Children of Men - Potomci (2006)
Ovo je star film, iz 2006.te a ja mogu samo da se zapitam - što ga nisam ranije gledao

Premisa filma je jednostavna - u bliskoj budućnosti (2027.me) čovečanstvo pogađaju dve katastrofe - misteriozni nestanak plodnosti kod žena i grip koji je zatim pokosio sve mlađe od osamnaest godina.Ova dešavanja dovode do rasula društva u gotovo celom svetu, jedino još u Engleskoj se zadržava kakav-takav privid funkcionišuće vlade, ali čak i na ostrvima dolazi do poplave izbeglica i stvaranja policijske države. U svemu tome Teo (Klajv Oven) bivši aktivista, sada cinični birokrata - živi poslednje dane sveta . Sve se menja kada ga otima teroristička organizacija "Ribe" (fishes) i odvodi ga do bivše žene Džulijen (Džulijen Mur) ,sada vodje Riba, koja ga plaća da pomogne misterioznoj devojci pri begu iz zemlje...
Film je režirao Alfonso Kuaron, meksički reditelj i scenarista, a scenario je napisan na osnovu romana P.D. Džejmsa (istog naziva kao i film)
Kuaronova vizija društva koje nema budućnosti je zastrašujuća a opet i zastrašujuće poznata.

Svet se nalazi u samrtnom grču u kome nestaju i poslednji tragovi humanosti i morala. Čovečanstvo gubi budućnost i živi sadašnjost u besmislenoj orgiji nasilja i ludila...
Režija je genijalna, film odlikuju ultra dugi kadrovi koji dovode do dokumentarnog osećaja pri gledanju te saživljavanja gledaoca sa Teom kao nemim posmatračem. Kontemplirajući na temu Vere i Nade, Religije te same ljudskosti Kuaron dovodi gledaoca do katarze (bar mene).
Iako je dvanaest godina star film je gotovo neprijatno savremen.
Glumačka ekipa je sjajna - Oven u punoj snazi, prelepa Džulijen, Kejn kao matori hipik i diler trave, Mulen kao ludi Sid, mladi Edžijofur i Hunam i još mnogi drugi... Svi zajedno su više nego rasturili.
Film je sniman na lokacijama u Londonu, istočnom Saseksu i Kentu. Muzika takođe genijalna, kombinacija elektronske, crkvene i rok muzike s kraja prošlog veka.
Naišao je na jako dobar odgovor kritike, bio uvršten u razne top liste i osvojio dve BAFT-e i "Saturna" za najbolji SF film.
Od mene ocena - izvanredno i najtoplija preporuka za gledanje ili ponovno gledanje.
https://www.imdb.com/title/tt0206634/