdanih svemirskih pogona koji se mogu napraviti sa sada poznatom tehnologijom. Pojedine službe kažu da je predsjednik Kennedy započeo Apollo program da bi otkupio tehničke entuzijaste koji su podržavali projekt Orion. Nedavna knjiga autora George Dyson govori da je jedan predloženi dizajn koji je bio predstavljen Kennedy, bio konstrukcija svemirskog bojnog broda na nuklearni pogon, koji ga je toliko uvrijedio da je odlučio da ukine projekt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_pulse_propulsion


admin edit: zamenjen Kod Citatom.

dan555:
Sada se nešto sećam tog projekta.
Bilo je više problema a glavni je upravo ono što piše tamo, ako bi se takva letelica raspala u atmosferi visoko radioaktivni materijal bi se rasuo po velikoj površini.
Zaštita samog broda nije bila rešena dovoljno dobro a ni sam motor nije bio dovoljno razvijen da bi se mogao garantovati stabilan i kontrolisan rad.

Samo sam preleteo preko onog linka, nisam čitao, pa ovo pišem iz glave, možda nisam sasvim u pravu.

petrus b:
Izvrstan uvodni članak.

Slična tema raspravlja se na "Brže od svjetlosti". Možda bi mogla biti od neke koristi i za ovu temu.

slon:
Citat: dan555  18.05.2008. 22:32:16


Samo sam preleteo preko onog linka, nisam čitao, pa ovo pišem iz glave, možda nisam sasvim u pravu.

Preletio si. :lol:
To je bilo prije 50 godina. Tada su riješili sve veče probleme osim političkog. Ne možemo ni zamisliti šta je sada moguće ali politički nije korektno.
Kada sam čitao o tome bio sam šokiran koliko se ti pogoni koriste u SF knjigama, a ja idiot mislio da su to ideje pisaca.  :wall:


Citat

Slična tema raspravlja se na "Brže od svjetlosti". Možda bi mogla biti od neke koristi i za ovu temu
Čim se zemlja politički ujedini vaša teza će biti dokazana ili opovrgnuta. Tehnologiju imamo.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana