UFO - NLO (2018)
Matematičari i teorijski fizičari možda uživaju u ovom filmu ali ja sam ga gledao k'o tele u šarena vrata.

Talentovani student matematike, Derek, kao dečak video je NLO ali niko mu nije poverovao (šta zna dete šta je leteći tanjir

), čak ni njegova majka što ga je toliko pogodilo da vuče traumu i sada (jadničak, ništa drugo nije ga žuljalo). Kada pročita vest na netu da je više ljudi videlo NLO iznad lokalnog aerodroma i da su to potvrdili i zaposleni biva opsednut time. Iz objavljenih izjava svedoka izračunava veličinu objekta i druge pojedinosti pa kada vlasti objave da je u pitanju avion kreće u prikupljanje dokaza da zataškavaju viđenje NLOa.
Ne samo što u tome uspe nego otkrije da je NLO emitovao signal sa nekom porukom. Sve svoje znanje iz matematike upotrebi da otkrije šta u njoj piše ali bezuspešno pa kao poslednjoj nadi obrati se profesorki matematike koja je nekada bila vrhunski matematičar.
FBI takođe sprovodi svoju istragu o tome šta vanzemaljci poručuju ali isto kao Derek ne uspevaju u tome. Ipak, znaju mnogo više od studenta što se otkrije tek na samom kraju filma.
Ceo film je u razmišljanju što Dereka, što agenta FBI, što na kraju i profesorke o tome kako da dešifruju poruku. Mnoooogo matematike i fizike. Jeste da likovi sve naglas objašnjavaju ali ja sa gimnazijskim znanjem matiša ni 10% (optimistički) nisam razumeo.
Moram priznati da je ovo drugačiji film od većina slične tematike ali moj utisak je da je slabo izveden.
Može delovati zanimljivo pratiti kako Derek otkriva podatke koje FBI krije i kako ih sklapa u celinu koja će ga dovesti do novog viđenja NLOa ali način na koji je to izvedeno zapravo je običnom gledaocu, pretpostavljam, dosadan. Neki od komentara koje sam uspeo da nađem idu takođe u tom pravcu.
Iako profesorku glumi Gilijan Anderson iz Iks-fajlova rekao bih da je ovo B-produkcija. Takav utisak ostavlja.
Mladi glumac koji tumači Dereka ima tako flegmatičan izraz lica da se neću potruditi ni da tražim kako se zove. Njegova pojava i gluma potpuno su suprotna od lika koji bi trebalo da je totalno zanesen svojim istraživanjem. Meni je više ličio na nekoga ko je potpuno pogubljen u životu nego na genija koji otkriva ono što FBI ne može.
Inače, scenarista i režiser bazirao je priču na stvarnom događaju poznatom kao "Chicago O'Hare UFO sighting" iliti "opažanje NLOa nad Ohara aerodromom u Čikagu" iz 2006. kada je navodno nekoliko radnika videlo objekat koji lebdi nad jednim od ulaza. Ovo bi možda moglo da bude zanimljivo ufolozima i svima koji veruju da su V-ovi tu, oko nas.
Podataka o filmu nisam uspeo da nađem više od onoga što piša na IMDb-u tako da ne znam koliki mu je bio budžet niti zarada. Kritičari ga nisu ni primetili (tako bar meni deluje jer nema ga na bitnim sajtovima) a gledaoci mu daju solidnu ocenu od oko 60/100.
Ja sam uspeo da odgledam ovaj film uz višestruke pauze pa mu dajem ocenu Loše. Bez preporuke za gledanje (osim ako ne znate šta je 'konstanta fine strukture').
https://www.imdb.com/title/tt6290798/ps Čisto da malo zakeram. NLO znači neidentifikovani leteći objekat a pošto na kraju otkriju da već znaju šta je u pitanju leteći tanjir prestaje da bude NLO pa je naslov filma pogrešan.