Zapadni svet (Westworld) (2016)

(1/2) > >>

kaa:
Zapadni svet (Westworld) (2016)


Inspirisana filmom iz 1973 (a po scenariju i režiji Majkla Krajtona) ova HBO-ova serija opisuje zabavni park u koji najbogatiji odlaze ne bi li ispunili svoje fantazije - seksualne ili nasilne ili oboje.Tema parka je Divlji Zapad,i što se mušterija tiče,kada iskorače iz voza (početak putovanja) oni ukorače u svet iz pretpošlog veka. U njemu sreću tzv "domaćine" - savršene kiborge, koji su napravljeni da udovolje svim njihovim željama (to kill or fuck or both).
Oni se prave i popravljaju u tajnim laboratorijama/fabrikama raspoređenim po parku, dok njihovo programiranje i "narative" nadgleda Bernard Lov (Jeffrey Wright)
Kiborzi prate ove komplikovane narative u neprekidnom krugu iz dana u dan (nešto kao dan mrmota,s' tim što nisu svesni toga).
Radnja serije počinje kada se dešava "kvar" u jednom od kiborga i on postaje svestan. Fasciniran ovim tvorac čitavog parka Dr Robert Ford (Entoni Hopkins) započinje istragu koja će ga dovesti do Dolores (Evan Rejčel Vud) Kiborga koji ima snove i sećanja.Od gostiju se najviše izdvaja "Čovek u crnom" (Ed Haris) lik koji je "obrnuo" igricu i koji sada traži dublje značenje u njoj...

 Kao lajtmotiv serije su prisutni ispitivanje svesti i razuma,njihove prirode i nastanka - ali naravno pošto je HBO u pitanju tu su prisutne velike doze golotinje krvi i nasilja...
Kroz seriju takođe provejavaju razne asocijacije na pop -kulturu: pomalo Frankeštajna, mnogo više Blejd Ranera, nagoveštaji Matriksa i puuuno Šekspirove "Bure".
Posebno je interesantno kako Soundgarden ili Radiohead zvuče na mehaničkom pijanu (inventaru svakog saluna na divljem zapadu  :-D ) "Svet zapada" fukcioniše na više nivoa - od egzistencijalne kontemplacije do količine ispaljene municije i prolivene krvi na kojoj bi im i sam Pekinpo pozavideo. Međutim kao i kod Pekinpoa nasilje je samo alat kojim se opet priča vraća na egzistenciju i svest o svetu kojim su kiborzi/ljudi okruženi.

Seriju je kreirao bračni par Džonatan Nolan(Mračni vitez) i Lisa Džoj, a kao jedan od producenata se pojavljuje i JJ Abrams. Sa obzirom na veličinu produkcije pretpostavlja da će ova serija biti novi "flagship" (uskoro gotove) GOT.

 Od mene preporuka za gledanje ali laganim tempom pošto svaka epizoda traje između sat i sat i po, a prepune su citata, omaža i još koječega što nisam bio u stanju da pohvatam.


https://www.imdb.com/title/tt0475784/

SuperFrog:
Jedna od boljih serija sto sam gledao u posljednjoj godini, medjutim nikako da pocnem sa drugom sezonom, jer pomalo imam osjecaj da ce unistiti sve dobro do sad u seriji.

Veoma dobro uradjeno, Anthony Hopkins kao i uvijek genijalan glumac, a kao sto Kaa rece, serija je veoma detaljna. Mislim da sve epizode su 60 minuta.

Pricajuci o Soundgardenu i Radiohead na klaviru, ne znam slusate li vkgoeswild (Vika Goes Wild)

https://www.youtube.com/channel/UCbKM5fcSsaEFZRP-bjH8Y9w

Od sound gardena, guns and roses, preko nirvane i queen-a pa do system of a down. Sve na klaviru, a nerijetko se pronadje i pokoji dio klasike. (npr. dio iz Limitless-a)Leto:
Citat: SuperFrog  06.12.2018. 14:20:16

Jedna od boljih serija sto sam gledao u posljednjoj godini, medjutim nikako da pocnem sa drugom sezonom, jer pomalo imam osjecaj da ce unistiti sve dobro do sad u seriji.

Sve tačno. Prva sezona dobra. Odgledao jednu ipo epizodu iz druge sezone i odustao.

kaa:
Još skupljam pa kad se završi javljam, a u mežduvremenu par sličica:Eldundarin:
Serija je izgubila smisao i postala je nasilje radi nasilja. Izgubljen je filozofski aspekt koji je imala i sada je samo jos jedna u nizu "trci skaci pucaj ubi svako ima svoju agendu" serija

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana